x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oprea vrea alianţă. Dragnea racolează la bucată

Oprea vrea alianţă. Dragnea racolează la bucată

de Andreea Dumitrache    |    28 Iun 2016   •   18:40
Oprea vrea alianţă. Dragnea racolează la bucată
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Pe surse, fuziunea dintre marele PNL şi UNPR-ul fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, era ca şi parafată, săptămâna trecută. Se vorbea chiar despre un Congres care să oficializeze mariajul pe 16 iulie. Negocierile au intrat însă în impas după ce parlamentarii “Interesului Naţional” s-au răzgândit şi au spus că ar vrea mai mult o alianţă, astfel încât UNPR-ul să nu dispară de pe scena politică. Surse din UNPR spun că Generalul Oprea ar fi cerut alianţa.

UNPR le-ar fi cerut liberalilor 30 de locuri pe listele de la alegerile parlamentare din toamnă. Lucru care i-a enervat la culme pe liberali, mai ales că în interiorul partidului se duce o luptă crâncenă pe viitoarele locuri de senatori şi deputaţi. Vechii liberali îl acuză pe Vasile Blaga că vrea să-i favorizeze pe foşii PDL-işti în alcătuirea listelor. Liderul UNPR, Valeriu Steriu, susţine că încă nu e nimic bătut în cuie, iar negocierile sunt în toi. ”Formula cea mai avantajoasă e o alianță sau, de ce nu, chiar a merge pe propriile puteri, singuri, în alegeri. Avem o invitație de la PSD şi una de la PNL. Noi, din martie, suntem în creștere. Nu știm condițiile PNL, noi am trecut printr-o fuziune, cu PP-DD, dar nu am avut cele mai mari beneficii. Discuțiile au fost despre o alianță, apoi despre fuziune. În PNL unii nu vor nici alianță, nici fuziune. Mai negociem în următoarele săptămâni. Acordul nostru cu PSD a fost încălcat de mai multe ori, parlamentarii noștri au fost ademeniți”, a acuzat Steriu după o şedinţă cu parlamentarii săi.

Se sparge oastea de strânsură

În timp ce şeful UNPR declara că negociază cu PNL, şase senatori de-ai săi îşi anunţau trecerea la PSD sau îşi proclamau independenţa. Senatorii au făcut calculele şi l-au anunţat pe Steriu că UNPR nu mai are grup parlamentar. Social-democraţii n-au stat degeaba, după ce au apărut informaţiile că UNPR devine partid de dreapta. Mihai Fifor, liderul senatorilor, a avut discuţii cu fiecare parlamentar în parte să-l convingă să treacă la PSD. Surse din partid susţin că sunt şi mai mulţi cei care sunt gata să-l lase singur în barcă pe Valeriu Steriu. În urmă cu câteva săptămâni din UNPR a plecat la PSD şi fostul vicepreşedinte Eugen Nicolicea, cel care a pus bazele partidului alături de Gabriel Oprea. Iar Nicolicea ar mai putea lua pe mulţi după el în PSD. Asta ar însemna că UNPR ar rămâne cu mult mai puţini parlamentari faţă de 43, câţi are acum. Vicepreşedintele PNL, Cezar Preda, le-a transmis celor din UNPR că nu se pune problema unei alianţe. “Eu ştiu ce mandat au primit cei doi copreşedinţi, au primit mandat pentru o fuziune, nu pentru o alianţă. vor mai fi discuţii, noi vrem să facem un partid puternic de dreapta şi de aceea i-am invitat pe toţi cei care sunt de centru dreapta să ni se alăture”. La nivel oficial, PSD nu mai negociază cu UNPR. “Este clar că s-a stabilit fuziunea între UNPR și PNL. Nu o să mai dăm locuri pe liste pentru că nu mai avem cui”, a spus Liviu Dragnea. Neoficial, UNPR poartă discuţii şi cu PSD, mai ales că Gabriel Oprea şi-ar dori să continue alături de social-democraţi. O decizie finală se va lua, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

"Politica românească rămâne extrem de ciudată, iraţională şi greu de explicat pentru oameni! Eu nu reuşesc să înţeleg de ce şi cui foloseşte "căsătoria" între PNL şi UNPR. Cel mult face bine mişcărilor antisistem, care primesc un nou argument contra tuturor partidelor şi tuturor politicienilor - şi va creşte neîncrederea generală în sistemul actual!" Victor Ponta pe Facebook.

Partidul lui Mircea Geoană (PSRo) şi armata Generalului Oprea s-ar topi în marele PNL deşi sunt, teoretic, formaţiuni de stânga

×