x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mass-media, obligate prin lege să promoveze vaccinarea

Mass-media, obligate prin lege să promoveze vaccinarea

de Diana Scarlat    |    16 Oct 2017   •   11:55
Mass-media, obligate prin lege să promoveze vaccinarea

Proiectul de Lege a vaccinării a fost modificat în Senat, astfel încât în viitor să nu mai existe nicio voce care să se poată exprima împotriva vreunui vaccin. Medicii, farmaciștii, profesorii și învățătorii sunt obligați să vorbească doar de bine despre vaccinare, iar mass-media au obligația să promoveze campaniile Ministerului Sănătății. Dacă proiectul va fi votat de Parlament în forma actuală, cu toate modificările aduse de comisii, nimeni nu va mai avea voie să se exprime împotriva oricărui vaccin, indiferent de opiniile medicilor care aduc argumente împotriva anumitor substanțe.

 

Epidemia de rujeolă a îngrozit mare parte din populația României și a pus pe jar autoritățile, astfel încât s-a lucrat intens la o Lege a vaccinării, pentru a preveni situațiile de acest fel în viitor. Din aprilie până astăzi, proiectul de lege a fost modificat de mai multe ori și s-au adus mai multe amendamente, din partea comisiilor de specialiști, astfel încât să avem o lege bună în lupta cu epidemia de rujeolă, doar că aceeași lege se va aplica pentru toate tipurile de vaccin sau de campanii pentru vaccinare pe care le va putea face Ministerul Sănătății. Astfel, nu s-a ținut cont de scandalurile care au izbucnit în România, în lumea medicală, din 2009, când medicii, asistenții medicali, farmaciștii și părinții s-au împărțit în două tabere, pro și contra unora dintre vaccinurile care s-au dovedit fie ineficiente, fie nocive. Noua lege va interzice libertatea de exprimare a celor din tabăra care a adus până acum o serie de argumente împotriva unora dintre vaccinuri.

 

Interpretarea juridică a legii

„Personalul medico-sanitar și farmaceutic cu drept de liberă practică, indiferent de specialitate, are următoarele obligații: a) să nu furnizeze informații eronate, nedovedite științific, tendențioase legate de vaccinuri și activitatea de vaccinare; b) să prescrie vaccinarea pentru pacienții din grupe de risc, dacă este cazul, care sunt în monitorizarea lor clinică”, se specifică la articolul 59 din forma finală a textului de lege, numai că în lumea medicală se știe foarte bine că rezultatele studiilor pot fi contestate, iar cercetarea se face continuu, astfel încât oricine ar putea fi acuzat de afirmații tendențioase și neconforme cu realitatea, chiar dacă ar exista cercetări științifice care să ateste spusele celui acuzat. „Articolul a mai suferit o modificare, în drumul de la Guvern către Senat, astfel încât termenul „tendențioase” a fost înlocuit cu „părtinitoare”, ceea ce poate fi considerat “tendențios” în sine, din punctul meu de vedere, pentru că e mai ușor de stabilit părtinirea, într-o instanță de judecată, dar nimeni nu spune dacă cel părtinitor are dreptate și încearcă să corecteze o eroare sau dacă acela care este părtinitor este rău intenționat. Simpla părtinire poate fi alegerea unui medic, în conformitate cu propriile opinii științifice, iar legea condamnă părtinirea, nu pe cel care greșește, în ipoteza că ar putea să apară anumite probleme cu unele vaccinuri”, explică un avocat specializat în Drept Civil.

 

Audiovizualul are obligații trasate clar

O altă modificare pe care a suferit-o textul final al legii vine din partea Comisiei pentru învățământ din Senat, care a introdus un amendament la articolul 75: „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să promoveze campaniile de vaccinare ale Ministerului Sănătății”. Audiovizualul are oricum obligația de a difiza mesajele de interes public, dar felul în care este formulat acest amendament nu se referă la difuzarea unor spoturi TV sau radio din cadrul campaniilor de interes public ale Ministerului Sănătății, ci specifică obligativitatea audiovizualului de a face promovare campaniilor Ministerului Sănătății, ceea ce este cu totul altceva, din punctul de vedere al interpretării, în termeni juridici. „Fiind astfel formulat un articol de lege, aplicarea lui presupune implicit cenzura în privința oricărei încercări de a critica anumite campanii, chiar dacă mass-media ar considera că sunt probleme, sau imposibilitatea de a aduce informații despre anumite vaccinuri nocive, dacă acestea s-ar descoperi la un moment dat, pentru că legea obligă exclusiv la „promovarea” campaniilor, ceea ce se poate interpreta în sensul că sunt interzise criticile sau chiar orice fel de dezbateri din care ar putea reieși că unele vaccinuri pot face rău”, mai explică avocatul.

 

Legea se referă la orice tip de vaccin, nu doar la cel care imunizează împotriva rujeolei, boală care a făcut deja un număr foarte mare de victime în România, în ultimul an. Textul de lege și amendamentele ulterioare sunt formulate astfel încât să blocheze orice posibilitate de a mai contesta vreun vaccin.

 

10.000 ar putea fi amenda pentru părinții care refuză să-şi vaccineze copiii fără un motiv medical
 

Legea vaccinului a intrat în dezbatere publică, iar marți, 26 septembrie 2017, la ședința Comisiei pentru Sănătate Publică a Senatului României a fost dată afară din sală o femeie de etnie romă care și-a adus fiica de 20 de ani, paralizată în urma unui vaccin. În astfel de situații trebuie să se demonstreze că handicapul este consecința directă a vaccinului, iar părerile specialiștilor pot fi contradictorii.

×