x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD l-a lăsat pe Augustin Lazăr cu buza umflată 

PSD l-a lăsat pe Augustin Lazăr cu buza umflată 

de Marius Gîrlașiu    |    26 Apr 2017   •   11:30
PSD l-a lăsat pe Augustin Lazăr cu buza umflată 
Sursa foto: POZIUMSCHI MIHAI

Comisia parlamentară care va ancheta presupusa frauda­re a alegerilor prezidenţiale din 2009 nu va fi blocată de dosarul penal deschis la Parchetul General în aceeaşi cauză. Deşi regulamentele Parlamentului prevăd că o anchetă a Legislativului încetează de drept în momentul începerii unor cercetări penale, aleşii au rezolvat impasul printr-un amen­dament potrivit căruia senatorii şi deputaţii nu vor ancheta faptele investigate de Parchet.

Acuzat de liderii PSD că a deschis dosarul penal în legătură cu prezidenţialele din 2009 special pentru a bloca ancheta Parlamentului, procurorul general Augustin Lazăr a rămas „cu buzele umflate”. Expresia demnă de o cauză mai bună îi aparţine deputatului PSD Eugen Nicolicea, cel care anunţase încă de luni seara că va avea grijă să schimbe obiectul de activitate al comisiei parlamentare astfel încât procurorul general să rămână „cu buzele umf late”. Replica lui Nicolicea a venit după ce Victor Ponta şi Traian Băsescu l-au acuzat pe Augustin Lazăr că a apelat la o „şmecherie” pentru a bloca ancheta parlamentară privind alegerile din 2009. Eugen Nico­licea şi-a ţinut promisiunea şi a depus ieri, în şedinţa Comisiilor juridice reunite, un amendament potrivit căruia comisia parla­mentară de anchetă nu va inves­tiga faptele cercetate de procurori în aceeaşi cauză. „Nu constituie obiect al Comisiei de anchetă elementele ce ţin de infracţiunile de abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, infrac­ţiuni pentru care Parchetul de pe lângă ÎCCJ efectuează cerce­tări in rem”, se arată în amen­damentul propus de Nicolicea şi adoptat, în ciuda opoziţiei PNL şi USR, în şedinţa de ieri a Comi­siilor juridice reunite. „Pentru a nu mai exista niciun fel de confuzii am făcut un amenda­ment în care se precizează foarte clar că obiectul comisiei nu poate să constituie cercetarea în zona infracţiunilor de abuz în serviciu şi de falsificare a documentelor electorale, în aşa fel încât să nu ne suprapunem peste ancheta făcută de Parchet”, a explicat Nicolicea.

Driblinguri şi artificii juridice

Artificiul găsit de depuptatul PSD vine să blocheze un articol din Regulamentul Camerei Deputaţilor (art.74) potrivit căruia „(1) anchetele parlamen­tare nu pot avea ca obiect inves­tigarea unor fapte sau activităţi care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se află pe rolul unor instanţe de judecată”, iar „(2) o anchetă parlamentară încetează de drept în momentul deschiderii unor proceduri judi­ciare privitoare la faptele sau activităţile care constituie obiectul ei”. Iniţial, senatorul PSD Şerban Nicolae a inter­pretat cu de la sine putere regu­lamentele, argumentând că ancheta parlamentară în cazul alegerilor din 2009 va fi efectuată de o comisie mixtă, formată atât din deputaţi, cât şi din senatori, iar ca atare prevederile din Regulamentul Camerei nu se pot aplica. Nicolicea însuşi a motivat astfel propriul amendament, explicând că „doar în Regula­mentul Camerei se vorbea că este interzisă o astfel de suprapunere, am precizat în mod expres că nu intrăm în această zonă, prin urmare nu mai avem niciun motiv să blocăm adoptarea hotărârii”. Cu toate acestea, art. 102 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Depu­taţilor şi Senatului prevede că dispoziţiile acestuia se comple­tează cu prevederile aplicabile din regulamentele celor două camere, deci implicit cu dispo­ziţiile art. 74 din Regulamentul separat al Camerei Deputaţilor.

Unii „obligați”, alții „invitați”

Întrebat dacă persoanele chemate la audieri în Parlament vor fi obligate să se prezinte în faţa comisiei, Nicolicea a preci­zat că doar reprezentanţii instituţiilor publice pot fi obli­gaţi, în timp ce persoanele fizi­ce vor avea doar statutul de invitaţi, având opţiunea de a nu se prezenta, dar asumându-şi în acelaşi timp „riscul de a ascunde adevărul şi consecin­ţele de rigoare". Un articol din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei şi Senatu­lui îl contrazice însă pe „juristul” PSD. „Comisiile de anchetă parlamentară nu pot avea ca obiect activitatea unor instituţii sau persoane care fac parte din puterea judecătorească”, se arată în art.9 (2) din regula­ment. Plenul reunit al celor două Camere va vota astăzi înfiinţarea comisiei de anchetă după avizul favorabil al Comisi­ilor juridice reunite.  

×