Chiar dacă au promis că se vor lepăda de corupţi şi politicieni îngorpaţi în dosare, marile partide pregătesc pentru alegerile parlamentare liste înţesate de candidaţi cu probleme penale. Criteriile de integritate adoptate în decemrie 2015 au fost date uitării, iar reforma internă pare doar o lozincă de campanie. În realitate, oferta partidelor rămâne neschimbată, iar viitorul Parlament va geme de senatori şi deputaţi certaţi cu legea.
Condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, liderul PSD Liviu Dragnea va candida aproape sigur pentru un nou mandat de deputat. ”Dacă organizaţia din Teleorman mă propune, mă gândesc serios să mă aprob”, declara şeful PSD luna trecută. Pe lângă condamnarea din dosarul Referendumul, Dragnea mai este trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual în dosarul fostei sale soţii, Bombonica Prodana. Aflat sub control judiciar pentru complicitate la spălare de bani în dosarul vizitei lui Tony Blair în România, fostul premier Victor Ponta va deschide lista PSD Gorj pentru Camera Deputaţilor. În cazul lui Ponta, trimis în judecată în dosarul Rovinari-Turceni alăturid de senatorul Dan Şova, Codul de Etică nici n-a mai contat. La fel cum nu a mai contat nici în cazul deputatului Vlad Cosma. Trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi urmărit penal pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat în dosarul lui Iulian Herţanu (cumnatul lui Victor Ponta), fiul baronului de Prahova Mircea Cosma va primi un loc eligibil pe listele PSD Prahova. Pe listele social-democraţilor va candida şi fostul ministru de Externe Titus Corlăţean. Salvat de colegii senatori de urmărirea penală pentru abuz în serviciu în cazul votului din Diaspora în 2014, Corlăţean va candida în judeţul Dâmboviţa, fiind impus de la centru în ciuda opoziţiei filialei judeţene. Cercetată pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani în dosarul Microsoft, senatoarea Ecaterina Andronescu va candida şi ea pentru un nou mandat. Pe listele PSD va prinde un loc şi fostul preşedinte al CJ Gorj, Ion Călinoiu, care a pierdut definitiv procesul cu ANI, dar şi primăriţa Craiovei, Olguţa Vasilescu, acuzată de luare de mită şi spălare de bani.
ALDE a transferat toţi penalii
Situaţia este identică şi în partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE va candida mai mult ca sigur pentru un nou mandat de senator, în ciuda faptului că este trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului în dosarul retrocedării fermei Băneasa. “Mă mai gândesc până depunem listele. Mi-e teamă să vă răspund. Mi-e jenă să spun acum”, s-a eschivat preşedintele Senatului. Pe listele ALDE vor candida în iarnă şi doi politicieni condamnaţi. Este vorba despre senatorul Dian Popescu (închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice) şi senatorul Gigi Chiru (închisoare cu suspendare pentru mită electorală la alegerile locale din 2012). Pe lângă aceştia, ALDE va mai miza şi pe fostul ministru al Energiei Varujan Vosganian, salvat de senatori de urmărirea penală în dosarul “Gaze ieftine”. Trimis în judecată în dosarul “Gala Bute”, fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, va candida la Sibiu, în vreme ce fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi va prinde şi el un loc eligibil pe listele ALDE. Trimis în judecată de DNA, fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, va candida sub Tâmpa, în vreme ce senatorul Andrei Volosevici, alt urmărit penal pentru fapte de corupţie, va prinde un loc sigur în Prahova. În judeţul Argeş, ALDE îl va propune pe fostul primar al Piteştiului, Tudor Pendiuc. Trimis în judecată pentru fapte de corupţie, Pendiuc ar urma să deschidă lista pentru Senat. “Nu ştiu ce înseamnă probleme penale. Sigur că poate să fie cineva într-o anchetă penală, dar fiecare persoană, aşa e într-un stat de drept, se bucură de prezumţia de nevinovăţie”, a explicat Tăriceanu situaţia penalilor incluşi fără probeleme pe listele ALDE.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedinte ALDE: Am văzut că preşedintele nu a avut niciun fel de reţinere, în condiţiile în care era într-un proces cu ANI, să candideze la alegerile prezidenţiale. Toţi cei care l-au votat, i-au acordat votul, prezumţia de nevinovăţie pe care avem şi noi dreptul să o acordăm colegilor noştri până la proba contrarie
PRU a adunat penalii
Sub emblema lui Vlad Ţepeş vor defila în alegeri şi “penalii” din PRU. Partidul lui Bogdan Diaconu va propune alegătorilor o listă lungă de personaje cu diferite probleme penale. Cap de afiş la acest capitol este deputatul Sebastian Ghiţă, cercetat de DNA în numeroase dosare penale, însă grupul “naţionaliştilor” cu probleme în Justiţie este unul mult mai mare şi cuprinde nume ca Marius Manolache – finul lui Victor Ponta, Cristian Rizea, Constantin Popa sau Mario Caloianu.