Discuţia despre o eventuală fuziune cu USR, lansată recent de preşedintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan, a învolburat apele în interiorul PNL. Tabăra grupată în jurul lui Ludovic Orban a criticat dur ideea unei alianţe cu partidul lui Nicuşor Dan, în vreme ce Turcan s-a afişat la Sibiu alături de preşedintele Klaus Iohannis la aniversarea Muzeului Brukenthal.
"Eu nu privesc USR ca pe un adversar politic, ci mai degrabă ca pe un competitor pe un anumit segment de electorat, un segment care a fost destul de dezamăgit de sistemul politic de până acum. USR poate să vină natural alături de PNL fie într-o alianţă, fie dacă nu, la un moment dat, printr-o fuziune. Asta este soluţia pe termen lung", a fost declaraţia prin care Raluca Turcan a turnat gaz pe foc în interiorul PNL .
Dincolo de refuzul categoric venit dinspre partidul lui Nicuşor Dan, care a respins din start orice discuţie cu liberalii, ideea unei alianţe sau fuziuni între PNL şi USR a scindat o dată în plus “triburile” liberale. Primul care a criticat îndrăzneala Ralucăi Turcan a fost Ludovic Orban, candidatul susţinut de cel puţin 30 de filiale judeţene la şefia partidului.
“Strategia politică a Partidului Naţional Liberal va fi decisă de cei 5000 de membri PNL care vor participa ca delegaţi la Convenţia Naţională din iunie şi care îi vor reprezenta pe toţi membrii PNL. Orice declaraţie, dată de orice membru PNL, indiferent ce funcţie are, despre politica de alianţe a PNL nu are decât valoarea unei opinii personale”, a reacţionat Orban.
Partidul a suferit astfel o nouă lovitură de imagine după gafele repetate din 2016, când liberalii au tras de partidul lui Nicuşor atât înaintea alegerilor locale pentru Primăria Capitalei, cât şi în pragul alegerilor parlamentare, de fiecare dată fără sorţi de izbândă. “USR îşi respectă angajamentul faţă de alegatori şi nu va intra în alianțe cu vechile partide, nici cu PNL. Cât despre fuziunea despre care vorbeşte Raluca Turcan nici nu poate fi vorba, nici acum şi nici în viitor. PNL este dator, nu USR sau altcuiva, ci propriilor alegători, cu o reformă internă”, a comentat Nicuşor Dan.
Turcan, la Sibiu cu Iohannis
Prezent duminică seara într-o emisiune la Antena 3, Ludovic Orban şi-a continuat “campania electorală” pentru şefia PNL, punând eşecurile din 2016 pe seama “absenţei democraţiei interne” şi a “lipsei de respect” faţă de membrii de la baza partidului partidului. ”Când vii şi pui un candidat de la centru tu practic distrugi organizaţia, distrugi cultura organizatorică. Membrii respectivei organizaţii nu or să mai muncească, nu or să mai depună efort pentru un partid, nu or să se mai implice pentru că înţeleg că degeaba munceşti pentru partid dacă vezi că nu ţi se dă nicio şansă pentru efortul şi rezultatele tale. Asta îţi afectează în final scorul partidului”, a explicat fostul vice al PNL. Orban şi-a exprimat totodată convingerea că preşedintele Klaus Iohannis nu se va implica în alegerile interne din PNL, argumentând că şeful statului are nevoie de un partid puternic care să-l susţină la alegerile prezidenţiale din 2019. “Revenirea PNL în scorul său natural, de peste 30%, nu poate fi făcută decât dacă membrii PNL sunt lăsaţi să-şi aleagă liber liderii naturali”, a arătat fostul deputat. Sâmbătă seara, liderul PNL Sibiu Raluca Turcan a participat alături de preşedintele Klaus Iohannis la festivităţile dedicate împlinirii a 200 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional Brukenthal.
"Preocuparea mea de căpătâi este relansarea Partidului Naţional Liberal şi nicidecum ciocănitul la uşa unora care ne-au trântit uşa în nas" - Ludovic Orban, PNL
Turcan impune legea tăcerii
Odată cu apropierea alegerilor interne, tensiunile din interiorul PNL devin tot mai evidente, motiv pentru care Raluca Turcan le-a transmis liberalilor să fie atenţi cu declaraţiile pe care le fac în emisiunile televizate. Surse din interiorul partidului au dezvăluit că Turcan le-ar fi spus răspicat liderilor cu trecere prin studiourile TV că le-ar putea interzice apariţiile publice de teama unor noi scandaluri. “În partid domneşte o atmosferă incredibilă. N-am văzut în viaţa mea aşa ceva în interiorul PNL”, s-a plâns un liberal cu vechime în partid.
Buşoi în locul lui Petrache?
După retragerea lui Marian Petrache, liberalii încă nu au decis cine îi va lua locul fostului secretar general interimar al partidului. Cum preşedintele interimar Raluca Turcan provine din tabăra fostului PDL, secretarul general trebuie ales din aripa liberalilor. Favorit la preluarea funcţiei, Dan Motreanu a refuzat postul, astfel că în acest moment cele mai mari şanse le are europarlamentarul Cristian Buşoi, liderul PNL Bucureşti. Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț și Iulian Dumitrescu, liderul de la Prahova, şi-ar dori şi ei scaunul lui Petrache.