Cea de-a 42-a ediție a Târgului de Turism al României a început, ieri, fără reprezentanții autorității statului și fără deschidere oficială, pentru prima oară în istoria acestui eveniment. Comasarea ministerelor a prins actualul guvern în ofsaid, pentru că echipa ministerială lipsește, cel puțin o lună, până la reorganizare. Ministerul Turismului s-a desființat, fiind inclus în actualul gigant, denumit Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, condus de ministrul Daniel-Virgil Popescu. Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a marcat deschiderea târgului de toamnă cu o scrisoare către Guvern.
La Complexul Expozițional ROMEXPO, din Capitală, în Pavilionul B1, cel mai gol stand din această toamnă este cel al României. Echipa ministerială lipsește, iar angajații care au rămas pe poziții sunt dezorientați. FPTR - singura federație reprezentativă la nivel de ramură turism, având în componență angajatori care asigură venituri salariale pentru 37% din forța de muncă angajată în turism - a adresat ieri o înștiințare oficială actualului premier și ministrului Economiei, pentru a le explica de ce este nevoie urgent de o autoritate. FPTR cere oficial reînființarea Autorității Naționale pentru Turism (ANT), condusă de un președinte cu rang de Secretar de Stat, constituirea unei comisii mixte, formată din specialiști ai Guvernului, Ministerului Economiei și trei reprezentanți ai FPTR, dar și numirea unui președinte ANT specialist în Turism.
Există viață după desființarea ministerului
Reprezentanții agențiilor de turism și hotelierii prezenți la această ediție a TTR au fost surprinși de lipsa deschiderii oficiale a evenimentului, dar standurile au fost luate cu asalt, pentru că în prima zi a târgului s-au oferit pachete de vacanță cu reduceri foarte mari. Karpaten, Christian Tour și Paralela 45 au fost cele mai vizibile și cele mai vizitate standuri, având și cele mai atractive oferte. „Cele mai ieftine vacanțe din întregul an pot fi cumpărate în intervalul 14-18 noiembrie, cu reduceri de peste 50%, pentru că se suprapun ofertele de Black Friday cu cele Early Booking, la care se adaugă și campaniile de discounturi la cazări și excursii opționale, create special pentru Târgul de Turism care se desfășoară în această perioadă la Romexpo. Reducerile sunt valabile atât pentru vizitatorii târgului, cât și pentru toți cei care intră în această perioadă în sediile noastre din întreaga țară sau cumpără de pe site-ul agenției”, explică Raluca Hatmanu, reprezentantă a agenției Christian Tour. Și alte agenții au lansat oferte cu reduceri de până la 60%.
Voucherele de vacanță se vor da în continuare
Chiar dacă nu a susținut discursul de deschidere a târgului de Turism, ministrul Economiei a declarat, ieri, că va menține voucherele de vacanță introduse printr-o Hotărâre de Guvern din 2017. „Nu avem nicio intenție să oprim voucherele de vacanță. Am spus-o și în audierile parlamentare. A fost un fake news că cineva ar vrea să oprească voucherele de vacanță”, a precizat Virgil Popescu. Acesta a mai spus că pentru turism cea mai mare problemă este infrastructura, dar și lipsa promovării, pe care ar trebui să o facă fiecare județ. Cu toate acestea, multe zone turistice ale României s-au prezentat foarte bine la TTR. Un salt calitativ spectaculos a fost făcut de județul Dâmbovița, care a arătat, pentru prima oară, că începe să-și creioneze o strategie de promovare. „Avem un potențial uriaș, căutăm și sprijinul agențiilor și am pus bazele unei promovări mult mai bune decât până în prezent. În curând, vom avea o strategie de promovare a turismului în județul Dâmbovița. Până acum nu a existat”, a explicat, pentru Jurnalul, Alexandru Oprea, președintele CJ Dâmbovița.
Voucherele de vacanță vor continua. Ele au fost un vector de marketing pentru turism, foarte important pentru promovarea turismului intern. O să examinez foarte bine proiectul de ordonanță, pentru că ne dorim ca și în extrasezon turiștii români să circule.
Virgil Popescu, ministrul Economiei