x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noua burghezie portocalie

Noua burghezie portocalie

18 Iun 2010   •   00:00
Noua burghezie portocalie

Ziarul Financiarul a dat publicităţii o anchetă în care dezvăluie că peste 90% din Biroul Permanent Naţional al PDL este format din acţionari ai unor firme care au afaceri cu statul. Politicienii portocalii aflaţi în fruntea ţării, stăpânii afacerilor cu bani publici, pun bazele unei noi burghezii de partid.



Astfel, Radu Berceanu este furnizor de nădejde al societăţilor care lucrează cu firmele din subordinea Ministerului Transporturilor, iar familia ministrului Radu Berceanu a fost ani buni acţionară la companii care efectuau lucrări de infrastructură în judeţul Dolj. Berceanu mai este asociat la AVI SRL din Craiova (80%), care are ca obiect principal de activitate fabricarea fibrelor de sticlă. Compania la care este acţionar ministrul Transporturilor are contracte mai generoase la export decât pentru piaţa internă. Mai precis, firma AVI este furnizor de elemente din fibră de sticlă pentru firmele Bombardier, Alstom şi Siemens-Astra. Aceste firme furnizează trenuri, automotoare şi rame de metrou societăţilor subordonate Ministerului Transporturilor. Radu Berceanu mai este asociat şi la firma Parky SRL, care are ca obiect de activitate administrarea de parcări, dar afacerea este în dizolvare. Familia acestuia are, de asemenea, afaceri controversate prin firma Tecond, de la care s-a retras în urmă cu un an, după ce a derulat afaceri cu bani publici, în special cu primăriile din judeţ, dar şi cu Apele Române.

Ministrul Elena Udrea subliniază, de câte ori are ocazia, că firma Dalli International nu este societatea care se ocupă de administrarea parcărilor, după ce soţul său, Dorin Cocoş, a înstrăinat pachetul majoritar de acţiuni al societăţii către Radu Viorel Jianu şi Cerga Năstase, care au devenit acţionari majoritari. Mai mult decât atât, aceasta le dă lecţii colegilor despre cum să renunţe la afaceri... sau, mai bine zis, cum să paseze această sarcină rudelor... de ochii lumii.
Firma Clamari Trading Impex SRL din Bucureşti, deţinută de omul de afaceri Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, a obţinut contracte pe bandă rulantă cu spitalele bucureştene. Vă sună cunoscută sintagma "justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare: situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condiţiile stricte stabilite în directivă"?

Este un tertip pentru ocolirea procedurilor de achiziţie. Aşa au procedat autorităţile contractante, iar printre firmele câştigătoare a fost societatea Clamari Trading Impex. În luna iulie 2009, Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central "Dr Carol Davila" a contractat prin procedură de urgenţă servicii de furnizare de reactivi de laborator, pe care le-a împărţit în şase loturi. Pentru fiecare lot s-au prezentat tot şase societăţi, astfel că, în final, fiecare s-a ales cu câte un contract. Tot prin procedura de urgenţă societatea Clamari Trading Impex SRL a mai câştigat la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central "Dr Carol Davila" un alt contract în 2008 în valoare de 125.823 de lei, la care a fost singura ofertantă.

Clamari Trading a mai furnizat şi Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) reactivi în valoare de 23.868.592 de lei (fără TVA), contract încheiat în luna noiembrie 2008 pentru o perioadă de 36 de luni. Şi la licitaţia derulată de Institutul Clinic Fundeni societatea lui Dorin Cocoş a câştigat 8.664.105 lei, fiind singurul ofertant, iar celălalt lot a ajuns la o altă firmă înfiinţată de Dorin Cocoş, Meditest Global 2002 SRL, la care omul de afaceri a renunţat în documente încă din 2006. Cum nu era de ajuns o singură coincidenţă, celelalte loturi sunt câştigate de firma Medist SA, la care acţionar este Carmen Vlădescu, fosta soţie a ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Mai mult, ministrul a deţinut din 2001 şi până în 2005 atât calitatea de acţionar, cât şi de director al companiei.

Fostul premier Theodor Stolojan ne dă lecţii din învăţăturile sale politice cu care păstoreşte tinerii din partid. Pe site-ul PDL, prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan transmite sub titlul "Gând către România": "Cele mai bune lucruri din România sunt gratis". Se explică şi de ce. Theodor Stolojan a fost acţionar de-a lungul timpului la Banca Românească, Strategic Consulting, Unipan SA, Tofan Corporate Finance şi, în prezent, este acţionar la Tofan Agro, alături de Gheorghe Tofan, fiul lui Gelu Tofan. Theodor Stolojan a fost angajat al lui Gelu Tofan la societatea Tofan Grup şi, ulterior, asociat la Tofan Agro. În calitate de prim-ministru, Theodor Stolojan i-a pasat printr-o hotărâre de guvern un teren de 160 de hectare prin intermediul fabricii Danubiana.

Chiar Traian Băsescu declară într-o conferinţă de presă din data de 16 noiembrie 2000 că, "dacă Teodor Stolojan va ajunge preşedintele României, acesta va determina guvernul ca, până în februarie 2001, să acorde garanţii guvernamentale grupului Tofan, aflat în mare dificultate financiară". Soţia lui Theodor Stolojan, Elena Stolojan, a dovedit, de asemenea, mari veleităţi economice, având acţiuni de-a lungul vremii în peste opt societăţi: Strategic Consulting SRL, Tomex Sel SRL, Kronospan Sepal SA, Biroul de Turism pentru Tineret SA, Kronospan Sebes SA, Ropan Sel SA şi IT&International Trade&Investment Co SRL, Dragon Medical Complex SA.

Nici vicepreşedintele Sorin Frunzăverde nu este uşă de biserică atunci când vine vorba despre afaceri. În anul 2000, Sorin Frunzăverde era acuzat că a acordat un contract dubios grupului de firme Tofan, care se referea la furnizare de anvelope, iar în schimb primea autovehicule uzate. Cum acestea sunt istorie, pentru că nimeni nu a mai fost găsit responsabil pentru păgubirea statului, Sorin Frunzăverde şi-a văzut de afaceri şi de politică. Firmele la care mai este acţionar sunt Restar International SRL şi Camercons Trading SRL, iar Restruc Auto SA, Ital-Agmoforest SA şi Socarom SA au fost radiate. Doina Frunzăverde este acţionară la Telestar SRL şi la Restar International, dar a mai avut participaţii şi la Restruc Auto, Mat-Construct Trading şi Nabla SRL, care au fost radiate sau se află în dizolvare.

Afacerile sunt mai prospere la fiica lui Sorin Frunzăverde, aşa se face că Sorana Monica Frunzăverde este acţionar la Mabuz SRL, Best Moments SRL, Centrala Aeroelectrica Semenic şi Aqua Energie Regenerabila SRL. Ultimele două firme au ca obiect de activitate energia eoliană, aspect legat direct de preocuparea lui Sorin Frunzăverde, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, pentru dezvoltarea de parcuri eoliene pe Munţii Siminicului.

Preşedintele organizaţiei PDL din diaspora, deputatul William Brânză, călătoreşte mult în străinătate şi nu prea mai are timp de afaceri, fiind acţionar doar la Spito Impex SRL, firmă aflată în lichidare. În schimb, fratele său, Daniel Brânză, este liber de sarcini politice şi conectat la afacerile cu dezinsecţii şi deratizări. Prin intermediul firmei Alrod Consult, fratele lui William Brânză a primit contracte de zeci de milioane cu societăţile de stat.

Daniel Brânză a ieşit din firmă, în schimb a intrat un offshore din Delaware, Nouvel Investment, dar societatea este administrată de un alt asociat al afacerilor lui William Brânză, Ciprian Deleanu. Aşa că, oricât s-a străduit să ascundă adevăraţii beneficiari, europarlamentarul PDL nu a reuşit. Contractele care au speriat "şobolanii" sunt în domeniul deratizării. Firma Alrod Consult a încheiat contracte de 13,4 milioane de lei, fără TVA, în decembrie 2009 cu Metrorex, după ce înainte cu două luni a mai beneficiat de un contract prin încredinţare directă de la Metrorex în valoare de 1,7 milioane de lei.

Justificarea Metrorex pentru aceste contracte directe este că, "din motive imprevizibile independente de Metrorex, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2009 a fost aprobat cu întârziere şi nu a fost posibilă iniţierea unei proceduri de licitaţie deschisă pentru atribuirea unui contract ferm de achiziţie a serviciilor aferente anului 2009 şi a trebuit să se facă achiziţionarea acestor servicii strict necesare desfăşurarii activităţii pe o perioadă de două luni", arată conducerea Metrorex.

Ministrul Economiei este omul de care se leagă bordurile Capitalei şi, la rândul sâu, este indirect legat de banii instituţiei pe care o controla, Primăria Bucureşti, prin contractele cu firmele care executau lucrări în Bucureşti. Din calitatea de acţionar majoritar la societatea Titan Mar, Adriean Videanu nu are de ce să-şi facă griji, mai ales că deţine terenul societăţii Titan Mar din Calea 13 Septembrie, unde consilierii i-au aprobat în vremea când era primar construirea de blocuri cu înălţimea de 20 de etaje. Pe de altă parte, Adriean Videanu este acţionar la Marmosim, societatea care exploatează carierele de marmură aflate în subordinea primului-ministru prin Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

De menţionat că societăţile sunt administrate de soţia sa, Mioriţa Videanu, după ce mai mulţi ani a fost administrator firma lui Gheorghe Pogea, GP Management. Adriean Videanu mai figura ca acţionar şi la ADA Promotion Development SA şi Equity Invest, societăţi care nu s-au remarcat prin afaceri cu banul public, deşi au, de asemenea, alţi asociaţi care derulează afaceri cu instituţii de stat.

Familia Videanu s-a mai remarcat prin faptul că a construit un adevărat imperiu al afacerilor cu societăţile austriece, bazat în special pe întâlnirile "primarului" Adriean Videanu din Austria. Firma austriacă Strabag, care are ca acţionar Banca Raiffeisen, de la care firma familiei Videanu a împrumutat un milion de euro în urmă cu trei ani, este în strânsă legătură de afaceri cu firma Omya Calcita SRL, filială a companiei Omya Gmbh din Austria, care cumpără roci rezultate din exploatarea şi fasonarea marmurei din carierele de la Bucova şi Rusca Montană, aparţinând firmei actualului ministru al Economiei. Nu în ultimul rând, Adriean Videanu împreună cu soţia au pus gaj 75% din acţiunile Titan Mar în favoarea Omya Calcita SRL pentru un împrumut de aproximativ cinci milioane, pe care familia Videanu a reuşit să-l stingă în numai doi ani.

×
Subiecte în articol: politic