Sondajele de opinie prezentate de diverşi sociologi au devenit o armă folosită tot mai des în politica românească. Ultimul episod - o cercetare potrivit căreia încrederea în Guvernul Tudose ar fi ajuns la 27% în ultima lună - a fost pretextul pentru declanşarea unui război pentru putere între liderul PSD şi şeful Guvernului. În acest moment, pe lângă sondajul care a dinamitat coaliţia, mai există pe piaţă alte două cercetări realizate de institute specializate. Toate cele trei sondaje prezintă date contradictorii şi o fotografie a momentului cu totul şi cu totul diferită.
Premierul Mihai Tudose susţine că sondajul care indică o prăbuşire dramatică a Guvernului la capitolul încredere nu este altceva decât „o făcătură” cu iz de răfuială politică, încurajată de adversarii săi din PSD. Fără să-i pronunţe numele, Tudose a sugerat că Liviu Dragnea însuşi s-ar afla în spatele cifrelor publicate vinerea trecută de Avangarde - institutul condus de sociologul Marius Pieleanu. „Târgul e mic, se află cine a comandat-o, cum a comandat-o - în regulă, trecem peste”, a comentat subtil şeful Executivului. În replică, Dragnea a respins orice fel de implicare în „măsluirea” datelor, iar Pieleanu a ameninţat că va apela la Justiţie, pentru a lămuri lucrurile „odată pentru totdeauna”. Cu toate acestea, sociologul a recunoscut că are „o relaţie informală, de multă vreme” cu liderul PSD, însă „asta nu înseamnă că mi-a comandat vreun sondaj în care să falsific datele”. Cercetarea prezentată de Avangarde mai arată că PSD-ul condus de Liviu Dragnea beneficiază de o încredere de aproximativ 40%, în ciuda presupusei prăbuşiri a Guvernului Tudose. Avangarde a cercetat şi încrederea românilor în miniştrii din cabinetul PSD-ALDE, iar datele obţinute arată că există miniştri pe care 65% dintre români nici măcar nu îi cunosc. „Cel mai important membru al Guvernului este Teodor Meleșcanu, stă cel mai bine în sondaje. Apoi, în topul încrederii, este Lia Olguța Vasilescu. Restul... nenorocire. La baza piramidei, unde este dezastru, se află Liviu Pop, Marius Dobre, Marius Dunca și Marcel Ciolacu”, a explicat Pieleanu. Potrivit acestuia, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar avea o cotă de încredere de 30%, în ciuda faptului că peste 3.500 de magistraţi i-au cerut să retragă proiectul privind modificarea legilor Justiţiei.
Sociopol: scor uriaş pentru PSD
Un al doilea sondaj de opinie, prezentat de Sociopol (institut condus de Mirel Palada, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta), arată un alt echilibru de forţe pe scena politică. Potrivit cercetării, PSD-ul aflat la guvernare ar fi votat de 61% dintre români dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare (evoluţie crescătoare). Celălalt partid din coaliţie, ALDE, ar fi sub pragul electoral de 5%. De altfel, potrivit Sociopol, doar liberalii ar mai trece pragul pentru intrarea în Parlament, partidul lui Orban fiind cotat la 24%. Institutul lui Palada a mai constatat că 66% dintre români consideră că ţara me rge înt r-o direcție greșită, în vreme ce doar 2 2 % v ă d România mergând într-o direcție bună. „Prima jumătate a anului 2017 cunoscuse un ușor respiro de încredere și optimism generalizat. Criza căderii Guvernului Grindeanu se pare că pus capăt acestui respiro atitudinal. Românii au intrat din nou în zodia «lucrurile merg prost», specifică fie momentelor de criză economică, fie celor de criză politică”, a sunat analiza lui Palada. Cercetarea Sociopol nu a vizat încrederea în oamenii politici sau în Cabinetul condus de Mihai Tudose.
IMAS: cădere în gol pentru Dragnea
Al treilea sondaj de opinie a fost difuzat marţi seară de IMAS, institutul de marketing şi sondaje condus de fostul deputat PSD Alin Teodorescu. Potrivit IMAS, premierul Mihai Tudose îl depăşeşte în popularitate pe Liviu Dragnea. Premierul ar fi avut în luna septembrie o cotă de 23,2% la capitolul încredere, cu 4,5% peste cea a liderului PSD, situat la un scor de 18,7%. În schimb, preşedintele Klaus Iohannis a profitat din plin de erorile guvernării PSD-ALDE, crescând de la 32,1% în luna ianuarie, la 41,7% în septembrie. În ceea ce priveşte opţiunile de vot, PSD s-ar fi prăbuşit de la 49% în luna ianuarie la 38,8% luna trecută. „În general, după ce câștigi alegerile ai un plus de 10-15%. (În mod normal, PSD trebuia să fie la – n.r.) 60 la sută! 55-60, așa trebuia să fie. Domnul Iordache, care a promovat OUG 13, are pe conștiință un milion de votanți pierduți. Şi schimbarea premierului Grindeanu a dus la o pierdere de circa 500.000 de votanți. Deci, domnul Dragnea și domnul Iordache 1,5 milioane de votanți au pe conștiință, anul ăsta. S-ar putea ca anul viitor să aibă mai mulți”, a explicat sociologul Alin Teodorescu. Declinul social-democraţilor a fost speculat de liberali, care au crescut mai bine de zece procente de la începutul anului, până la 30,9% în septembrie. În măsurătorile IMAS, partidul lui C.P. Tăriceanu (ALDE) a crescut la 8%, devenind un refugiu politic pentru votanţii PSD. În acelaşi timp, USR a scăzut sub 7% în urma conflictelor interne.
Dacă Dragnea rămâne şef la Partid (…) va folosi toate resursele TelDrum ca să cumpere jurnalişti, analişti şi sondaje de opinie care să atace în locul lui, în timp ce el va afişa un zâmbet mieros şi va face declaraţii de iubire exact ca Pablo Escobar pentru victimele sale. Victor Ponta, fost lider PSD
Citește pe Antena3.roCe este glosofobia, frica de care suferă trei din patru persoane. Poate duce chiar la simptome fizice