x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Redefinirea abuzului în serviciu l-ar putea salva pe Corlăţean

Redefinirea abuzului în serviciu l-ar putea salva pe Corlăţean

de Marius Gîrlașiu    |    17 Iun 2016   •   15:50
Redefinirea abuzului în serviciu l-ar putea salva pe Corlăţean
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că definiţia abuzului în serviciu este constituţională doar dacă infracţiunea se produce “prin încălcarea legii”. Victor Ponta susţine că această interpretare l-ar putea absolvi de orice acuzaţii pe fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean. Senatorul PSD este suspectat de abuz în serviciu în cazul votului din străinătate la alegerile prezidenţiale din 2014, iar DNA a cerut Senatului începerea urmăririi penale.

“Dacă ai încălcat cu bună știință o lege care spune ce trebuie să faci și să nu faci - ești pasibil de răspundere penală, dar trebuie arătată prevederea legală! Dacă nu ai încălcat nicio lege, oportunitatea unei decizii administrative sau politice nu poate fi apreciată de un procuror! Caz tipic - dosarul lui Titus Corlățean!”, a scris Victor Ponta pe Facebook. Reacţia fostului premier a venit imediat după ce Curtea Constituţională le-a recomandat procurorilor şi judecătorilor traducerea exactă a sintagmei “în mod defectuos” din definiţia abuzului în serviciu. Potrivit judecătorilor CCR, aceasta ar trebui înţeleasă drept “încălcarea legii”, ceea ce l-ar salva pe fostul ministru de Externe înainte ca Senatul să voteze cererea DNA privind ridicarea imunităţii. “Nu scrie în nicio lege câte secții de vot trebuie să fie în străinătate, putea legal să facă oricâte considera oportun și a făcut un număr identic ca în 2009, când nu a fost nicio problemă! Corlățean a răspuns politic prin demisie, dar nici nu a încălcat o lege, nici nu a avut vreo intenție criminală, că mi-a făcut mie rău deși evident că nu voia asta!” , a continuat pledoaria fostului premier. Argumentele lui Ponta sunt contrazise însă de procurorii DNA, care susţin că “prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, (Titus Corlăţean – n.r.) a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate”. Senatorii din Comisia juridică au făcut scut în jurul lui Corlăţean şi au respins, marţi, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru.

Valer Dorneanu, preşedinte interimar al CCR: Decizia noastră se aplică pentru viitor, de la data publicării. Abuzul în serviciu rămâne, dar rămâne definit cu această menţiune, “prin încălcarea legii”

 

Avizul Comisiei juridice a Senatului este unul consultativ. Decizia privind începerea urmăririi penale pe numele lui Titus Corlăţean se va lua, cel mai probabil, marţea viitoare la votul din plenul Senatului.

 

 

 

 

×