Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a fost audiat ieri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în dosarul Referendumului, anunţând la intrarea în instanţa supremă că vrea să spună adevărul. “Am vrut să-l spun în faţa procurorului şi procurorul nu m-a acceptat", a spus Ponta, la intrarea în sediul ICCJ, conform mediafax.ro. El a arătat că, încă de la alegerile prezidenţiale din 2009, PSD a decis să aibă un sistem de verificare a prezenţei electorale, cum au avut şi alte partide, PDL fiind primul partid cu un astfel de sistem. Premierul a precizat însă că principala condiţie în baza căreia USL a aprobat acest sistem a fost ca astfel să fie verificată doar prezenţa la vot. Ponta a spus că a cunoscut sistemul de verificare a prezenţei electorale, prin sms-uri, şi modul de funcţionare a aplicaţiei, dar că aceasta consemna doar prezenţa şi date din procesul-verbal, nu indica şi numărul de voturi cu "Da" sau "Nu". El a explicat că acest sistem permitea numărătoarea paralelă a voturilor numai după închiderea urnelor, nu şi pe parcursul votării, fiind imposibil ca rezultatul să fie cunoscut în timpul votului.
Liderul PSD a mai spus în faţa instanţei că mesajele sms de campanie nu sunt făcute de liderii politici, ci de consultanţi politici, fiind aprobate de către echipa de campanie, cu decizii luate uneori de o echipă de reacţie rapidă fără consultarea liderilor. Ponta a susţinut că nu-şi aminteşte dacă a primit în ziua referendumului, un sms cu semnătura "Liviu Dragnea". El a spus însă că ştia că se transmiteau de la centru, prin sms, exclusiv îndemnuri la vot, dar care nu erau transmise de Dragnea personal.
De asemenea, premierul a afirmat, răspunzând la întrebările instanţei, că ştia de mitinguri şi de acţiunile de promovare pentru a se vota “DA” la referendum, dar nu ştia de tombole."Nu, nu-mi amintesc decât faptul că am cerut ca fiecare strategie locală să se facă cu respectarea legii", a spus Ponta, luând calcul posibilitatea să fi existat o decizie la nival local legată de organizarea tombolelor. El a mai afirmat că a fost legal informat de toate instituţiile cu atribuţii, referitor la campania şi votul la referendum, fiind exclus să fi existat vreo reţea de fraudare constituită organizat fără ca aceste instituţii să fi sesizat.
Audiat şi el ieri în acest dosar, vicepremierul Liviu Dragnea a fost întrebat dacă îi va cita ca martori pe Eduard Hellvig şi Dan Mihalache, cei doi făcând parte din conducerea USL şi ocupându-se de organizarea referendumului. "O să mă consult cu avocatul, dar nu cred", a răspuns Dragnea. Ponta a spus în faţa instanţei că iniţial, în şedinţa USL s-a decis ca persoanele responsabile de campania pentru referendumul din 2012 să fie Liviu Dragnea (din partea PSD) şi Eduard Hellvig (din partea PNL, actualul director al SRI), precum şi ca sediul comun de campanie să fie cel din Kiselleff, datorită condiţiilor logistice mai bune. Dosarul Referendumului a fost amânat cu o săptămână, astfel că următorul termen este la 19 martie, fiind solicitate în proces hotărârile BEC din timpul referendumului.