x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... - Cezar Ivanescu

Astazi e ziua ta... - Cezar Ivanescu

06 Aug 2005   •   00:00
Astazi e ziua ta...  -  Cezar Ivanescu

La varsta de 17 ani, ramas repetent la Liceul de Baieti din Barlad, se transfera la Liceul de Fete. Asa a fost inceputul. S-a apucat de poezie pentru cele 40 de colege-poete, ajungand sa publice in clasa a X-a in revistele centrale. Scriitorul Cezar Ivanescu implineste astazi 64 de ani.

"Un singur maestru am avut, Marin Preda"

La varsta de 17 ani, ramas repetent la Liceul de Baieti din Barlad, se transfera la Liceul de Fete. Asa a fost inceputul. S-a apucat de poezie pentru cele 40 de colege-poete, ajungand sa publice in clasa a X-a in revistele centrale. Scriitorul Cezar Ivanescu implineste astazi 64 de ani.

"M-au sunat niste domnisoare de la radio cand se ungea leul greu si, fiind in zodia Leului, mi-au cerut sa fac un mic eseu radiofonic apropo de leul greu si leul vechi. Eu am zis ca poate intram cu adevarat intr-o zodie buna pentru noi, Leii, pentru ca pana acum am fost depreciati la maximum. Tot ce tinea de calitate, de valoare, de caracter, de tinuta, de tot ce vrei in tara asta era luat peste picior, batjocorit. Poate ca intram o data cu leul nou, ca asta e o valoare simbolica, si intr-o zodie in care Leii, ca atare, personajele, vor fi apreciate. Am de gand sa-mi retiparesc vreo opt dintre carti. Una dintre ele se cheama «Pentru Marin Preda». E o carte care n-a prea circulat; a fost un complot al tacerii impotriva ei, pentru ca sunt acolo numele reale ale celor vinovati moral de moartea lui Preda. A fost un asasinat moral in ceea ce-l priveste. Ii pomenesc pe toti: de la nevasta si pana la prieteni, si sigur ca asta deranjeaza, tinand cont ca mai sunt multi dintre ei in viata. Faceam aniversari deosebite in perioada ’75-’79, cand stateam la Mogosoaia si eram mai multi Lei: Marin Preda, eu, Teodor Mazilu, baiatul Sanzienei Pop... Ne impacam foarte bine toti, ne admiram reciproc. Fanus Neagu murea de invidie pe noi si ne spunea: «V-ati gasit, genialilor!». Era intr-adevar minunat, traia si maestrul meu, un singur maestru am avut in lumea literara, Marin Preda. Dupa aceea, s-a incheiat faza aia paradiziaca si am intrat in lumea asta de rand, cazuta si nenorocita. Cea mai mare satisfactie este ca traiesc si ca tot ceea ce am profetit se indeplineste. Aproape sunt exasperat sa fi avut si sa am in continuare dreptate. Cand am ramas repetent in clasa a X-a la Liceul de Baieti din Barlad si am fost trimis la Liceul de Fete, unde toate colegele scriau poezii, nu aveam de ales: daca nu scriam poezie, nu puteam face curte nici unei fete. Aveam 40 de colege in clasa, 40 de poete, si m-am apucat si eu de disperare sa scriu poezii. Brusc, am devenit poetul liceului, apoi al orasului. A fost o nebunie, pentru un oras de provincie ca Barladul, ca un elev de clasa X-a sa publice pe vremea aia, in anii ’58-’60, in revistele centrale. Cel mai bun sfat l-am primit de la Marin Preda. Eu nu eram hotarat daca sa raman scriitor de limba romana sau sa parasesc tara, sa devin scriitor de limba franceza. Mi-a spus: «Mon cher, aici esti pe malul Dambovitei, nu al Sennei. Trebuie sa mai termini cu absoluturile astea, sa mai cedezi de la dumneata si sa intelegi exact in ce limba, in ce cultura si in ce tara traiesti!». Varsta ca atare ma bucura, pentru ca, daca m-as lasa de fumat, as putea sa urc pe ring maine la categoria mea; am jucat box la semiusoara si cred ca in cateva saptamani as putea sa fiu un adversar foarte periculos. De fugit, pot fugi in continuare, de facut amor, pot sa fac, iar de scris, scriu mai bine ca la tinerete."

TONIC
"Varsta ca atare ma bucura, pentru ca, daca m-as lasa de fumat, as putea sa urc pe ring maine la categoria mea; am jucat box la semiusoara si cred ca in cateva saptamani as putea sa fiu un adversar foarte periculos. De fugit, pot fugi in continuare, de facut amor, pot sa fac, iar de scris, scriu mai bine ca la tinerete" - Cezar Ivanescu, scriitor

×
Subiecte în articol: calendar