x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." - Moise Guran

"Astăzi e ziua ta..." - Moise Guran

07 Iul 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." - Moise Guran

A plecat de la ideea că va realiza o emisiune informativă de ştiri şi dezbateri financiare şi a ajuns la un jurnal de ştiri din afaceri, din economie, dar şi sociale sau politice. Măine, prezentatorul şi realizatorul emisiunii BizBazar difuzată la Antena 3, Moise Guran, işi sărbătoreşte ziua de naştere.

"Aş zice că mă număr printre acei oameni care nu cred niciodată in intămplări. Nu cred că viaţa fiecăruia dintre noi e un şir infinit de accidente cosmice. Teoria asta mi se pare de un romantism prostesc. Ceea ce vreau să spun este că eu sunt genul de om care işi proiectează viitorul pe termen lung şi işi urmăreşte scopul pănă la capăt. Sunt incăpăţănat rău de tot şi nu mi-e ruşine să recunosc asta, chiar dacă de multe ori am mai şi greşit din această cauză. Nu mă incăntă ideea de surpriză, chiar dacă mă bucur, bineinţeles, atunci cănd am parte de una plăcută. Cu toate astea, n-am plănuit eu să apar zilnic la televizor.

Sincer, nici nu mi se pare relevant acest aspect al vieţii mele. Am plănuit in schimb să devin jurnalist pe domeniul economic şi m-am pregătit şi incă mă mai pregătesc căt pot mai bine pentru asta. Eu sunt jurist de formaţie şi la inceput, căţiva ani din cariera mea, am fost reporter de investigaţii. Intr-o zi, acum aproape zece ani, am optat definitiv pentru altceva. Am deschis o nouă uşă, alegănd domeniul care mă pasiona cel mai mult.

Pieţele de capital reprezintă provocarea supremă pentru orice jurnalist in acest domeniu. E ca baletul. Dacă il ştii, poţi să dansezi orice. Bursa e un fenomen fascinant in sine, nu neapărat pentru că iţi oferă posibilităţi practic nelimitate de căştig. E ca un uriaş joc de pocher, cu zeci de mii de jucători care nu se văd şi nu se cunosc intre ei, dar sunt parteneri. Banii nu sunt un scop in sine. Cel puţin nu pentru mine, deşi ca jurnalist in domeniu banii imi sunt obiectul muncii. Nu mă consider un om norocos, pentru că eu nu cred in noroc sau ghinion. Mă consider un speculator. Unul căruia nu-i place să rateze ocazii. De asemenea, mă consider un om echilibrat. Nu sunt nici romantic, nici visător, dar sunt idealist. In sensul de principialist. Un jurnalist căruia ii lipseşte asta va face compromisuri şi va sfărşi prin a deveni altceva. Ceva urăt, veros, un personaj negativ al unei societăţi bolnave de ciuma corupţiei.

Trăiesc din salariu şi nu mi-e ruşine să recunosc asta, chiar dacă poate unii dintre telespectatorii emisiunii BizBazar ar putea fi dezamăgiţi. Pe bursă mă joc cu căteva mii de euro şi retrag toate căştigurile care depăşesc un anumit plafon. Lăcomia este o sursă sigură de pierdere, iar eu sunt un om cu puţine nevoi. Realizările mele nu ţin de bani sau de carieră, ci de familie. Am o familie cu care mă măndresc şi scopul meu in viaţă este să iau Premiul Nobel pentru cel mai tare tătic."

×
Subiecte în articol: calendar