x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social 1.200 de copii români made in Greece

1.200 de copii români made in Greece

de Monica Cosac    |    12 Iun 2017   •   14:30
1.200 de copii români made in Greece
Sursa foto: Matei Edu

Țara noastră este pe lista statelor cu o rată a natalității în scădere dramatică și un sprijin minim venit din partea autorităților pentru familiile cu probleme de infertilitate. Specialiştii avertizează că unul din cinci cupluri riscă să ajungă la bătrâneţe fără să aibă urmaşi. Pentru a atrage atenţia asupra acestor probleme, cu care se confruntă din ce în ce mai mulţi români, dar şi pentru a celebra cuplurile care fac eforturi uriaşe pentru a deveni părinţi, Asociaţia pentru Reproducere Umană din România, în parteneriat cu Primăria Capitalei, a organizat, ieri, în premieră pentru România, evenimentul “O zi pentru viață – Ziua Fertilităţii”.

 

În prezent, un cuplu din cinci nu poate avea copii, deşi medicii spun că aproximativ 95% din problemele de fertilitate au rezolvare, atâta vreme cât cei care se confruntă cu acestea se adresează unui specialist, pentru a primi un diagnostic și un tratament corect.

“Rata infertilității este aproximativ de 1 la 5 și statistica este foarte clară. Este foarte important ca acele cupluri care au deja un an de zile de contact neprotejat și nu avem sarcină să apeleze la un medic specialist de infertilitate. (...) Este păcat să stăm acasă și să nu o rezolvăm”, a spus dr. Andreas Vythoulkas, directorul Asociației pentru Reproducere Umană din România, cu ocazia Zilei Internaţionale a Fertilităţii sărbătorită, ieri, în parcul Herăstrău.

Infertilitatea este considerată, din păcate, la noi în țară, mai degrabă un moft, nu o afecțiune medicală serioasă, şi nu este tratată că atare, avertizează medicii. Pentru mii de cupluri, fertilizarea in vitro (FIV) este singura soluţie pentru a deveni părinţi, însă doar un număr foarte mic dintre aceştia primeşte sprijin din partea statului, prin programul FIV şi embriotransfer, derulat de Ministerul Sănătăţii.

Astfel că, în ultimii ani, tot mai mulţi copii români au fost concepuţi în eprubetă, peste hotare. În  ultimii trei ani, peste 1.200 de copii au fost concepuţi în Grecia şi născuţi în România, potrivit organizatorilor, iar mulţi dintre aceştia au venit, alături de părinţii lor, la petrecerea dedicată fertilităţii.

“Ziua  Internațională a Fertilității este deja tradiție în Grecia, iar anul trecut am promis la Atena că mutăm sărbătoarea familiei la București. E bine că am reușit. Sper să reușească și statul să sprijine mai mult cuplurile care au nevoie de tratament medical pentru  a avea copii”, a spus prof. Radu Vlădăreanu,  președintele Asociației pentru Reproducere Umană.

Eforturile pe care medicii le fac pentru a dărui românilor șansa de a avea copii sunt susținute şi de primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Am prieteni care trec prin momente dificile din această cauză, cunosc  foarte bine sentimentul pe care îl ai în astfel de situații, dar și extraordinara fericire simțită la auzul veștii că, după o adevărată luptă, vei avea copilul mult așteptat.(…) Voi încuraja de fiecare dată inițiativele  care ajută copiii și familiile, cred din tot sufletul că acesta este unul dintre cele mai importante domenii în care autoritățile trebuie să se implice”,  a afirmat Firea.

România se află printre statele membre ale UE care au înregistrat cea mai mare scădere a populației în 2015, conform datelor publicate de Eurostat, iar fenomenul s-a accentuat în 2016. Populația României a scăzut, în medie, cu 247 de persoane pe zi, pe de o parte din cauza mortalității crescute, pe de alta, a numărului de nașteri foarte mic.

Dr. Andreas Vythoulkas (centru), alături de familia Gelu și Nicoleta Concea, din București, care și-a dorit foarte mult un bebeluș și a primit „trei minuni”: Daria Ioana, Răzvan Andreas și Tudor Cristian

×