x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Modificările legislaţiei penale, făcute uitate de coaliţie

Modificările legislaţiei penale, făcute uitate de coaliţie

de Adrian Ilie    |    03 Sep 2015   •   18:29
Modificările legislaţiei penale, făcute uitate de coaliţie
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

Sfârşitul sesiunii parlamentare precedente a fost marcat de scandalul pe tema proiectelor de modificare a Coduluui Penal şi a celui de Procedură Penală. Disputa a fost atât de aprinsă încât coaliţia de guvernământ a dat semne că s-ar putea rupe. Acum însă toată lumea face uitat subiectul proiectelor aflate în procesul legislativ al Parlamentului.

Valul de concordie ce pare să fi cuprins clasa politică la sfârşitul acestei veri a determinat aruncarea sub preş a unuia dintre motivele pentru care partidele se încăierau în urmă cu doar două luni, anume o serie de proiecte de legi prin care se modificau condiţiile arestării preventive. Astfel măsura nu s-ar mai fi putut aplica decât celor care comiteau infracţiuni cu violenţă.

Un nou context


De asemenea, Şerban Nicolae (PSD) a susţinut o modificare a Codului penal prin care era prevăzută pedeapsa cu închisoarea până la trei ani pentru cei care dezvăluiau informaţii nepublice din dosarele penale. Un alt proiect prevedea ca arestarea preventivă să fie posibilă doar dacă există „probe şi indicii temeinice” ale comiterii unei infracţiuni, eliminând astfel cerinţa actuală din Codul de Procedură penală prin care sunt suficiente „suspiciunile rezonabile”. Proiectele au provocat o vie dispută publică. Iniţiatorii şi PSD susţineau că proiectele sunt oportune întrucât împiedică eventualele abuzuri pe care le-ar putea săvârşi procurorii în cadrul urmăririi penale, în timp ce opoziţia şi DNA susţineau că anchetatorii nu vor mai putea să-şi mai desfăşoare activitatea în mod eficient. Până la urmă, s-a convenit soluţionarea disputei pentru toamnă, dar acum nimeni nu mai vrera să audă de subiect deoarece ar învenina din nou atmosfera în Parlament. „În contextul actual, este puţin probabil ca aceste proiecte să mai fie adoptate de Parlament”, a declarat un membru al conducerii PSD referindu-se la „idila” de după Codul Fiscal dintre PSD şi PNL.


UNPR a înclinat balanţa pentru Opoziţie

Teoretic, social-democraţii puteau să tranşeze disputa în favoarea lor încă din vară, însă chestiunea a marcat prima fisură majoră în cadrul coaliţiei de guvernământ prin faptul că UNPR s-a desolidarizat de demersul colegilor din PSD. „I-am spus-o şi lui Victor Ponta, le-am spus-o şi colegilor de coaliţie. În momentul în care constatăm că se lucrează, de exemplu, la Codul acela penal - unii, pe furiş, vor să-l modifice - sau se doreşte un atac asupra statului român, pe noi ne pierd de parteneri”, avertiza Gabriel Oprea. În consecinţă, pesediştii au trebuit să cedeze, amânarea subiectului pentru următoarea sesiune fiind doar un mod de a masca înfrângerea şi îngroparea proiectelor.

"Nu am cunoştinţă de nicio decizie politică. Nu am auzit pe nimeni să discute subiectul modificărilor. Nici organizat, nici neorganizat” - Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice a Camerei

 

×