Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că nu va renunţa la demersul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi este pregătit să îşi asume eventualele "riscuri şi consecinţe" ale acestui demers.
"Eu nu renunţ la acest demers. În momentul în care am prezentat cererea de suspendare nu am luat în calcul costurile pe care acest lucru le-ar implica, pentru că s-ar putea să fie costuri, dar cred că respectarea unor principii şi că ideea că România este un stat de drept sunt mai importante decât costurile sau avantajele pe care le-ar putea aduce unora sau altora. Eu sunt gata să îmi asum riscurile acestui demers, cu toate consecinţele care pot să decurgă", a spus Tăriceanu, luni, la Senat.
Acesta a precizat că unii colegi de-ai săi l-au avertizat cu privire la "riscurile" care pot decurge din demersul de suspendare a şefului statului.
"Poziţia mea se ancorează pe ideea că preşedintele României are obligativitatea respectării prevederilor constituţionale. Acest lucru poate să creeze anumite consecinţe, unele pozitive, altele negative, inclusiv pentru mine. Mi s-a spus: 'Poate pierzi din lucrul ăsta'. Şi le-am spus că nu mă interesează dacă pierd. Am dovedit şi în trecut că mă ancorez în principii", a mai adăugat preşdintele Senatului, precizând că lista de semnături din partea parlamentarilor pentru suspendare rămâne deschisă.
Referitor la susţinerea acestui demers de către PSD, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că nu a avut o consultare prealabilă cu premierul Victor Ponta pe acest subiect şi că PSD-ul are o abordare tactică diferită faţă de cea a Partidului Liberal Reformator (PLR).
"Nu am făcut o consultare prealabilă pe acest subiect (cu premierul Victor Ponta - n.r.). Nu am niciun fel de îndoială din atitudinea PSD-ului că doresc în mod clar ca regimul Băsescu să fie amendat, corectat sau să îşi termine mandatul cât mai devreme. Există însă o anumită diferenţă de abordare. Cei de la PSD au o abordare tactică diferită. Se fac tot felul de analize, de calcule care sunt normale în politică. Eu am însă o altă abordare. Eu am plecat de la principii", a spus acesta.
Întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să susţină acest demers de suspendare a preşedintelui în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, preşedintele Senatului a replicat că nu are semnale în acest sens şi că aşteaptă ca social-democraţii să finalizeze analiza internă şi să îi prezinte o concluzie cu privire la procesul de suspendare.
"Eu mi-am prezentat punctul de vedere argumentat şi am intuit că vor fi anumite rezerve din partea unora legate, probabil, de calendar, de oportunitate, de temerea ca Băsescu să nu fie reintrodus în jocul politic, temere care este, în opinia mea, inutilă. Ce ne imaginăm că ar putea să facă Băsescu mai mult decât ceea ce face acum? Cred că face destul ca să ne demonstreze că încalcă Constituţia şi că puţin îi pasă de restricţiile pe care le impune funcţia prezidenţială", a mai spus Tăriceanu.
Referitor la posibilitatea ca preşedintele Traian Băsescu să ceară o prelungire de mandat, Călin Popescu Tăriceanu a subliniat faptul că "potrivit Constituţiei, când este suspendat, nicăieri nu scrie că se adaugă perioada de suspendare la mandat".