x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oamenii lui Băsescu T. au devalizat România

Oamenii lui Băsescu T. au devalizat România

de Petru Zoltan    |    24 Aug 2014   •   16:35
Oamenii lui Băsescu T. au devalizat România
Cu Naşu' în suflet: Berna T., Blejnar S., Adamescu D., Videanu A., Băsescu M., Căpăţână M. şi Duţă L. vor clemenţă de la magistraţi

Spălare de bani, evaziune fiscală, corupţie şi subminarea economiei de stat au fost câteva dintre preocupările oamenilor aflaţi în anturajul preşedintelui României, Traian Băsescu. În timp ce bugetul de stat era devalizat sub atenta supraveghere a guvernării Boc – Videanu - Băsescu, românii erau îndemnaţi să strângă cureaua. Pentru a acoperi ţepele date statului de oamenii lui Băsescu, premierul Emil Boc a ordonat ca profesorilor, medicilor, poliţiştilor şi celorlalte categorii de bugetarii să li se reducă salariile. Mai mult, a atentat şi la pensiile bătrânilor care se zbăteau să supravieţuiască de la o zi la alta.

Fostul consilier al lui Traian Băsescu, pe vremea când era primarul Bucureştiului, Theodor Berna este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul adus statului este de peste 100 milioane de euro. Fostul şef al Fiscului, respectiv al Vămilor, Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă sunt acuzaţi într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul se învârte în jurul sumei de 60 milioane de euro. Ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop este urmărit penal pentru înşelaciune pentru că ar fi încercat să ia de la stat vreo 10 milioane de euro. Fratele preşedintelui, Mircea Băsescu se află în arest pentru trafic de influenţă, după ce a luat suma de 250.000 euro de la familia interlopului Bercea Mondialu'.

Protectorul evazioniştilor

Sorin Blejnar a fost numit pe linie de partid în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală de către premierul Emil Boc, la începutul anului 2009. Această instituţie mamut avea în subordine Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor şi direcţiile generale ale finanţelor publice. Dar, la câteva luni de la numirea pe funcţie Sorin Blejnar a învăţat repede cum să protejeze grupările specializate în evaziune fiscală. Nu singur, şi împreună cu subalternul său, Viorel Comăniţă, care se afla în fruntea Autorităţii Naţionale a Vămilor. Cei doi sunt acuzaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie că au protejat direct gruparea condusă de Diana şi Radu Nemeş, care făcea evaziune cu produse petroliere. În acest caz statul a fost prejudiciat cu suma de 242.642.205 lei, adică aproximativ 56 de milioane de euro. “Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel şi Secăreanu Florin, ofiţer în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, au sprijinit activitatea grupului, garantându-i protecţia în virtutea funcţiilor pe care le deţineau. Inculpaţii cunoşteau activitatea grupării şi au participat în mod repetat la întâlniri cu liderii acesteia, însă nu şi-au exercitat atribuţiile pentru a stopa fraudarea bugetului, folosind în schimb informaţiile pe care le deţineau şi poziţia pe care o aveau pentru a sprijini funcţionarea mecanismului evazionist”, se menţionează în rechizitoriul DNA. În interceptările aflate la dosar, judecătorul Iulian Dragomir de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are o discuţie cu Sorin Blejnar, în care-i reaminteşte că preşedintele Traian Băsescu “e naşul nostru şi-n sufletul nostru”.

Consilierul lui Băsescu

În timp ce Sorin Blejnar lupta chipurile cu evaziunea fiscală, fostul consilier al lui Traian Băsescu pe vremea când era primarul Bucureştiului, Theodor Berna învăţa cum să fraudeze statul. Acesta controlează companiile de construcţii Tehnologica Radion şi Teloxim Con, fiind arestat preventiv pe 19 august de magistraţii de la Tribunalul Prahova pentru evaziune şi spălare de bani. Prejudiciul depăşeşte suma de 100 milioane de euro. Potrivit magistraţilor, Theodor Berna a folosit fraudulos propria firmă pentru a-şi însuşi bani obţinuţi din simulări de tranzacţii imobiliare sau din evazionarea bugetului statului. Avea un mod ingenios şi complex de săvârşire a infracţiunilor şi a atras în lanţul comercial fictiv mai multe firme şi persoane.
Firma lui Berna, Tehnologica Radion a început să prospere după ce Traian Băsescu a câştigat alegerile la Primăria Capitalei, apoi a continuat în mandatului lui Adriean Videanu. În timpul guvernării PDL, Tehnologica Radion s-a aflat în top 10 al constructorilor din România, fiind abonată la contractele cu statul. În perioada 2009-2012, valoarea contractelor era de aproximativ 400 de milioane de euro.

Magnatul Adamescu


Un alt apropiat al guvernării Boc - Băsescu este omul de afaceri Dan Adamescu. Acesta a fost acuzat de Direcţia Naţională Anticorupţie că a dat mită 20.000 de euro unor judecători pentru ca aceştia să-i dea sentinţe favorabile în dosarele de insolvenţă în care erau implicate firmele la care era acţionar. Avocatul lui Adamescu, George Dumitru şi-a luat viaţa la scurt timp după ce le-a dat procurorilor dovezile legate de dosarul de mită. DNA susţine că Adamescu ar fi remis, prin intermediari, 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa. Primul ar fi primit 15.000 de euro, iar cel de-al doilea 5.000 de euro. După ce i-au prezentat acuzaţiile, patronul Astra Asigurări a părăsit sediul DNA. Decizia de a nu-l reţine pe Dan Adamescu este atipică mai ales dacă ţinem cont de faptul că judecătorii TMB despre care DNA susţine că au fost mituiţi de afacerist se află în arest deja. Practic, cei care ar fi luat mită au fost arestaţi, dar cel care a dat-o poate fi cercetat în libertate. În astfel de cazuri, în care suspecţii sunt acuzaţi că au mituit magistraţi, procurorii se grăbesc să dea ordonanţe de reţinere şi apoi să ceară arestarea acestora.

Mogulul Păunescu

Primul dosar de subminare a economiei naţionale a fost deschis în 1997 pe numele lui Gheorghe Constantin Păunescu, devenit astăzi mogulul de presă preferat al lui Traian Băsescu. Dosarul era unul dintre cele iniţiate de procurorii români după falimentarea Bancorex. Gaura de 189 de milioane de dolari în Bancorex care i-a fost imputată lui Păunescu a fost “acoperită” de Agenţia pentru Valorificarea Activelor Bancare - AVAB (actuala AAAS) prin vânzarea creanţei la sfârşitul anului 2002. Cesionarea acesteia s-a făcut la valoarea de 20,5 milioane de dolari către un off-shore înregistrat în Luxemburg, RHIC Holdings SA. Societatea a fost înscrisă în Registrul Comerţului luxemburghez cu fix trei săptămâni înainte de a se prezenta la Bucureşti pentru a prelua creanţele Păunescu. Denumirea societăţii pare să imite acronimul CHIR, care identifică însă Compania Hotelieră Intercontinental România SA, plămânul afacerilor lui Păunescu.

Fără număr pentru ginerică

Avocatul Radu Petru Pricop s-a căsătorit cu Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu. Acesta ar avea de primit 10 milioane de euro, sumă pe care statul român trebuie să o achite în baza unei hotărâri judecătoreşti. Potrivit Antena 3, Pricop a cumpărat drepturile litigioase pentru un teren de 90,5 ha din comuna Ştefăneşti, din Argeş, care a aparţinut familiei Brătianu. Curtea de Apel Piteşti a hotărât în februarie 2012 că statul român prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor – ANRP trebuie să plătească o despăgubire de 44, 1 milioane de lei pentru terenul din Ştefăneşti. Recursul prin care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a atacat decizia Curţii de Apel Piteşti a fost respins de către Curtea Supremă de Justiţie. Mass-media a arătat că decizia magistraţilor este una eronată, bazată pe actul de deces al unei urmaşe a Brătienilor, care la data procesului era încă în viaţă. Cererea ce retrocedare a terenului a fost semnată de omul de afaceri Valentin Vişoiu şi alte trei persoane. Jurnalul Naţional a dezvăluit în 2011 şi 2012 afacerile cuplului Vişoiu – Pricop. Vişoiu şi Pricop nu erau strâns legaţi doar de afacerea Ştefăneşti, ci sunt şi protagoniştii unui dezastru ecologic produs în Munţii Făgăraş, unde au pornit construcţia unor microhidrocentrale într-o arie protejată.

Protejatul de la CNAS


Un alt protejat de-al preşedintelui este Lucian Duţă, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Pe acesta Direcţia Naţională Anticorupţie îl acuză de abuz în serviciu într-un dosar legat de achiziţiile pentru servicii de mentenanţă şi licenţe IT, prejudiciul fiind de peste 150.000 de euro. “În calitate de preşedinte al C.N.A.S., suspectul Duţă Nicolae Lucian a aprobat actele întocmite de C.N.A.S. în cadrul procedurii de achiziţie desfăşurată în perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achiziţia de mentenanţă şi suport tehnic pentru un număr mai mare de licenţe decât cele utilizate efectiv”, susţine DNA.

Mircea Băsescu a încercat să corupă Justiţia

Fratele preşedintelui, Mircea Băsescu a fost arestat preventiv pentru trafic de influenţă, după ce a primit suma de 250.000 euro de la familia interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu'. În acelaşi dosar a fost arestat şi Marian Căpăţână, cel care a intrat în politică pentru a-l susţine pe Traian Băsescu. Potrivit DNA, la începutul anului 2011, după ce Sandu Anghel a fost arestat preventiv de către Tribunalul Olt, fiul acestuia, Florin Anghel, i-a remis lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Căpăţână, în schimbul promisiunii acestuia că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului. Marian Căpăţână a fost angajat la ministerul Economiei, fiind numit de către ministrul Adriean Videanu în consiliul de Administraţiei al Uzinei Termoelectrica Midia.

La rândul său, Adriean Videanu este anchetat de DIICOT. Iniţial a fost cercetat pentru subminarea economiei de stat, fapta fiind schimbată în abuz în serviciu.
În 12 septembrie 2013, Adriean Videanu a fost informat de procurorii DIICOT că este urmărit penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, în legătură cu favorizarea intereselor firmei Interagro. Ulterior, în 30 septembrie 2013, DIICOT a instituit sechestru asigurator pe cinci imobile ale lui Adriean Videanu din Bucureşti, Ilfov şi Constanţa, până la concurenţa sumei de 277 de milioane de lei, pe 66.906 acţiuni de la trei firme şi pe sumele din conturile deschise la două bănci. Potrivit unor surse din cadrul Partidului Democrat, Adriean Videanu colaborează îndeaproape cu partidul Mişcarea Populară, susţinând necondiţionat candidatura Elenei Udrea la alegerile prezidenţiale.

Ferma preşedintelui

Fiica cea mare a preşedintelui, Ioana Băsescu a luat un credit în valoare de 4,6 milioane de lei de la CEC Bank, în septembrie 2013, pentru a cumpăra 290 hectare de teren agricol în comuna Nana, din judeţul Călăraşi. Împrumutul a fost garantat doar cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat. Contractul de vânzare-cumpărare s-a semnat cu firma Berfige SRL, cu sediul social în Bucureşti. Atunci, societatea era controlată de Mara Bertola şi reprezentată legal în această tranzacţie de Fioravante Bertola, în calitate de administrator. Atât Mara Bertola, cât şi Fioravante Bertola au cetăţenie italiană, şi au domiciliu în principatul Monaco. Amândoi au dispărut fără urmă.
Pentru afacerea “Nana”, Parlamentul României a înfiinţat o comisie parlamentară care să ancheteze modul prin care terenurile agricole au ajuns în posesia fiicei preşedintelui. Dar, într-un raport al Corpului de Control al Guvernului se specifică că 80% dintre trenurile cu pricina au fost retrocedate ilegal, în baza unor documente false. “Veţi vedea că practic tot ce e la Nana, de când s-au dat unor aşa zişi proprietari, până când au ajuns la acei italieni, totul este un lung şir de retrocedări ilegale, beneficiarul final fiind Traian Băsescu”, a spus premierul Victor Ponta. Mai mult, procurorii susţin că domeniul privat al statului a fost prejudiciat cu valoarea terenurilor retrocedate contrar dispoziţiilor legale.

“Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunţător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influenţa pe care o are asupra magistraţilor, poate obţine o soluţie favorabilă pentru tatăl denunţătorului” DNA

×