Candidatul independent la Preşedinţia României, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că ţara noastră nu a mai reuşit să-şi stabilească anumite priorităţi de dezvoltare, după aderarea la Uniunea Europeană, el apreciind că după anul 2007 motoarele de dezvoltare economică 's-au stins'.
Tăriceanu a declarat duminică seara, la postul de televiziune Antena 3, că a constatat 'contraste majore' între zonele pe care le-a vizitat în ţară, apreciind că aceste decalaje s-ar putea accentua, în cazul în care autorităţile locale sunt mai puţin performante.
'România nu mai este în stare, după 2007, după aderarea la Uniunea Europeană, să-şi stabilească nişte priorităţi. (...) Ţara a început să cunoască contraste majore între diferitele judeţe, între diferitele regiuni, şi lucrul acesta nu e de ieri, de azi, şi el se poate accentua în cazul în care administraţiile locale sunt mai performante în unele locuri şi mai puţin performante în altele. Aici ar merita să discutăm serios, la un moment dat, de proiectul de regionalizare, care ar avea tocmai acest scop de a asigura o dezvoltare echilibrată a întregii ţări', a spus Tăriceanu.
Potrivit acestuia, România 'a stins' motoarele de dezvoltare economică după anul 2007.
'Important este să ne dăm o direcţie, să ne dăm un obiectiv. Noi nu avem nici un obiectiv în momentul de faţă. După ce am aderat la Uniunea Europeană, motoarele s-au stins. Mergem din inerţie', a afirmat candidatul la prezidenţiale.
În opinia acestuia, pentru ca România să se dezvolte ar trebui să se realizeze o reformă instituţională şi a administraţiei, în sensul modernizării acestora, dar şi o revizuire a Constituţiei. De asemenea, reforma administrativă şi regionalizarea ar putea reprezenta, potrivit lui Tăriceanu, un posibil motor de dezvoltare a ţării, cu condiţia să nu fie creat un 'nou etaj birocratic'.
Călin Popescu Tăriceanu a menţionat importanţa educaţiei, învăţământului, cercetării şi inovării, apreciind că acestea pun în valoare 'cea mai importantă resursă pe care o avem: resursa umană'.
'Nu am să încetez să le spun românilor că o ţară nu este bogată prin aurul pe care îl are, prin petrolul pe care îl are, prin gazele naturale, pentru că ele sunt epuizabile (...). Singura resursă inepuizabilă este resursa umană. Dar nu orice fel de oameni, ci oamenii educaţi, oamenii instruiţi, capabili să facă faţă provocărilor secolului XXI, tehnologiilor moderne. Trebuie să gândim acest lucru într-un context economic mai larg, să abandonăm conceptul specific economiei dinainte de 1990 - economie multilateral dezvoltată, şi trebuie să găsim domeniile pe care România poate să fie performantă, competitivă. Nu putem să fim în toate', a spus Tăriceanu, menţionând că trebuie alese câteva domenii de excelenţă.
El a adăugat că acestea pot suferi corecţii date de evoluţia economiei.