Marile partide promit iar schimbarea cadrelor înaintea alegerilor parlamentare. Liderii politici susţin că vor primeni oferta pentru viitorul Legislativ. Mai mulţi tineri, mai puţini corupţi şi mai multe femei pe liste – aşa sună planurile partidelor în prag de alegeri. Experienţa de la locale arată însă că de la vorbă, la faptă rămâne cale lungă.
Scena politică a intrat în fierbere înainte de alegerile parlamentare. Revenirea la votul pe liste pentru alegerea viitorilor senatori şi deputaţi, plus reducerea cu 122 a numărului viitorilor aleşi, a lansat o competiţie dură pentru locurile eligibile pe listele partidelor. În prag de alegeri, liderii politici merg iar pe sloganul “schimbării”. În PSD, liderii filialelor din ţară au termen până la mijlocul lunii să prezinte propunerile de candidaţi. “Vorbim de o împrospătare a listelor cu mulţi oameni tineri, dar bine pregătiţi, cu multe doamne bine pregătite", susţine Liviu Dragnea. În plus, şeful social-democraţilor dă asigurări că anul acesta nu se vor mai impune candidaţii în niciun judeţ. “Listele PSD pentru Parlament vor fi profesionalizate. Primul criteriu este prezenţa în comisii şi la plen. Al doilea criteriu este modul de implicare al fiecărui parlamentar în activitatea parlamentară. De asemenea, activitatea lui în organizaţie”, promite liderul PSD. Nimic însă despre criteriile de integritate şi mulţimea de pesedişti cu probleme penale, mai ales că pe lângă Liviu Dragnea, condamnat definitv în dosarul Referendumul, probleme cu justiţia mai au nume grele din partid: fostul premier Victor Ponta, care va fi cap de listă în Gorj, secretarul general Marian Neacşu ori senatorul Dan Şova.
Liberalii, prin ei înşişi
Liberalii promit şi ei că vor schimba foaia. “Eu vă spun că vom avea cel puţin o treime parlamentari noi care nu au mai fost în Parlamentul României. Vom păstra o parte dintre parlamentarii care au dat randament şi care au performat, care nu au probleme de integritate astfel încât experienţa lor şi dorinţa de afirmare a celor tineri să ne aducă cele mai bune rezultate”, susţine prim-vicele PNL Teodor Atanasiu. Mai mult, săptămâna trecută Adriana Săftoiu i-a îndemnat pe liberalii cu două-trei mandate să facă un pas în spate. Chiar şi aşa, liberalii au şi ei grei cu probleme: Ludovic Orban, Ioan Oltean şi Dan Motreanu se regăsesc printre candidaţii certaţi cu legea. Nimic însă despre celebrele cote de gen susţinute în trecut de Alina Gorghiu. “Noi am stabilit nişte reguli pe care noi le-am încălcat. Am venit cu înnoirea clasei politice, cu susţinerea valorilor, cotele de gen, noi am sustinut toate aceste lucruri şi noi am fost primii care le-am încălcat”, susţinea recent deputatul PNL Diana Tuşa. Despre cât de bine a funcţionat strategia schimbării, a povestit şi liderul PMP după alegerile locale. "Am mers pe ideea că românii cer schimbarea clasei politice. 90% din candidaţii PMP au fost tineri, cu varsta sub 40 de ani. Eşecul a fost total. Tinerii au fost respinşi de electoratul românesc, fiind preferaţi oamenii cu experienţă politică”, se plângea fostul preşedinte Traian Băsescu.
Teodor Atanasiu, prim-vicepreşedinte PNL: "Vă garantez că pe listele PNL nu veţi vedea nici un candidat care să aibă, de exemplu, dosarul domnului Dragnea, preşedintele PSD, să fie cu sentinţă de condamnare chiar dacă cu suspendare"
Experienţa de la locale contrazice promisiunile
Experienţa alegerilor locale arată însă că mult trâmbiţata schimbare a clasei politice a fost mai mult o strategie a partidelor pentru a-şi atrage electoratul. Marile partide au propus şi au susţinut numeroşi candidaţi cu probleme penale, românii i-au ales fără probleme, iar rezultatele din iunie i-ar putea încuraja pe liderii partidelor să repete povestea la parlamentare. Atât PSD, cât şi PNL, au susţinut atunci candidaţi anchetaţi în diferite dosare: de la Olguţa Vasilescu, Gabriel Mutu şi Robert Negoiţă, la George Scripcaru şi Dorin Florea. În privinţa cotelor pentru femei, liberaii şi pesediştii au avut o singură candidată în Capitală, Gabriela Firea la primăria generală şi Cristina Pocora (PNL) la Sectorul 3. Liberalii au dat însă prima femeie şefă de CJ din România, Daniela Cîmpean la Sibiu. În schimb, deşi stătea mai bine în sondajele pentru primăria Sectorului 1, deputatul PNL Diana Tuşa a fost scoasă din joc la locale, în locul său fiind preferat deputatul Alexandru Nazare.