x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta şi Tăriceanu pregătesc USL 3.0

Ponta şi Tăriceanu pregătesc USL 3.0

de Marius Gîrlașiu    |    09 Mai 2016   •   09:50
Ponta şi Tăriceanu pregătesc USL 3.0
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Proaspăt revenit în prim-planul PSD, fostul premier Victor Ponta şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu vor să refacă în prag de alegeri Uniunea Social Liberală. USL 3.0 ar fi deja a treia variantă a alianţei dintre soci­al-democraţi şi liberali, fie liberalii vechi, fie cei „refor­maţi” conduşi de Tăriceanu. Noul USL va fi, de fapt, tema celor două campanii electorale din acest an, cea pentru locale şi campania din toamnă pentru parlamentare.

„Aşteptarea mea este ca alianţa solidă dintre social-de­mocraţi şi liberali pe care cu toţii aţi votat-o, USL, să se refacă între PSD şi ALDE şi să câştigăm alegerile parlamentare de la finele acestui an pentru a relua cursul bun al guvernării din ultimii trei ani, întrerupt din păcate de guvernarea Cioloş – Iohannis'', a anunţat în weekend preşedintele Senatului. Ideea lui Tăriceanu a fost salutată imediat de fostul premier Victor Ponta. „O iniţiativă mai mult decât corectă şi binevenită, tocmai pentru că este 7 mai, data în care în 2012 Guvernul USL a început efortul de reconstrucţie a ţării. Speranţa de a opri Restauraţia Regimului din 2010-2011 vine tot de la românii care pot vota aşa cum au făcut-o în 2012”, a scris pe facebook fostul prim-ministru. În 2012, alianţa dintre liberali şi pesedişti a obţinut 60% din voturi la alege­rile parlamentare, ceea ce s-a tradus prin 395 de mandate din 588 de locuri în Parlament. Povestea de „iubire” dintre dreapta şi stânga politică a ţinut până în februarie 2014, când liberalii lui Crin Antonescu au votat ieşirea de la guvernare după refuzul premierului Victor Ponta de a accepta varianta de de guvern propusă de PNL, cu Klaus Iohannis vicepremier şi ministru de Interne. Conducerea PNL a decis atunci ca miniştrii liberali şi ceilalţi demnitari ai PNL să se retragă din toate posturile Cabine­tului Ponta. În noiembrie 2014, Ponta a încercat să refacă USL-ul prin­tr-o alianţă cu liberalii din PLR conduşi de Tăriceanu pe care a denumit-o sugestiv USL 2.0. La vremea respectivă, noua alianţă a stârnit contro­verse după ce s-a semnat o declaraţie politică fără nicio valoare juridică în condiţiile în care noul partid înfi­inţat de Tări­ceanu cu răzvrătiţii din PNL nu era înregistrat în Registrul parti­delor politice.

 

Tactică de campanie

Reînvierea USL-ului va fi de altfel strategia ALDE şi PSD în campaniile din 2016. „Sigur că am vorbit cu Liviu. Am discu­tat cu Liviu tot ceea ce este bine pentru PSD şi pentru alegătorii noştri, ai USL”, a dezvăluit Victor Ponta zilele trecute. Semn că noua tactică a social-democraţilor a fost pregătită la nivel înalt alături de Liviu Dragnea în laboratoa­rele PSD, revenirea lui Ponta în avangarda partidului fiind doar prima etapă a strategiei.

Victor Ponta a revenit în forță în prim-planul PSD și va fi vârf de lance în campaniile electorale din 2016

 

×