x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." - Geo Saizescu

"Astăzi e ziua ta..." - Geo Saizescu

de Ramona Vintila    |    14 Noi 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." - Geo Saizescu
Sursa foto: DAN MARINESCU/

"Unii se intreabă: Mai e nevoie de Păcală? Şi eu le zic: Mai e nevoie să respirăm? «Păcală» este un respiro al nostru, al tuturor. Suntem puternici.

"Din tristeţe iese umorul..."

"Unii se intreabă: Mai e nevoie de Păcală? Şi eu le zic: Mai e nevoie să respirăm? «Păcală» este un respiro al nostru, al tuturor. Suntem puternici. Cel care răde e puternic!", spunea celebrul regizor, scenarist, actor şi decan al Facultăţii de Arte a Universităţii "Hyperion". Geo Saizescu implineşte astăzi 75 de ani.

"Sper să finalizez inainte de ziua mea editarea a două volume care continuă seria de scrieri personale incepută cu ani in urmă. Este vorba despre «Istoria dramatică a unui film comic» şi «Svejk». Perla că din tristeţe iese umorul este adevărată. Zbuciumata mea copilărie a fost un fel de scut faţă de ce se intămpla in jur. Drept pentru care am rămas aşa... Scutul a devenit un fel de a fi, de a găndi şi de a simţi.

«Păcală» a fost o preocupare veche, personajul m-a obsedat incă din copilărie, din scrierile unor autori care s-au preocupat de acesta şi lumea lui, dar şi din poveştile din familie, din lumea satului meu, in care fiecare om avea o poreclă. A fost o pregătire in timp, dar, dacă nu aveam interpretul potrivit pentru acest tip care trebuia să reprezinte chintesenţa inteligenţei şi umorului naţional, nu m-aş fi apucat de acest proiect. Nu este bine să te apuci să creezi un mare personaj dacă nu il ai pe cel care poate să intruchipeze eroul respectiv. Eu l-am avut incă din studenţie, l-am observat, l-am cultivat pe Sebastian Papaiani.

Am fost un poftitor de public. Am vrut să fiu un om al publicului, şi publicul să mă recunoască. M-a recunoscut şi m-a incurajat in momentele mele de indoială sufletească. Cine işi inchipuie că aceia care fac comedie dansează, merg pe roze, şi toată lumea ii aplaudă şi-i pupă... e o falsă impresie.

Am avut ocazia dăscălească incă din vremea liceului, şi ea a continuat şi in timpul studenţiei. Această patimă de a vedea ce face altul şi de a-l pilota m-a urmărit incă de la inceputurile mele, iar in momentul in care am devenit profesor universitar, fie că a fost la IATC, fie la Facultatea de Arte «Hyperion» - pe care o conduc acum, m-am intălnit cu diverse moduri de a simţi, de a trăi a tinerilor noştri cu har. Noi, dascălii, trebuie să formăm personalităţi capabile să devină exponenţii unei anumite găndiri. Eu sunt pentru regizorul gănditor. Mă străduiesc ca studenţii mei să devină oameni care găndesc, care işi propun un anumit scop, care să aibă o atitudine. Sunt impotriva operelor indiferente.

Vreau să mulţumesc Jurnalului Naţional pentru această sărbătorire. Mărturisesc că am prieteni din tot felul de categorii sociale. Toţi umblă cu Jurnalul Naţional in braţe, pentru că, spun ei, acolo găsesc tot ceea ce simt ei inşişi."

Iluzie

"Cine işi inchipuie că aceia care fac comedie dansează, merg pe roze şi toată lumea ii aplaudă şi-i pupă... e o falsă impresie"

Geo Saizescu regizor, scenarist, actor, prof. univ. dr

×
Subiecte în articol: calendar