Iniţial, poate părea un lucru banal, un lucru pe care îl folosim în activităţile noastre cotidiene. În timp însă, pasiunea unora dintre semenii noştri de a strânge astfel de lucruri de peste tot de pe unde i-au purtat paşii vieţii sau cu ajutorul prietenilor, a transformat aceste lucrurile ieftine în colecţii valoroase. Pentru mulţi dintre aceşti pasionaţi colecţionari, deschiderea unor mici muzee a fost un lucru firesc. Câteva din muzeele unicat ale României vi le prezentăm şi noi astăzi.
Muzeul Ceasurilor din Timișoara
Dacă treceţi cumva prin oraşul de pe malul Begăi, Timişoara, nu ezitaţi să vă rupeţi un pic de timp din programul vostru pentru a vizita Muzeul Ceasurilor, mai ales că el este amplasat într-un mare centru comercial. Muzeul este dedicat unui ceasornicar şi bijutier vestit al oraşului din secolulu trecut, Petru Kindlein. Intrând în acest muzeu, care a fost inaugurat în 2012, de nepotul vestitului ceasornicar, veţi avea ocazia să admiraţi peste 1.300 de ceasuri şi mecanisme, o impresionantă expoziţiie de orologii, dar și o serie de obiecte de uz personal, rămase de la fostul ceasornicar: echipament sportiv, piese de mobilier, aparate foto și o colecție de fotografii personale.
Muzeul Aparaturii de comunicații din Cluj
Este un muzeu privat, deschis în localitatea Sânpaul din judeţul Cluj. Pasionat de comunicaţii electronice, acesta a strâns de-a lungul anilor sute de de aparate de radio, unele dintre ele chiar rarităţi. De asemenea, vizitatorii vor putea edea expus primul receptor românesc de buzunar sau primul aparat românesc cu tuburi, aparate radio cu galenă, pick-up cu discuri, stații polițienești, calculatoare din anii ’80, aparatură pentru transmisiunile militare şi multe alte minunăţii ale tehnicii de pe vremea bunicilor.
Muzeul Pălăriilor de Paie
Muzeul este considerat cel mai mare muzeu de acest fel din lume. Este găzduit de o casă ţărănească din comuna Crişeni, judeţul Harghita, care are o vechime de peste 100 de ani, Cei care ajung aici vor avea ocazia să vadă pe viu tot procesul de fabricaţiei al pălşriilor de din paie, dar şi să admire o încăpere plină numai cu astfel de exponate. Printre acestea, se află și vedeta pălăriilor. O pălărie enormă, cu un diametru de doi metri.
Muzeul de Istoria Farmaciei
Documentar atestat, prima farmacie din ţară s-a deschis în anul 1494 la Sibiu. Cu un asemenea istoric, nici nu se putea alege un loc mai bun pentru deschiderea Muzeul de Istoria Farmaciei. Inaugurat în 1972, este este găzduit de o clădire construită în secolul XV, unde din anul 1568 a funcţionat, evident, tot o farmacie. Nu mai puţin de 6.600 de exponate adunate din 67 de farmacii aflate în 32 de localităţi ale ţării sunt expuse ]n muzeu. Cele mai ”grele” piese ale muzeurilui sunt microscoape folosite în secolele XVII-XIX. Cel mai vechi obiect din colecţie este un mojar din bronz, datând din anul 1597.
Muzeul Trovanţilor de la Costeşti
Ciudatele pietre se găsesc în satul Costeşti din judeţul Vălcea, la opt kilometri de mult mai celebra comună Horezu. Cum au apărut acolo, cum fac de îşi măresc dimensiunile după ploaie de este încă un mister şi pentru specialiştii. De la pietricele de 6-8 mm, chiar şi după ploaie uşoară îşi măresc dimensiunile până la 6-10 metri. Una dintre posibilele explicaţii ar fi că au ]n compoziţia lor săruri minerale diferite. Atunci când suprafaţa devine umedă, aceste substanţe chimice începe să se răspândească, aplicând presiune pe nisip şi determinând astfel ca pietrele să-şi mărească dimensiunile.
Muzeul Lingurilor de Lemn
Se găseşte la Câmpulung Moldovenesc şi numără peste 6.000 de linguri de lemn adunate de-a lungul anilor de către profesorul Ion Ţugui. Lingurile au fost adunate atât din ţară, cât şi din străinătate. Pe lângă lingurile tradiţionale, aici veţi putea şi unele linguri deosebite, făcute din lemn exotic ca cel de lămâi, smochin ginko biloba etc. De asemenea, lingurile expuse au o gamă variată de utilizare, de la cele pentru uz comun și până la cele pentru culesul icrelor sau fructe de pădure.