Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, într-un interviu pentru cotidianul austriac Der Standard, că preşedintele Traian Băsescu îl va numi pe Victor Ponta premier după alegerile din 9 decembrie, întrucât nu va mai primi ajutor extern, dacă populaţia va oferi USL o majoritate clară.
„Social-Democrații se așteaptă să obțină o majoritate stabilă pentru coaliția Social-Liberală la alegerile din 9 decembrie”, a declarat ministrul de Externe pentru Adelheid Wolfl, autoarea interviului din Der Standard.
Îngrijorări prezidențiale
”Reacţiile politice şi limbajul complet necuvinciioase ale preşedintelui din aceste zile arată că este foarte îngrijorat de rezultatul alegerilor. Dar eu sunt încrezător. Dacă populaţia va alege o majoritate clară, atunci nu va mai primi ajutor extern. Îl va numi premier pe Ponta”, a declarat Titus Corlăţean, rugat că comenteze unele afirmaţii privind o nouă suspendare a preşedintelui, în cazul în care nu-l va numi premier pe Victor Ponta.
Referitor la evenimentele din vară, şeful diplomaţiei a evocat ”influenţa puternică” a unor familii politice europene.
Dezinformări
Totodată, Titus Corlăţean a declarat că deţine informaţii potrivit cărora ”preşedintele i-a spus unui important lider european că suspendarea preşedintelui nu este consfinţită în Constituţie. Acel lider a crezut, deoarece provine din aceeaşi familie politică, deşi era o minciună clară”.
Corlățean a mai declarat că o altă minciună i-a aparţinut unui europarlamentar care a susţinut că CCR este echivalentul Curţii Supreme din SUA.
Despre Reding
Întrebat dacă a discutat aceste chestiuni cu Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţie, Titus Corlăţean a răspuns afirmativ, apreciind că oficialul european nu a participat la discuţie cu ”inima deschisă”, întrucât i-a pus aceeaşi întrebare 10 minute mai târziu.
Titus Corlăţean a recunoscut pentru cotidianul austriac că, în vară, USL a avut o comunicare ”atât de proastă” încât a pierdut lupta pe acest teren. În același timp, el afirmă că lupta politică nu a făcut bine stabilităţii politice a ţării. ”Toţi, începând cu preşedintele, trebuie să tragă învăţămintele”, a punctat Corlăţean.
Speranțe pentru Schengen
El a mai declarat că România aşteaptă o primă decizie pozitivă privind aderarea la Spațiul Schengen, precum şi un raport MCV obiectiv, în decembrie. ”Conform discuţiilor noastre cu capitalele europene şi cu Comisia Europeană, ne aşteptăm la summit-ul din decembrie la un sprijin pentru o primă decizie pozitivă, astfel ca la summit-ul UE din martie să se decidă intrarea cu graniţele aeriene şi maritime. Şi apoi în etapa a doua, până la sfârşitul anului viitor, să se finalizeze aderarea la Spaţiul Schengen”, a precizat ministrul Afacerilor Externe.
Referitor la MCV, Titus Corlăţean a spus că autorităţile speră că raportul va fi unul ”obiectiv”.
„Mesaje iresponsabile”
Întrebat dacă este de părere că ultimul raport, din iulie, nu a fost obiectiv, ministrul Corlățean a precizat că ”din cauza disputei politice din România au fost trimise la Comisia Europeană multe mesaje iresponsabile. Şi, din nefericire, o parte dintre ele au fost crezute”. Corlăţean a dat ca exemplu în acest sens ştirile privind intenţia de a-i aresta pe judecătorii Curţii Constituţionale.
La observaţia că CE a fost preocupată de numărul mare de ordonanţe de urgenţă şi de faptul că CCR urma să nu poată verifica constituţionalitatea deciziilor Parlamentului, Titus Corlăţean a precizat că instanţa nu s-a pronunţat asupra tututor legilor timp de 19 ani.
”Acest lucru s-a schimbat abia în 2010, când președintele Băsescu a avut majoritate”, a spus ministrul de Externe. Titus Corlăţean a mai subliniat faptul că în vară a existat ”o discrepanţă între ceea ce s-a întâmplat cu adevărat şi percepţie”.