x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Negoiţă: “M-am lăsat tentat de moda titlurilor academice”

Negoiţă: “M-am lăsat tentat de moda titlurilor academice”

de Marius Gîrlașiu    |    25 Iul 2016   •   13:01
Negoiţă: “M-am lăsat tentat de moda titlurilor academice”
Sursa foto: DIANA OROS

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, spune că nu va contesta verdictul de plagiat dat în cazul său de Comisia de etică a Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”. Edilul social-democrat acceptă acuzaţiile şi spune că singurul lucru pe care îl regretă “este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această modă a titlurilor academice”.

Robert Negoiţă a devenit doctor în Ştiinţe Juridice în urmă cu patru ani, cu o teză susţinută la Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”. Lucrarea sa de doctorat, intitulată “Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echlibrului social”, ar fi un plagiat, a constat Comisia de etică a Academiei de Poliţie în urmă cu trei zile. Membrii comisiei au cerut forului de specialitate din cadrul CNATDCU retragerea titlului de doctor obţinut de primarul sectorului 3 în 2012. Reacţia social-democratului a fost una mai degrabă surprinzătoare, dacă ţinem cont că fostul premier Victor Ponta, acuzat şi el de plagiat, a contestat verdictul CNATDCU. “Singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această „modă” a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum şi din care am învăţat o lecţie importantă: singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă! Mi-am asumat acest principiu în calitate de primar dar, din păcate, nu l-am avut în vedere din perspectiva academică”, a scris edilul într-o postare pe facebook. “Cel mai probabil, îmi va fi retras titlul de doctor. Nu am niciun regret că acest lucru se va întâmpla, cu atât mai mult cu cât îmi dau seama că, în parcursul meu din administraţia publică, cele mai importante au fost cunoştinţele dobândite practic”, a continuat pledoaria edilului.

Oprea aşteaptă şi el

Doctoratul lui Negoiţă a fost coordonat de prof. univ. dr. Ioan Dascălu, care este conducător de doctorat asociat la Academia de Poliţie şi fost decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Bioterra. Jurnalista Emilia Şercan, cea care a dezvăluit la finalul lunii mai că teza de doctorat a edilului este plagiată cu texte copiate din articole de presă sau analize economice semnate, printre alţii, de economistul american Nouriel Roubini şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a reacţionat şi ea la aflarea veştii. “Aştept cu nerăbdare veşti şi de la Comisia de Etică a Univeristăţii Naţionale de Apărare sau de la CNATDCU despre cel mai protejat plagiator după Ponta şi Oprea, Petre << Apud >> Tobă (n.r. - ministrul de Interne)”.

Alţi grei pe listă

În afara tezei lui Robert Negoiţă, Consiliul Naţional de Atestre a Diplomelor are în lucru alte nouă dosare cu acuzaţii de plagiat. Pe masa CNATDCU se află, printre altele, lucrările ministrului de Interne, Petre Tobă, doctoratul fostului vicepremier Gabriel Oprea, cel al primarului din Voluntari, Florentin Pandele, dar şi teza procurorului general adjunct Bogdan Licu. În plus, Consiliul trebuie să analizeze şi contestaţia depusă de fostul premier Victor Ponta, după verdictul iniţial de plagiat.

 

Social-democratul Robert Negoiţă este primarul Sectorului 3 din anul 2012. Edilul PSD a câştigat al doilea mandat la alegerile locale din 5 iunie, fiind ales cu peste 60% din voturi.

×