În plină criză energetică și o grevă a minerilor, președintele Iohannis nu a chemat partidele parlamentare, responsabilii guvernamentali, pentru a căuta soluții, ci s-a retras cu liberalii la Vila Lac 2, într-o întâlnire de taină, pentru a discuta chestiuni legate de propria agendă electorală. Deși au încercat să pună semnul egal între discuțiile de la Vila Lac 2 și interesul național, întâlnirea a avut că scop mobilizarea tuturor liberalilor pentru candidatul Klaus Iohannis și scoaterea lui Crin Antonescu din joc, spune analistul Ion Cristoiu.
Nu este prima dată când președintele Iohannis sună adunarea și liberalii se încolonează la o vilă de protocol. A procedat la fel și anul trecut, în august, după ce, în iunie, și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat la Cotroceni. "Bună dimineața! Am luat o decizie importantă și vreau să o comunic acum, aici, în această dimineață frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de președinte al României”, declara în iunie Iohannis la Sibiu.
Apoi, în august, i-a convocat pe liberali la o vilă de protocol și le-a cerut să fie uniţi în jurul susţinerii candidaturii sale la alegerile prezidenţiale din 2019, pe motiv că e nevoie de stabilitate şi linişte în partid. Iohannis le-a mai cerut liberalilor să-şi îndrepte eforturile către viitoarea campanie electorală şi să lase deoparte disputele interne.
Pe 4 ianuarie, în prima sa ieșire publică din acest an, președintele Iohannis anunța de la Cotroceni că obiectivul său personal este câştigarea alegerilor prezidenţiale.
"La finalul anului vom avea alegeri prezidenţiale şi voi întra în competiţie pentru un nou mandat de preşedinte. (...) Personal obiectivul meu pentru prezidenţiale este câştigarea unui al doilea mandat de preşedinte al României", a declarat șeful statului. La nici două săptămâni, pe 16 ianuarie, liberalii au fost convocați la o întâlnire de taină, chiar dacă pe agenda publică se aflau alte probleme - greva minerilor, criza energetică- care reclamau consultări largi, cu președintele în rolul de mediator.
Analistul politic Ion Cristoiu a declarat pentru Jurnalul că Iohannis se comportă că un președinte autosuspendat. "Președintele e dator să intervină și prin Constituție, și ca parte Executivului, când sunt chestiuni grave de interes național. Însă din 2018, din iunie, dacă nu mă înșel, dl. Klaus Iohannis este candidat la președinție, este primul președinte în exercițiu care își anunță cu un an și ceva înainte candidatura. De regulă, președinții în exercițiu nu și-au anunțat-o așa de repede tocmai pentru a putea să-și păstreze această ipostază de președinte al republicii. Domnia sa a anunțat, și de atunci tot ce face este de candidat. Eu am spus-o de atâtea ori, dl președinte s-a autosuspendat. E un candidat al unui partid, și ăla de opoziție, și tot ceea ce face se subordonează acestei candidaturi. În acest sens putem interpreta întîlnirea cu PNL. Ea, pe de o parte, este explicabilă deoarece dl. Iohannis este cel care conduce partidul. Domnia sa este cel care le-a impus liberalilor să depună moțiune de cenzură și a fost un dezastru", a comentat Ion Cristoiu.
Crin Antonescu, scos din joc
În opinia sa, nu atât figurația că el este șeful PNLa contat, ci două mari probleme ale candidatului Iohannis. "Are nevoie de o colaborare cu toți liderii din PNL pentru campanie și atunci probabil a discutat cum împacă diferite orgolii, curente. Mai ales că la PNL avem o noutate: lideri ai partidului, baroni locali, centrali, fără nici o legătură cu Bruxelles-ul, vor să meargă acum la Bruxelles pentru că au descoperit, și Blaga, și Hava, că acolo o pensie aurită, e un loc de lux. De regulă, la alegerile europarlamentare, liderii interni nu s-au înghesuit să se ducă la Bruxelles deoarece plecarea acolo înseamnă scoaterea din joc în România. Însă, în ultimii ani s-a descoperit că a fi europarlamentar l-ai apucat pe Dumnezeu de un picior: bani, posibilitatea de a-ți angaja nepoțelele, nu dai seama nimănui, nu stă presa cu ochii pe tine, ba mai mult, o parte a presei din România cînd scrii ceva pe Facebook, te prezintă că fiind de la Bruxelles, nu Vasile Blaga de la Bucureșți", punctează Ion Cristoiu.
Nu în ultimul rând, Ion Cristoiu crede că întîlnirea de la Vila Lac 2 a avut ca scop scoaterea lui Crin Antonescu din joc. "Aici este un dublu interes, pe de o parte al cuplului Orban-Turcan, deoarece chiar dacă nu ar candida, Crin Antonescu, tot partidul și-ar da seama că el ar fi bun de șef, iar pentru Klaus Iohannis ar fi catastrofal deoarece singurul care poate să câștige chiar din primul tur este Crin Antonescu. Pentru că el ar fi candidatul Opoziției care ar putea să ia foarte multe voturi și de la Putere. El are încă priză la pesediști, iar declarațiile lui din ultimul timp chiar îl deosebesc de Klaus Iohannis. Crin Antonescu ar fi ceea ce ar trebui să fie candidatul Klaus Iohannis. Adică să încerce să câștige electoratul nehotărât și alt electorat decât o minoritate zgomotoasă pe Facebook care îi dau iluzia lui Klaus Iohannis că cei care scriu pe Facebook se duc și la vot", explică Ion Cristoiu.
"Tematica întâlnirii a fost strict legată de agenda europeană, de coordonarea acțiunilor pe perioada derulării președinției europene, îmbunătățirea imaginii, de stabilirea priorităților. Am discutat, în perspectiva alegerilor europarlamentare, și de importanța alegerilor și mai ales de câteva priorități care trebuie incluse în programul nostru pentru Parlamentul European", Ludovic Orban, președintele PNL,
În afara consultărilor de la Cotroceni, Klaus Iohannis s-a întâlnit și a discutat în privat numai cu liberalii, deși, conform Constituției, președintele nu poate fi membru al unui partid politic
Interesul lui Orban
La începutul săptămânii trecute, neoficial, a apărut informația că Antonescu a fost scos de pe listele partidului pentru europarlamentare. După două zile Iohannis și liderii liberali se întâlneau la Vila Lac 2. "Cred că scopul acestei întâlniri a fost și acesta: ca aceia din fruntea PNL să poată arunca pe seama lui Iohannis scoaterea din joc al lui Crin Antonescu. Un Crin Antonescu cap de listă e devastator pentru PSD. PNL chiar ar avea un mare succes. Dintre cei doi, Ludovic Orban și Klaus Iohannis, interesul dramatic de a nu fi Crin Antonescu pe liste îl are Orban. Atunci nu e exclus să fie un joc de glezne, la o adică îmi iau eu, Klaus Iohannis, povara că l-am scos, decât tu Orban, pentru că, dacă e un eșec, ar putea fi contestat în partid", spune Ion Cristoiu.
"E vorba despre interesul României"
Liderul PNL Suceava, Gheorghe Flutur, a fost întrebat de jurnaliști dacă e normal că preşedintele României să se întâlnească cu liderii unei formaţiuni politice pentru a discuta strategia de campanie.''Eu cred că e cu totul şi cu totul respectat cadrul constituţional, aşa că e vorba de interesul României, nu altceva'', a răspuns Flutur. Totodată, liderul PNL Suceava a susținut că nu s-a decis dacă pe lista pentru PE se va afla şi fostul lider al PNL, Crin Antonescu. "Nu pot să vă spun lista, pentru că încă nu s-a discutat. Ştiu doar că, din câte s-a auzit, are şi el (Crin Antonescu-n.r.) solicitare să fie pe listă, dar nu s-a hotărât lista'', a mai spus Flutur.