x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... Sofia Vicoveanca

Astazi e ziua ta... Sofia Vicoveanca

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    23 Sep 2006   •   00:00
Astazi e ziua ta... Sofia Vicoveanca

Vine de pe meleaguri bucovinene, din regiunea Vicov. De-a lungul timpului, a bucurat sufletele romanilor de pretutindeni cu un buchet de cantece populare inspirate din traditia nationala. Indragita interpreta de muzica populara Sofia Vicoveanca implineste astazi 65 de ani.

"Imi place sa muncesc, sa ma simt utila"

Vine de pe meleaguri bucovinene, din regiunea Vicov. De-a lungul timpului, a bucurat sufletele romanilor de pretutindeni cu un buchet de cantece populare inspirate din traditia nationala. Indragita interpreta de muzica populara Sofia Vicoveanca implineste astazi 65 de ani.

Jurnalul National: Ce se va intampla azi, de ziua dvs.?
Sofia Vicoveanca: Muncesc. Chiar de ziua mea voi canta la Constanta. Imi sarbatoresc ziua prin cantec. Cand vad oameni bucurosi, sunt si eu fericita.

De la 6 ani munciti. Aveati timp pe atunci sa va sarbatoriti ziua de nastere?
Nu, dar nu era o problema. Daca aveam sanatate, eram fericiti cu totii. Noi, oamenii de la tara, stim sa ne bucuram de foarte putin. Intotdeauna bucuriile ne sunt hotarate de altii.

Dupa o cariera atat de lunga, cum vedeti urmatorii ani?
Cantand. In afara de treburile casnice, pe care orice gospodina trebuie sa le stapaneasca, nu am facut altceva in viata. Am cautat sa aleg binele din rau si frumosul din ce-i vulgar. Intotdeauna mi-am lasat urechile destupate si ochii deschisi, pentru a vedea si a discerne binele de rau. Acum o sa-mi apara un nou CD, intitulat "Asta-i joc din Bucovina". Muncesc si am si rezultate. Munca inseamna implinire, bucurie.

Ati lansat acum doi ani un volum de poezii si proza. Ati mai scris ceva in ultimul timp?
Da, mai lucrez pentru a-mi alunga clipele de singuratate. Sunt singura, sotul meu a murit acum cinci ani si caut sa nu cunosc gustul amar al singuratatii. De aceea ma arunc de multe ori in deplasari care uneori sunt peste puterile unui tanar. Simt ce bucurie aduc celor care ma asculta. Ma simt utila. Poezia este un refugiu pentru mine. Am vreo 33 de poezii. Am creionat niste aduceri aminte. Partea financiara nu-mi permite inca sa le scot, pentru ca nu am apelat niciodata la nici un sponsor. Stiu de la mama mea ca a fi sponsorizat inseamna a intinde mana. Atat cat ma tin puterile, incerc sa ma descurc singura. Niciodata nu mi-am dorit luna de pe cer. Am fost un om care a calcat pe pamant.

Spuneti despre casuta de la Vicov ca este regatul dvs. De ce va simtiti atat de bine acolo?
Pentru ca acolo sunt toate amintirile. La mansarda am o expozitie de camasi pe care le-am purtat in cei 47 de ani de cantec. Fiecare camasa poarta acea emotie dinaintea intalnirii cu publicul. Imi doresc sa existe o aplecare de frunte, respectul acela pentru munca bunicilor care au facut din cateva margele o gradina cu flori pe o ie. Este mare lucru. Imi doresc acel respect, pentru migala si stradania lor.

Ce va doriti de la anul ce urmeaza in viata dvs.?
Sanatate si liniste. Vreau pace si intelegere intre oameni.

IMPEDIMENT
"Poezia este un refugiu pentru mine. Am vreo 33 de poezii. Am creionat niste aduceri aminte. Partea financiara nu-mi permite inca sa le scot, pentru ca nu am apelat niciodata la nici un sponsor" - Sofia Vicoveanca, interpreta de muzica populara

×
Subiecte în articol: calendar