Teoretic, partidele politice reprezintă o condiţie esenţială pentru funcţionarea democraţiei, iar libertatea de exprimare este garantată de Constituţie. Partidele româneşti funcţionează însă mai mult ca o dictatură. Cei care au curajul să se revolte împotriva conducătorilor supremi sunt daţi afară pe uşa din dos, iar disidenţii sunt excluşi aproape în şuturi. Un lucru e clar: cine îndrăzneşte să vorbească plăteşte scump pentru cuvintele rostite.
“Dacă PNL vrea să mai aibă vreo şansă de a conta, toată conducerea partidului trebuie să plece!”, a comentat înfrângrea din Capitală deputatul PNL Theodor Paleologu. “Blaga şi Gorghiu ne-au servit minciuni sfruntate: rezultatul e extraordinar, cel mai bun obţinut vreodată de PNL, nimeni nu le-a cerut demisia, nimeni nu vrea Congres, iar la toamnă vom câştiga”, a scris Paleologu pe facebook. Un alt liberal, senatorul Cristian Bodea, a acuzat că “partidul a fost pus în genunchi la dispoziţia preşedintelui Klaus Iohannis, marele ayatollah al României”. Bodea şi Paleologu vor plăti scump actul de disidenţă. În şedinţa Biroului Politic Naţional de miercuri seară, deputatul Cezar Preda a cerut excluderea celor doi, variantă acceptată de copreşedintele Vasile Blaga, care a anunţat că partidul va urma procedurile de excludere conform Statutului. O decizie în acest sens va fi luată, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Situaţia din interiorul PNL seamănă izbitor cu ultimele două cazuri de revoltă din sânul social-democraţilor, ambele soldate cu execuţii formale. Cel mai recent răzvrătit, fostul preşedinte executiv al PSD Valeriu Zgonea, a fost “decapitat” printr-o acţiune fulger a Cex-ului după ce i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea, liderul condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. Mai mult, social-democraţii au modificat până şi Regulamentul Camerei Deputaţilor pentru a-l detrona pe Zgonea din fotoliul de preşedinte al Camerei. “Tocmai i-am luat calul lui Mihai Viteazul”, a comentat ironic fostul premier Ponta.
Sturzu, lăsat la poartă
În octombrie anul trecut, şeful tineretului social-democrat, deputatul Mihai Sturzu, l-a criticat dur pe Liviu Dragnea chiar în Congresul care l-a validat pe actualul lider ca preşedinte al PSD. Ales cu 97% din voturile activiştilor de partid, Dragnea a candidat de unul singur într-un scrutin fără adversari, iar Sturzu a comparat alegerile din PSD cu “Epoca de Aur” şi Congresele în care era reales fostul dictator Nicolae Ceauşescu. A doua zi, “execuţia” disidentului s-a lăsat cu momente tragi-comice: la ordinul lui Dragnea, portarul sediului PSD din Kiseleff i-a trântit uşa în nas lui Sturzu, care venise la şedinţa BPN. “M-a oprit şi mi-a spus că n-am voie să vin la partid că nu-s membru în Birou. Mi se pare incredibil! Sunt preşedintele TSD!”, s-a crucit Sturzu în faţa porţii. O altă execuţie în masă s-a petrecut în noiembrie 2014, imediat după ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale. CEx-ul PSD a decis să-i excludă din partid pe Marian Vanghelie, Mircea Geoană, Sebastian Ghiţă şi Dan Şova, care îi ceruseră lui Liviu Dragnea, pe atunci şef de campanie, să-şi asume răspunderea pentru dezastrul de la prezidenţiale. “Mi-e greaţă! Dragnea ne-a spus că am pierdut din cauza americanilor!”, a dezvăluit Vanghelie, în timp ce Ghiţă a cerut retragerea lui Ion Iliescu şi delimitarea de trecutul comunist.
Şi în ALDE e la fel
Şi în partidul lui C.P. Tăriceanu se poartă execuţiile sumare. Fostul lider al senatorilor ALDE, Dumitru Pelican, a fost exclus în luna martie, după mai multe contre cu Tăriceanu. “Nu poţi să construieşti nimic decât cultul propiei sale persoane. Ăsta e Tăriceanu, se iubeşte prea mult pe sine. Narcisismul e o problemă”, l-a ironizat Pelican pe liderul ALDE. Ultima mazilire s-a produs după alegerile locale. Fosta candidată la Sectorul 1, jurnalista Laura Chiriac, a fost dată afară din partid şi obligată să renunţe la postul din Consiliul Local deşi a obţinut 7% din voturile din sector.
Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. Cenzura de orice fel este interzisă
Constituţia României, Art. 30 - Libertatea de exprimare