x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Traditii turdene

Traditii turdene

09 Noi 2005   •   00:00
Traditii turdene
ROMANIA CULINARA - BUCATARIA ROMANEASCA
"La Turda predomina retetele transmise prin traditie, oral, de-a lungul veacurilor. Traditionale pentru acest oras sunt Friptura de Turda, Turta de Turda si tortul Dobos cu glazura de zahar ars"

"Avocatul Sever Muresian isi aminteste cu nostalgie de timpurile in care (...) Erzsi neni a facut celebra Friptura de Turda. (…) Se obisnuia sa se tina carnea in «maratoare», un amestec de saramura cu lapte. Cofaritele aveau niste furci lungi si frigeau aceasta carne in untura. Friptura se servea cu paine de casa cu miez alb cu coaja batuta, pe care cofaritele o taiau in patru, o crapau apoi la mijloc si puneau cate o ciosvarta de carne asortata cu castraveti murati"

"Azi prin Turda circula mai multe variante ale celebrei Fripturi de Turda. Dar sunt si bucatari care spun ca adevarata reteta e detinuta de ei si refuza sa spuna secretul…" - "Retete culinare turdene" Dana Deac

FICAT CU PRAZ

MASURI: 1,5 kg ficat de porc sau vita, 100 ml ulei, doua fire de praz, boia de ardei, doua linguri cu faina alba, apa, piper, usturoi, sare.

PREPARAREA: Se taie marunt partea alba de la praz si se prajeste in ulei. Cand e pe jumatate gata, se adauga ficatul taiat bucati si apa. Se fierb impreuna cu sarea, boiaua de ardei si piperul. Inainte cu 10 minute de a se lua de pe foc se adauga usturoi dupa gust.

GULII UMPLUTE

MASURI: 4 gulii, o lingura cu orez, doua linguri cu ulei, un varf de cutit de piper, un ou, o lingura cu faina, doua linguri cu bulion, doua linguri cu smantana, patrunjel tocat marunt, 200 g de carne de vita tocata, sare, ceapa.

PREPARAREA: Se curata guliile de coaja si se scobesc inauntru. Carnea se amesteca cu sare, piper, orez, verdeata, ceapa prajita si un ou. Se umplu guliile, iar la capete se dau prin faina. Se prajesc si se asaza intr-o cratita. Se prepara un sos ca pentru sarmale care se toarna peste gulii. Se lasa sa scada si sa fiarba guliile, apoi se servesc cu smantana deasupra.

TOBA

PREPARAREA: Se iau carne macra, urechi, sorici, limba si se fierb dupa ce s-au taiat in fasii subtiri. Se adauga piper, boia, usturoi si sare. Stomacul, bine curatat, se umple cu continutul pentru toba, se leaga apoi cu ata si se fierbe la foc mic fara ca apa sa clocoteasca. Dupa 12 ore toba se poate pune la afumat.

FRIPTURA DE TURDA

MASURI: un kg cotlet de porc cu grasime si sorici, sare, piper, ulei, o lingura cu faina.

PREPARAREA: Se portioneaza cotletul, feliile obtinute se aplatizeaza cu batatorul, grasimea se cresteaza, se dau prin sare si piper si se trec prin faina. Se prajesc bine in ulei incins.

PLACINTE MOCANESTI

MASURI: 380 g faina, 200 g unt, doua galbenusuri, doua lingurite cu rom, 200 ml lapte, o jumatate lingurita cu sare, o lingurita coaja de lamaie. Pentru umplutura 200 g branza de burduf, un galbenus.

PREPARAREA: Faina, galbenusurile, romul, laptele, coaja de lamaie si sarea se amesteca. Se face un aluat potrivit de tare. Se imparte in patru si se intind bucatile de marimea unei farfurii mari. Se ung cu unt si se asaza una peste alta. Se lasa sa stea o ora, apoi se intind, suprapuse, intr-o foaie subtire. Se taie in patrate cu latura de 12 cm, se pune pe fiecare patrat branza amestecata cu galbenus de ou. Se ung marginile cu apa si se unesc doua colturi opuse, ca sa formeze un triunghi. Se prajesc in untura. Se scurg pe o sita sau pe o sugativa si se servesc calde.
×
Subiecte în articol: sare turda făină