x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 29 ianuarie 2008

Marţi 29 ianuarie 2008

de Ramona Vintila    |    29 Ian 2008   •   00:00

Este ziua 29 a anului

Au mai rămas 336 de zile

 

Soarele

Răsare la 7:38

Apune la 17:20

Luna

Răsare la 00:02

Apune la 10:22

Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 31 ianuarie

Lună nouă 7 februarie

Primul pătrar (Luna în creştere) 14 februarie

Lună plină 21 februarie

 

 

Sărbătoare creştină

Sfântul mucenic Ignatie, urmaşul apostolilor, a fost al doilea episcop al Antiohiei. Împreună cu Policarp, episcopul Smirnei, au fost ucenici ai Evanghelistului Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu. Sfântul Ignatie a fost adus înaintea împăratului Traian, a răbdat tot felul de chinuri şi de încercări şi a biruit. Apoi a fost trimis la Roma să lupte cu fiarele, care l-au sfâşiat şi l-au mâncat. Câţiva creştini au adunat cinstitele şi sfinţitele rămăşiţe căzute din gura leilor şi le-a adus de la Roma la Antiohia, dându-le fraţilor, ca un dar dorit. Aceştia au aşezat cu toată cinstea sfintele moaşte în pământ.

 

Calendar creştin-ortodox

Aducerea moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul

Calendar romano-catolic

Sf. Valeriu, episcop

Calendar greco-catolic

Aducerea moaştelor Sf. Ignaţie al Antiohiei la Constantinopol

 

 

S-a întâmplat azi

 

În România

1880 – Legea privind concesionarea căilor ferate ale Societăţii acţionarilor către statul român. Adoptarea legii este rezultatul unor îndelungate tratative şi al presiunii Germaniei, care condiţiona recunoaşterea independenţei României, printre altele, de răscumpărarea căii ferate Vârciorova-Roman, preluată după falimentul consorţiului prusian dr Strousberg (“Afacerea Strousberg”) de un grup de bancheri germani din anturajul cancelarului Bismarck;

1918 – Se formează un nou guvern, în frunte cu generalul Alexandru Averescu, care, prin prestigiul său militar, se bucura de o mare popularitate în opinia publică. Noua formulă guvernamentală este sugerată de I.I.C. Brătianu, având ca principal obiectiv tergiversarea, pe cât posibil, a încheierii păcii cu Puterile Centrale şi creării unor premise favorabile obţinerii unei păci onorabile.

În lume

1886 – Germanul Karl Friederich Benz a fost brevetat pentru fabricarea primului automobil funcţionabil din lume, alimentat cu benzină.

Născuţi la 29 ianuarie

1954 – Oprah Winfrey, producătoare şi prezentatoare tv;

1973 – Cătălin Radu Tănase, jurnalist.

 

 

Click istoric

Astăzi se împlinesc 82 de ani de la naşterea cunoscutului ziarist şi om de televiziune Tudor Vornicu. S-a născut în Bacău, într-o familie modestă, tatăl fiind învăţător. Familia din partea mamei este de origine italiană. După mai multe tentative nereuşite de a absolvi, pe rând, Facultatea de Litere şi Academia Comercială, în 1948 dă examen de reporter la ziarul Sportul popular, unde lucrează până în 1956. Se transferă apoi la Scînteia, iar în 1959 este numit corespondent la Paris pentru Agerpres. Stă acolo până în martie 1965, când este retras de la post şi numit şeful redacţiei Actualităţi din Televi­ziune. S-a stins din viaţă în 1989.

 

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Cerul cu imensa sa familie de aştri i-au ajutat întotdeauna pe oameni să se orienteze în timp şi spaţiu. El, cerul, le-a oferit informaţii meteorologice şi climatologice, le-a marcat începutul şi sfârşitul activităţilor zilnice, sezonale şi anuale. Aştrii vizibili cu ochiul liber (stelele, planetele, cometele) au fost numiţi de oameni în raport cu peisajul material şi spiritual de pe pământ, cu momentul răsăririi sau apusului acestora pe boltă, cu strălucirea şi forma constelaţiilor etc. Numele lor indică elemente din gospodăria şi peisajul rural: Casa cu Ogradă, Coliba, Fântâna din Răscruci, Fata cu Coromisla, Groapa, Hora; ocupaţii: Lăutar, Văcar, Vizitiu, Porcar, Arcaş, Războinic; mijloace de transport: Caru-Mare, Caru-Mic, Cobiliţa Ciobanului, Căi; unelte agricole şi meşteşugăreşti: Burghiu, Coasă, Greblă, Plug, Pluguşor, Rariţă, Seceră, Sfredel, Sfredelul-Mare; piese din inventarul casnic: Balanţă, Cântar, Deşteptător; elemente cultice, biblice: Mănăstire, Crucea Miezului Nopţii, Crucea Mică, Crucea Fârtatului, Crucea, Scaunul lui D-zeu, Maica Domnului; eroi sau personaje din basme: Caru Racului, Caru lui D-zeu, Comoară, Fata de Împărat cu Cobiliţa, Cei Trei Iezi, Împărat, Regina Stelelor; animale şi păsări domestice: Berbec, Bou, Câine, Căţel, Cloţă, Cloşca cu Pui, Dulău, Găină, Iezii; animale şi păsări sălbatice, peşti, şerpi: Corb, Crapii, Haita de Lupi, Sturz, Şarpe, Ursul Mare, Ursul Mic. (Profesor Ion Ghinoiu)

 

×
Subiecte în articol: calendar