x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mesaj disperat: Nu autorizaţi groapa de gunoi de la Glina! Nu ne condamnaţi la moarte!

Mesaj disperat: Nu autorizaţi groapa de gunoi de la Glina! Nu ne condamnaţi la moarte!

de Diana Scarlat    |    22 Sep 2017   •   22:05
Mesaj disperat: Nu autorizaţi groapa de gunoi de la Glina! Nu ne condamnaţi la moarte!
Sursa foto: Foto: Mihai Mitrea

Groapa de gunoi de la Glina ar putea primi autorizaţiile din nou, deşi lupta pentru închiderea acestei bombe ecologice se duce de peste zece ani. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a retras autorizaţia de funcţionare a gropii de gunoi de lângă Bucureşti, la 1 iunie 2017, dar organizaţiile de mediu au dovezi pentru a demonstra că maşinile au continuat să aducă deşeuri.

 

Familiile afectate de groapa de gunoi de la Glina au protestat astăzi şi cer autorităţilor să nu revină asupra deciziei de a închide acest focar de infecţie, mai ales după ce s-au obţinut rezultatele unor studii care arată să pânza freatică din zona Glina a fost deja afectată şi urmează să aibă mari probleme şi Capitala, din cauza infiltrării unor substanţe foarte toxice în sol. Locuitorii din zona Glina cer acum explicaţii ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, şi Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov pentru noua autorizație, în condiţiile în care legea interzice funcţionarea unei gropi de gunoi la o distanță mai mică de 1.000 de metri de locuinţe, realitatea din teren arătând că sunt case chiar la o distanță de 70 de metri faţă de muntele de gunoi de la Glina, iar 80% dintre case au fost construite în anii '50.

 

Oamenii disperaţi îşi cer dreptul la viaţă

Localnicii au reclamat problemele la toate forurile de decizie din România, dar nu au fost luate măsuri concrete. Mirosul este insuportabil, pe o rază de peste 10 km, iar apa nu este potabilă, în zonă, din cauza levigatului, lichidul plin de subtanțe toxice provenit de la deșeuri, care s-a infiltrat în sol şi a ajuns în pânza freatică. Autorizația gropii de gunoi de la Glina a expirat la data de 1 iunie, iar locatarii au crezut că aici se sfârșește chinul lor, însă groapa ar putea fi reautorizată, peste zece zile. Astfel, groapa de gunoi de la Glina ar putea să funcţioneze din nou legal, din 28 septembrie, deşi încalcă toate normele de mediu şi este recunoscută ca poluator foarte periculos.

Sănătatea locuitorilor din zona Glina și Popești-Leordeni este afectată de peste 15 ani, din cauza gropii de gunoi care nu respectă standardele europene şi nici legislaţia românească. Conform legislației în vigoare, cota de înălțime admisă pentru un munte de gunoi este de 70 de metri, iar distanţa obligatorie faţă de prima casă, de 1.000 de metri. Pentru nerespectarea acestor prevederi legale, sancțiunea imediată este suspendarea contractului dintre autorităţi și administratorul depozitului de gunoi, ceea ce s-a aplicat, prin închiderea gropii de la Glina, cel puţin teoreticc, la 1 iunie 2017, după retragerea autorizaţiei de funcţionare. Acum se pregăteşte o nouă autorizare a acestui depozit.

Societatea ECOREC S.A., care administrează depozitul de gunoi de la Glina, se apără de toate acuzaţiile, arătând că există studii care contrazic plângerile locuitorilor din această zonă, însă oamenii afectaţi de muntele de gunoi spun că realitatea pe care o trăiesc ei contrazice studiile administratorului. “Noi cei din Comuna Glina și Popești Leordeni dar și din cartierele din apropiere vă anunțăm că din păcate urmează o tragedie pentru peste 100.000 de persoane și aceasta destul de repede ca urmare a autorizării în data de 28 septembrie a gropii de gunoi Glina care a distrus și a contaminat viața locuitorilor în ultimii 15 ani. Prin această reautorizare plănuită în detaliu de Ministerul Mediului, de Agenția pentru protecția Mediului Ilfov și de Direcția de Sănătate Publică Ilfov, vom fi foarte aproape de o exterminare în masă a comunității noastre pentru următorii 10 ani, cât va dura această autorizație. Pentru noi, protecția mediului înseamnă protecția în primul rând a populației și a comunității iar nu protecția unor afaceriști nesătui, prin încălcarea legilor de către Ministerul Mediului, Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov și Direcția de Sănătate Publică Ilfov.

×