"Cine doreşte seriozitate, securitate şi stabilitate să vină la UNPR. Scopul până în 2016 este să ajungem la un milion de membri”, spunea Gabriel Oprea în 2015. De visul Generalului s-a ales, între timp, praful. Din partidul care făcea şi desfăcea Guverne, UNPR-ul interesului naţional se află acum în pragul disoluţiei. Progresiştii au dezertat in corpore, iar Generalul şi-a semnat capitularea.
De la milionul de membri, UNPR a ajuns într-un singur an la doar o mână de parlamentari. Vara trecută, progresişii au fuzionat cu vechiul PP-DD, ajungând a treia forţă din Parlament, cu 63 de senatori şi deputaţi. Postură din care au negociat pe poziţii de forţă cu partenerii coaliţiei care susţinea la acea vreme Guvernul Ponta. Anul trecut, Oprea dădea ordin ca UNPR să voteze peste capul social-democraţilor Strategia Naţională de Apărare şi învestirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea SIE, iar Generalul ameninţa PSD cu retragerea de la guvernare dacă pesediştii şi-ar fi permis să modifice pe nepusă masă Codurile Penale. Declinul UNPR a început în octombrie 2015, odată cu moartea subită a poliţistului care deschidea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. A continuat cu arestarea edilului Neculai Onţanu şi pare aproape de sfârşit odată cu eşecul fuziunii cu PNL şi dezertarea în masă a parlamentarilor progresişti. De altfel, grupul UNPR de la Senat, înfiinţat în această sesiune, a fost desfiinţat după ce majoritatea senatorilor au migrat spre PSD, iar tabăra din Camera Deputaţilor s-ar putea dizolva şi ea dacă hemoragia continuă în vacanţa parlamentară.
S-ar fi luat cu oricine
Înainte să-şi dea ultima suflare, UNPR şi-a negociat fuziunea cu unul dintre marile partide, varianta unei fuziuni prin absorbţie fiind propusă şi de Liviu Dragnea. "Am discutat aseară cu cei de la UNPR. Mi-au transmis că decizia lor este să meargă singuri în alegerile parlamentare. Rămânem în continuare foarte buni colaboratori, dar, dacă aceasta este decizia politică, noi le-am dorit foarte mult succes. La despărţire eu le-am transmis partenerilor din UNPR că noi suntem tot acolo şi oricând vor să reluăm discuţiile suntem deschişi", a declarat ieri liderul PSD. Liniştea lui Dragnea vine după ce PSD a racolat la bucată parlamentarii PSD, care au bătut de bunăvoie la porţile din Kiseleff pentru a prinde un loc pe listele din toamnă. Un exemplu sugestiv este cel al senatoarei Florina Jipa care a declarat în plenul Senatului că “am fost accidental în grupul în care am fost, opt ani am votat alături de PSD şi voi rămâne alături de dânşii”.
Adio după şase ani
UNPR a apărut în primăvara lui 2010 prin racolarea “independenţilor” care dezertaseră din PSD şi PNL. Partidul a intrat la guvernare chiar dacă nu a participat la alegeri, iar Oprea a devenit ministru al Apărării în Guvernul Boc. În 2012, progresiştii au trântit în Parlament Guvernul MRU, din care făceau şi ei parte, iar UNPR a intrat în defunctul USL, Oprea ajungând ministru de Interne şi vicepremier. În vara anului trecut, Generalul a condus interimar Cabinetul după ce Victor Ponta s-a operat la genunchi în Turcia.
Gabriel Oprea şi-a anunţat demisia din partidul pe care l-a fondat şi va activa ca senator independent până la toamnă, când se va retrage din viaţa politică. O altă figură de marcă, senatorul Şerban Mihăilescu, zis Miky Şpagă, şi-a anunţat şi el capitularea politică.