x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Superimunitatea, cadou sau drept pentru avocaţi?

Superimunitatea, cadou sau drept pentru avocaţi?

de Marius Gîrlașiu    |    06 Mai 2016   •   20:15
Superimunitatea, cadou sau drept pentru avocaţi?

Deputaţii din Comisia juridică au votat miercuri un proiect de modificare a legii avocaturii care ar putea zădărnici munca procurorilor în dosarele de corupţie. Dacă proiectul va trece de Camera Deputaţilor, avocaţii vor beneficia de superimunitate. Vor fi scutiţi de percheziţii şi vor putea să ascundă faptele penale.

În noua formă adoptată miercuri, legea le va interzice procurorilor să mai ridice înscrisuri sau să dispună confiscarea corespondenţei dintre avocaţi şi clienţi, inclusiv a calculatoarelor şi a telefoanelor mobile care aparţin avocaţilor, chiar şi în situaţiile în care aceştia sunt suspectaţi de comiterea unor infracţiuni. Interceptarea convorbirilor purtate de avocaţi va deveni şi ea inutilă, aceştia urmând să fie anunţaţi de un judecător imediat ce s-a dispus măsura de interceptare. În plus, avocaţii nu vor mai fi obligaţi să denunţe infracţiunile de care află şi ar putea fi scoşi din categoria funcţionarilor publici, ceea ce i-ar scoate practic de sub incidenţa legii penale. Toate aceste modificări ar putea intra în vigoare dacă legea va fi adoptată de Parlament, Camera Deputaţilor fiind for decizional. “Protecţia legăturii avocatului cu clientul este insuficientă şi adesea violată. Aceste modificări chiar sunt necesare pentru că s-au făcut nişte paşi uriaşi în spate prin modificarea Codurilor Penale şi de aici toată problema asta. Însă dreptul la apărare trebuie asigurat”, explică avocatul Sergiu Andon.

Scapă Şova şi Ponta?

DNA susţine însă că “se creează o formă de imunitate pentru avocaţi, iar în acest mod strângerea mijloacelor de probă şi tragerea la răspundere penală a avocaţilor ar fi mult îngreunată, dând naştere unui statut de impunitate fără echivalent pentru orice altă profesie”. “Protecţia avocatului nu trebuie să existe pentru că şi apărarea are limitele ei deontologice, dacă pentru apărare comite infracţiuni? Aici e un meci egal între autoritate şi apărare”, susţine Sergiu Andon. Printre iniţiatorii proiectului se află şi senatorul Dan Şova. Acesta ar putea beneficia şi el de noile prevederi, fiind trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta în dosarul Turcen-Rovinari, pentru fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocaţi. Un mare semn de întrebare rămâne aplicarea legii dacă aceasta va trece de votul deputaţilor în plenul Camerei. Dacă membrii Comisiei susţin că legea s-ar aplica doar pentru viitor, reprezentanţii Guvernului consideră că ar putea apărea mari probleme în cazul investigaţiilor şi al proceselor aflate deja pe rol din perspectiva aplicării legii mai favorabile.

“Ambele puncte de vedere sunt greşite, mai ales cel al Guvernului. Este vorba de modificări procedurale, modificări ale procedurii penale, iar acestea intră în vigoare imediat ce legea este adoptată, evident pentru viitor” Sergiu Andon, avocat

 

Procurorii DNA îl acuză pe Dan Şova că a distrus toate hardurile calculatoarelor “Şova&Asociaţii” pentru a compromite documentele şi corespondenţa purtată pe mail cu şefii celor două complexe energetice.

 

 

×