x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marti 21 septembrie 2004

Marti 21 septembrie 2004

21 Sep 2004   •   00:00

Este ziua 265 a anului
Au mai ramas 101 zile

PROVERBUL ZILEI:

"A murit ca si iapa tiganului" - adica tocmai cand se invatase sa nu mai manance

"Proverbele Romanilor", Iuliu A. Zanne, vol. I, Editura Scara, Asociatia Romana pentru Cultura si Ortodoxie, Bucuresti

Soarele
  • rasare la 7:02
  • apune la 19:14

    Luna
  • rasare la 15:05
  • apune la 23:13

  • Primul patrar - 21 septembrie
  • Luna plina - 28 septembrie

    CALENDAR CRESTIN-ORTODOX

  • Sf. Ap. Codrat;
  • Sf. Proroc Iona (Odovania Praznicului Inaltarii Sfintei Cruci)

    CALENDAR ROMANO-CATOLIC

  • Sf. Matei

    CALENDAR GRECO-CATOLIC

  • S Quadrat. Incheierea Sarbatorii Inaltarii S Cruci

    Ziua Internationala a Pacii

    Zodia Fecioara (23 august - 22 septembrie)

    SARBATOARE CRESTINA

    Fiul lui Amitai, Iona este unul dintre prorocii Vechiului Testament. A trait in secolul al IX-lea i.H., fiind trimis de Iahve in Ninive pentru a vesti locuitorilor ei pedeapsa ce ii asteapta pentru faradelegile lor. Iona a refuzat sa asculte indemnul Domnului si a fugit in Tarsis, imbarcandu-se pe o corabie. Pornindu-se o furtuna puternica si corabia fiind in pericol, s-au aruncat sortii pentru a se cunoaste cel care se facea vinovat de primejdie. Iona a fost cel ales si a fost aruncat in mare, unde a fost inghitit de un chit. Prorocul se roaga sa fie izbavit si este ascultat, fiind aruncat pe tarm. Iona a mers apoi la Ninive si le-a spus locuitorilor: "Patruzeci de zile mai sunt si Ninive va fi distrusa!" Ninivitenii s-au pocait.

    S-A INTAMPLAT AZI

    In Romania:

  • 1939 - Primul-ministru Armand Calinescu este asasinat de legionari. Ii succede, pentru cateva zile, Gheorghe Argesanu. (n. 22.05.1893)
  • 1972 - La Bucuresti a fost inaugurat Centrul european pentru invatamant superior, organizat de UNESCO cu scopul de a dezvolta cooperarea intre institutiile de invatamant superior din Europa
  • 1990 - Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti il condamna pe Nicu Ceausescu la 20 de ani de inchisoare, 10 ani de interdictie a unor drepturi si degradare militara, schimband acuzatia de instigare la genocid in instigare la omor deosebit de grav. A fost pus in libertate, din ratiuni medicale, la 20 nov. 1992

    In lume:

  • 1860 - A murit filozoful german Arthur Schopenhauer; prin opera sa fundamentala "Lumea ca vointa si reprezentare" a intemeiat voluntarismul in filozofia moderna (n. 22.02.1788)
  • 1999 - In Taiwan, peste 2.400 de oameni isi pierd viata si 11.300 sunt raniti in urma cutremurului cu o magnitudine de 7,3 grade pe scara Richter, cel mai puternic seism produs pe insula in ultimii 50 de ani

    NASCUTI PE 21 septembrie

  • 1864 - Scriitoarea romana de expresie franceza Elena Vacarescu (m. 17 febr. 1947).
  • 1952 - Cantautorul Valeriu Sterian (m. 16 sept. 2000)

    CLICK ISTORIC

    Astazi se implinesc 144 de la moartea filozofului Arthur Schopenhauer. Se naste la 22 februarie 1788 la Danzig, Polonia. Timp de doi ani locuieste in casa unei familii de comercianti francezi la Le Havre, iar dupa ce frecventeaza o scoala particulara la Hamburg, pleaca in calatorie prin Europa. In 1805 isi incepe stagiul la o firma din Hamburg. Intre 1809 si 1813 studiaza la universitatile din Gottingen si Berlin, si isi va sustine teza de doctorat la Jena. La varsta de 63 de ani elaboreaza "Uber die Freiheit des menschlichen Willens", lucrare publicata in volumul "Die beiden Grundprobleme der Ethik" in 1841. In 1851 publica "Parerga und Paralipomena. Kleine philosophische Schriften", care contribuie mult la patrunderea filozofiei lui Schopenhauer in constiinta publica. Operele sale incep sa fie reeditate, filozoful bucurandu-se de o recunoastere tarzie. Moare la Frankfurt in 1860.

    Credinte populare, traditii, semne

    In lumea satului se mai pastreaza si astazi unele obiceiuri legate de nasterea unui copil. Ritualul taierii buricului era indeplinit de mosul de bastina. El taia buricul pe un banut de argint si il lega strans cu un fir rosu. Mosul ingropa apoi buricul taiat. Moasa primea la nastere copilul in scutece curate si tot ea era cea care ii facea baie. La trei zile de la nasterea pruncului, moasa punea turta la ursitori. Scalda copilul, ii punea ata rosie la mana sa nu se deoache, un fir de busuioc si asezau un vatrai langa copil. Tot atunci ii aducea toate lucrurile de imbracat pentru ursitori. Dupa ce infasa copilul, ii sufla cu teava in obraz sa faca gropite. Moasa era rasplatita de mama copilului cu o paine, un litru de tuica, doi litri de vin, o azima. Dupa ce venea de la biserica, moasa lua copilul din bratele nasei, venea cu el la vatra focului si-l ridica in sus de trei ori, spunandu-i numele; pana atunci copilul nu era strigat pe nume.
  • ×
    Subiecte în articol: calendar