Părinții îndurerați ai unor adolescenți care au fost uciși în decembrie 1989 în apropierea Sălii Dalles din București cer, de 27 de ani, sprijinul Primăriei Capitalei pentru a ridica un monument dedicat acelor copii nevinovați. Abia acum a fost aprobat proiectul, iar părinții victimelor așteaptă ridicarea monumentului.
Erau tineri, frumoși, și doreau să fie liberi. Aveau deja succes și sperau că vor avea un viitor mult mai bun. Au ieșit în stradă, să lupte pentru libertate, însă au fost uciși, într-un loc prin care mii de oameni trec zilnic, nepăsători, de 27 de ani.
Dintre cei 13 tineri secerați de gloanțe în fața Salii Dalles, pe 21 decembrie ’89, Mihai Lucrețiu Gîtlan, un tânăr de numai 19 ani, a fost prima victimă a Revoluției. Își dorea din tot sufletul să fie liber. A murit cu gândul că face ceva pentru țară, lovit de un camion militar și apoi împușcat. Ultimul lui cuvânt, înainte de a închide ochii pentru totdeauna, a fost „Libertate!“. După toți acești martiri-eroi și azi mai plâng părintii veșnic triști și cu inima frântă. Cunoscuții lui Miki spuneau că în sufletul lui „trăiau două lumi importante: religia și muzica“. El nu putea să existe fără nici una dintre ele. „Mihăiță ar fi vrut să dea la Teologie”, își amintește, trist, Ion Gîtlan, tatal lui. „Purta întotdeauna asupra lui o micuță carte de rugăciuni. O avea de la 15 ani. Noi nici nu știam. Am aflat mai târziu, când l-am ridicat de la morgă. O ținuse la piept în timpul revoluției și era pătată de sânge”, mai spune tatăl victimei.
Ei au fost primii uciși la București. Erau rockerii care obișnuiau să se adune la restaurantul Grădinița, în Piața Romană. De acolo au plecat spre moarte, pe 21 decembrie 1989. Nu știau că moartea îi așteaptă la colț, la sala Dalles. Credeau cu tărie în îndemnurile de la radio Europa Liberă și considerau că dorința lor de libertate și dreptate îi va proteja în fața gloanțelor. Nu a fost așa. Au fost uciși acolo unde nu era nimeni care să-i poată apăra.
„Proiectul reprezintă intenția de a realiza un monument public în amintirea celor 13 eroi martiri, între care a fost și fiul meu, Mihai Lucrețiu Gîtlan. Dorim amplasarea monumentului la intersecția străzilor Traian Vuia și Bulevardul Nicolae Bălcescu, în zona pietonalului, lângă Sala Dalles, în fața imobilului de la nr. 22 unde, în prezent, nu se află nicio construcție”, explică tatăl lui Mihai, pictorul Ion Gîtlan, care a-ncercat an de an să atragă sprijinul autorităților și al bucureștenilor, organizând expoziții de pictură care au fost dedicate celor 13 tineri uciși la sala Dalles. Cea mai recentă expoziție a fost găzduită de Arcub, în centrul istoric al Capitalei, până săptămâna trecută. Ion Gîtlan este unul dintre primii revoluționari care au intrat în clădirea Comitetului Central.
Monumentul a fost proiectat de arhitectul Vasile Gherghel și ar trebui să fie realizat din profile laminate placate cu plăci de bronz. Pe fațada principală, amplasată spre bulevardul Nicolae Bălcescu, va avea reprezentate urme de gloanțe, găuri de glonț care vor avea incastrate leduri pentru iluminatul nocturn. La bază, pe partea înclinată a plăcii de bronz, monumentul va avea mesajul: ”Amintiți-vă, pentru a nu se mai întâmpla niciodată!”