Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaţilor, Laszlo Borbely, a declarat că Ungaria nu va ieşi din Uniunea Europeană şi că preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, câteodată face declaraţii "mai interesante".
Laszlo Borbely a făcut referire la declaraţiile apărute în presa ungară atribuite preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, potrivit cărora "dacă Uniunea Europeană doreşte să spună unei ţări cum trebuie să fie guvernată, atunci Ungaria ar trebui să ia în calcul părăsirea Uniunii, chiar dacă acesta este doar un scenariu de coşmar".
"Preşedintele Parlamentului Ungariei câteodată face declaraţii aşa, mai interesante. Eu cred şi sper că Ungaria nu va ieşi din UE, ci dimpotrivă, eu sper şi cred că Ungaria va fi o ţară puternică în UE, pentru că noi avem nevoie de o Românie puternică şi de o Ungarie puternică împreună, în UE. Noi pentru asta ne batem aici, UDMR-ul şi comunitatea maghiară. Nu avem nevoie de ţări care se izolează în Uniunea Europeană. Şi asta am spus-o foarte clar şi în Ungaria, şi în România", a arătat Laszlo Borbely, care este şi vicepreşedinte politic al UDMR.
Politicianul a spus că după alegeri UDMR va face demersuri pe lângă premierul şi preşedintele României, precum şi pe lângă premierul şi preşedintele Ungariei, pentru consolidarea relaţiilor bilaterale şi pentru stabilirea unor contacte frecvente, întrucât această îndepărtare nu e benefică pentru niciunul dintre aceste state.
"Să se întâlnească mai des, să discute problemele chiar şi mai sensibile, dar faţă-n faţă, pentru că, după părerea mea, nu e bine nici pentru România, nici pentru Ungaria, indiferent cât arătăm cu degetul unii la alţii şi putem spune că tu ai dat primul sau că tu eşti cel care consideri că nu analizezi probleme, chiar ale comunităţii maghiare, asta nu ajută. Şi din păcate, dacă luăm istoria celor 4 ani, din 2010, când erau totuşi şi perioade când preşedintele şi premierul erau din aceeaşi familie politică, nu au fost întâlniri oficiale, vizite oficiale. Nu au fost, ceea ce e de neconceput între două ţări care au un parteneriat strategic. Chiar dacă au fost unele întâlniri, dar după ce se termină alegerile din România, după ce se aşează lucrurile, să întoarcem foaia", a spus Borbely.
Politicianul a arătat că UDMR poate fi o punte de legătură între cele două state şi că poate contribui la reluarea dialogului la vârf dintre cele două ţări - nu neapărat şedinţe de guvern comune - date fiind problemele comune pe care acestea le au.
"Noi putem fi punţi, noi putem fi cei care, fiind şi în coaliţia guvernamentală, să ajutăm să revenim la unele întâlniri, chiar dacă nu şedinţe de guvern comune, dar unii miniştri care se întâlnesc, cum se face cu alte ţări, să discutăm probleme de energie, de conectare, am înţeles că este o problemă cu cantitatea de gaze care se poate transmite din România în Ungaria. Sunt probleme de treceri de frontieră, sunt 20 de puncte în total, dar 10-12 ar putea fi funcţionale mâine, pentru că s-a asfaltat, s-au dat bani din fonduri europene. Dacă am clarifica o problemă că până la intrarea în Schengen ce facem cu o minimă infrastructură, haideţi să o clarificăm, fraţilor, haideţi să deschidem noi puncte de frontieră. Când ajungem în Schengen e altceva. Ce e bine pentru cetăţeni, e bine şi pentru cele două ţări", a concluzionat Borbely.