x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lucian Bolcaş: Nu sunt antisemit, ci un adversar al preşedintelui Băsescu

Lucian Bolcaş: Nu sunt antisemit, ci un adversar al preşedintelui Băsescu

de Dan Constantin    |    13 Dec 2013   •   12:46
Lucian Bolcaş: Nu sunt antisemit, ci un adversar al preşedintelui Băsescu

Lucian Bolcaş, distins maestru al Baroului, este ţinta unor atacuri violente care urmăresc blocarea numirii domniei sale ca judecător al Curţii Constituţionale. Lucian Bolcaş răspunde acestor atacuri, întru-un interviu acordat Jurnalului Naţional.

JN: Aţi fost propus de USL pentru această demnitate. Au existat discuţii prealabile cu mult timp înainte ca propunerea să fie anunţată public?

Lucian Bolcaş: Am primit propunerea ca atare fără discuţii preliminare şi am acceptat-o ca pe o mare onoare.

Sunteti membru al vreunui partid al alianţei USL?

Da, sunt membru PSD în organizaţia Ilfov de doi ani. Am această opţiune politică fiind un om de stânga.

Vă aşteptaţi la valul de atacuri împotriva acestei propuneri?

Categoric, da, Traian Băsescu a dat startul ofensivei deoarece doreşte menţinerea controlului instituţiilor statului prin oamenii agreabili aleşi de preşedinţie. Prima obiecţie asupra candidaturii s-a referit la un dispreţ pe care l-aş avea faţă de statul democratic. Pot să confirm că am un total dispreţ faţă de felul cum concepe Traian Băsescu democraţia; am criticat public, argumentat politic şi juridic atitudinea preşedintelui faţă de instituţii ale statului de drept, interpretările abuzive ale articolelor Constituţiei, atât în textul ei propriu zis cât şi împotriva spiritului Constituţiei.

Acuzaţia de antisemitism de unde pleacă?

Aceasta vine ca un adjuvant al opoziţiei la candidatura din partea celor care nu digeră poziţia mea politică foarte clară. A fost preluată cu voluptate de adversari şi este de datoria mea faţă de oamenii pe care îi cunosc şi îi stimez să dau lămururi asupra acestei aserţiuni.
Cum pot să fiu antisemit având o relaţie de apropiată prietenie cu domnul Aurel Vainer, preşedintele comunităţii evreieşti din România. Am colaborat strâns cu domnia sa, ca parlamentari, la legea care condamnă atitudinile antisemite şi xenofobe. Primeam şi primesc de la domnul Vainer daruri tradiţionale la sărbătorile evreieşti, cărora le răspund la sărbătorile pascale ale creştinătăţii. Am primit de la domnul Vainer lucrări de filozofie iudaică, de asemenea câteva cărţi pe care i le-am solicitat, scrise de rabinul Safran. Am permisiunea domnului Vainer de a face publică această relaţie de strânsă prietenie. Cum am, de asemenea, numeroşi prieteni din presă, cultură, de religie mozaică, pentru care am un deosebit respect.

Se menţionează că atitudinea antisemită este certificată intr-un raport al Institutului Wiesel...

Acest raport de acum un deceniu aminteşte de o semnătură, alături de mulţi alţii, faţă de amplasarea unui bust al mareşalului Antonescu. Poziţia mea s-a bazat pe convingerea că nu sunt de acord că persoane ale istoriei noastre, pe care trebuie să ne-o asumăm, să fie şterse. Antonescu a fost condamnat pentru crime de război şi trebuie să-l privim sub această formă. Dar am informaţii că în Israel sunt statui şi înscrisuri care au menţiunea despre Antonescu şi ca salvator al evreilor. Personalităţile controversate din istoria României sunt numeroase. Regele Carol al II-lea, Regele Mihai, ca sa ne oprim doar la două nume foarte importante, au lumini şi umbre în aprecierile istoricilor.

Dar acest antisemitism de care aş fi ,,ştampilat'' a pornit de la altceva. În Parlament a fost la un moment dat ales Nati Meir, condamnat de instanţe din Haifa, dar şi din România.O judecătoare din Israel a menţionat că Nati Meir şi-a ales infracţionalitatea ca mod de viaţă. El mi-a făcut o plângere de antisemitism, plângere închisă de autoritatea pentru discriminare în favoarea mea. Din această delaţiune s-a născut ideea antisemitismului de care aş fi bântuit. Cred că oamenii de bună credinţă pot judeca aceste acuzaţii false, fără suport faptic real şi dirijate acum clar cu un scop politic. 

×
Subiecte în articol: lucian bolcas