x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preparate din toamnă ca să facă iarna mai plăcută

Preparate din toamnă ca să facă iarna mai plăcută

de Simona Lazar    |    07 Sep 2012   •   21:00
Preparate din toamnă ca să facă iarna mai plăcută

A venit toamna! Nu-i de joaca! A fost o vara rea, secetoasa si trebuie sa ne facem provizii de iarna pentru ca legumele nu vor fi la preturi rezonabile. Trebuie sa ne grabim daca nu vrem sa ne umplem de nervi cumparand legume din import, pe bani de doua ori mai multi si lipsite de gust.

Cu gandurile astea am purces la piata de unde mi-am procurat cele necesare. Anul trecut, nu am facut sos picant pentru ca am zis ca pot cumpara ceva din magazin daca am nevoie. De, 'lenea e cucoana mare'! Da, am cumparat numai ca nu era nici pe departe cel pe care-l preparam eu, nici ca gust si nici ca bani. Asa ca, de data asta, am achizitionat si cele necesare pentru sosul picant.

Scumpe! Scumpe toate! Au crescut preturile la toate legumele. E drept ca gasesti si din cele mai ieftine, dar nu sunt de calitate. Daca nu folosesti ingrediente foarte bune, proaspete si cat mai carnoase, sosurile si amestecurile de legume nu au gustul ideal.

In situatia in care nu folosesti ce-i mai proaspat si bun, vei gasi, la prima degustare, legatura stransa intre produsele alimentare si unele industriale. La amestecurile de legume, spre exemplu la mancarica de fasole lata, daca fasolea este batrana, deshidratata, va arata ca niste bucatele de leucoplast si nu vor avea gust. Nu mai vorbim de gogosari care, daca nu vor fi proaspeti si carnosi, se vor topi, transformandu-se in fasii de benzi de casetofon. Rosiile, daca-s prea tari, sunt crude, adica la interior isi arata o parte verde-alba, deci sunt necoapte si sucul, sau pulpa, va fi cu un gust acru si nu va da zeama, iar daca sunt prea moi precis sunt vechi si fermentate sub coaja, stricand atat gustul cat si produsul finit. Uleiul poate avea un fin iz de motorina si alte minuni. Sarea, daca-i din cea iodata, nu va fi buna pentru conserve.

Pentru inceput, m-am pornit, pe la ora 15:00, cu o ceasca de cafea pe un colt mai indepartat al mesei, sa fac mancarica de fasole si sosul picant. Pentru ca mancarica o dau la cuptor si sosul la fiert, in felul acesta pot face altceva intre timp, adica sa tai bucatele rosiile si ardeii pentru zarzavatul de ciorbe si mancaruri. Am lasat la urma, adica pe a doua zi, salata picanta cu maioneza de mustar. In concluzie, am ce face cam pana la miezul noptii, daca ma grabesc. Sacrificiu nu gluma! Dar, cine se poate lauda cu borcanele pline cu minuni?! Cine are ce pune pe masa unui musafir venit fara preaviz, cu gusa goala si ametit de foame?! Cine poate pune instant o felie de paine cu unt si muuuult magiun de prune, sau de caise, sau...de piersici unui musafir copil, nimerit din intamplare? Dar de asta vom vorbi data viitoare, pentru ca dulciurile de toamna trebuie tratate mai serios.

Mancarica de fasole lata
Ingrediente: 3 kg. de fasole lata, 1 kg. rosii, 1 kg. gogosari, 500 g ceapa, 500 ml ulei, sare si piper dupa gust.
Preparare: Speli fasolea si o tai bucatele, ceapa o cureti si o tai solzi, gogosarii la fel. Rosiile trebuie curatate de piele si le tai felii. Intr-o cratita de 10 litri, torni uleiul, aranjezi un rand de fasole, un rand de ceapa, apoi gogosari si deasupra rosii. Acum presara sare si piper. Pune cratita pe aragaz, iar cand incepe sa clocoteasca o mai lasi o ora si o batai din cand in cand ca sa nu se prinda (nu o amesteci). Acum baga cratita la cuptor pentru inca doua ore, la foc potrivit. Aproape fierbinte, compozitia se pune in borcane (4 borcane de 800 gr si unul de 400gr). Se pastreaza in camara.

Salata picanta
Ingrediente: 1 kg morcovi - se dau prin razatoare, 1 kg ceapa- se taie solzisori, 30 bucati de gogosari - se taie feliute, 2 borcane mici de mustar simplu, 0,500 l ulei, 0,600 l otet, 0,300 l apa, 2 linguri sare, 5 linguri zahar (Atentie! Dupa cat de dur este otetul se stabileste cantiatea de zahar, dupa gust), boabe de piper, piper pisat, 4 foi de dafin - legate cu ata in buchetel.
Preparare: intr-un vas se amesteca otetul, apa, sarea, zaharul si se fierb cu foile de dafin si piperul. Cand clocoteste se pun la oparit pe rand: ceapa, apoi morcovul si gogosarul, pentru 2-3 clocote apoi se scot. Se lasa sa se raceasca bine toate si se inlatura foile de dafin. Se prepara un sos din mustar si ulei, apoi se adauga legumele. Se amesteca bine, se drege de sare si piper, dupa gust. Se pune in borcane si se leaga bine (se pun capace). Este delicioasa la cartofi prajiti, fripturi, omlete, oua ochiuri, dar si ca garnitura la pizza (inainte de a fi servita se monteaza in movilite). Atentie! Pentru un gust deosebit, se poate adauga usturoi bine pisat, dar numai cand este folosita si…o lingura de smantana!

Sos englezesc (picant)
Ingrediente: 20 de gogosari (rosii),5 ardei grasi mari (rosii), 5 kg. rosii, 1 telina mare, 2 cepe mari, 200 gr. zahar, 200 ml. otet, 200 ml ulei, 2 lingurite piper macinat, 8 lingurite sare.
Preparare:Tai toate zarzavaturile si le pui la fiert pana se decojesc: gogosarii cu ardeii grasi si separat fierbi rosiile, apoi telina cu cepele. Le lasi la racit, apoi le dai prin masina de suc de rosii pana se obtine toata pulpa zarzavaturilor. Pui totul intr-o oala, la fiert, si adaugi zaharul, otetul, uleiul, piperul si sarea. Lasi la fiert dupa dorinta (mai subtire sau mai gros). Acum drege de sare si piper (dupa dorinta). Pune sosul fierbinte in sticle mici. Umple sticlele pana in gura, pune-le dopuri si lasa-le la racit, pana a doua zi, acoperite cu o patura (la cuib). Poti folosi si borcane mici.

Zarzavat pentru ciorbe si mancaruri
Ingrediente: 10 kg rosii (bune prunisoarele), 2 kg ardei gras (mai carnos), 5 legaturi marar, 5 legaturi patrunjel, sare grunjoasa, aspirina simpla.
Preparare: Spala rosiile, curata-le si taie-le in felii. Spala ardeii si curata-i de cotoare si seminte apoi taie-i in bucatele. Zarzavatul spala-l si toaca-l. Amesteca totul usor, fara a le strivi prea tare, cu cate o lingura de sare grunjoasa, la kilogram de legume, adica 12 linguri de sare. Lasa cam o jumatate de ora apoi baga compozitia in sticle cu gura larga, sau borcane inalte (de un litru). Zeama care a ramas in vasul unde au fost amestecate toarn-o cate putin in fiecare sticla, pana aproape de umplere. Acum pune in fiecare sticla cate o pastila de aspirina (simpla). Leaga sticlele cu celofan sau pune-le capace etanse si pune-le in camara caci nu se fierb.

×