De ani buni, mai toate partidele au avut o idee în comun: Constituţia şi-a arătat limitele şi trebuie schimbată. S-a înfiinţat o comisie în care s-a lucrat trei ani, după care s-a ajuns la concluzia că revi-zuirea nu se mai face.
Condiţiile de revizuire a Constituţiei României sunt considerate de experţi ca foarte restrictive. Este nevoie ca două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere să voteze pentru proiectul de revizuire, înainte de a fi trimis aprobării la referen-dum. În consecinţă, este nevoie de un consens larg al partidelor parlamentare pentru revizuire. mai există, iar proiectul are şanse nule să mai fie adoptat în această legislatură. Recent, președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a invitat pe liberali să revină la discuţiile din comisia parlamentară, însă președintele Iohannis a simţit nevoia să respingă explicit oferta în locul PNL. „Eu pot să-i chem pe liberali la ședinţă, dar nu vor fi de acord cu proiectul pe care tot ei l-au votat. În comisie s-a lucrat trei ani, a fost Forumul ConstiCu certitudine, acest consens nu tuţional cu dezbateri în toată ţara, s-a făcut un proiect cu 128 de amendamente ce a fost trimis la Curtea Constituţională, iar Comisia de la Veneţia l-a consi-derat foarte bun”, a amintit președintele comisiei, senatorul PSD Ioan Chelaru.
Muncă în zadar
Activitatea comisiei, ce a constat și în soluţionarea obi-ecţiilor CCR, a fost în van, în-trucât după alegerile din 2016 totul va trebui luat de la zero. „Va fi un alt Parlament, va fi și o altă comisie”, a spus Ioan Chelaru. Acesta nu vede ce ar avea liberalii de câştigat, din moment ce PSD şi PNL vor trebui să ajungă la o poziţie comună și după anul 2016, fiind improbabil ca unul dintre cele două partide să obţină o majoritate parlamentară de două treimi. „Cât timp nu există o în-ţelegere politică, nu putem dis-cuta nimic”, a încheiat senatorul.
Un proiect USL
Revizuirea Constituţiei a fost un proiect asumat de ambii preşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Anto¬nescu, ultimul fiind şi primul preşedinte al comisiei. După parla¬mentarele din 2012, USL a avut ocazia unică a unei majorităţi sufici¬ente pentru revizuire, aceea fiind perioada de maximă activitate a comisiei. Însă ruperea Uniunii a blocat proiectul, partidele ajungând chiar în faza reconsiderării prin¬cipiilor de bază ale modificărilor.
Calculele liberalilor
Retragerea PNL de la masa discuţiilor a fost determinată de alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte al României. „Miza este durata mandatului prezidenţial şi regimul politic, PNL dorind o republică prezidenţială”, au declarat surse parlamentare pentru Jurnalul Naţional. De altfel, şi pesedistul Chelaru crede că înlocuirea lui Antonescu de la şefia PNL cu Iohannis a determinat o schimbare de atitudine la liberali.