x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Marţi 9 iunie 2009

Marţi 9 iunie 2009

de Ramona Vintila    |    09 Iun 2009   •   00:00

Este ziua 160 a anului Au mai rămas 205 zile


SOARELE
Răsare la 5:31
Apune la 20:59
LUNA
Răsare la 22:41
Apune la 6:27
ULTIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN DESCREŞTERE)
16 iunie
LUNĂ NOUĂ
22 iunie
PRIMUL PĂTRAR(LUNA ÎN CREŞTERE)
29 iunie
LUNĂ PLINĂ
7 iulie

 

Proverbul zilei:
"Carul din şleau, când se abate, îndată se sfarmă"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină: Sf. Chiril al Alexandriei; Sf. 5 fecioare Muceniţe: Tecla, Mariamni, Marta, Maria şi Enata
Sfântul Chiril al Alexandriei a avut o importantă contribuţie la stabilirea doctrinei ortodoxe în privinţa lui Hristos, susţinând unirea celor două firi, divină şi umană. S-a născut într-o familie importantă, în jurul anului 370, în Alexandria, primind o educaţie clasică şi teologică. În 412, Chiril ajunge patriarh pe scaunul oraşului în care s-a născut.

Autoritatea Sfântului Chiril, alături de cea a Sfântului Atanasie cel Mare, a fost decisivă pentru definirea credinţei creştine. În ciuda caracterului său impetuos, Sfântul Chiril a fost un apărător al păcii, lucrarea sa desfăşurându-se neîncetat în acest sens. A trecut la cele veşnice în anul 444.

 

S-a întâmplat azi
ÎN ROMÂNIA
1520 - Acord între Neagoe Basarab şi Ioan Zapolya pentru eliminarea oricăror litigii între Ţara Românească şi Transilvania, fixându-se cu acest prilej şi hotarul dintre cele două voievodate;
1848 - Are loc la Islaz o adunare populară ("Adunarea de la Islaz"), cu prilejul căreia este prezentată mulţimii proclamaţia revoluţionară redactată de I. Heliade Rădulescu din însărcinarea "Comitetului revoluţionar";
1854 - Promulgarea unei "patente imperiale" în problema agrară, care reglementează raporturile dintre nobili şi foştii lor iobagi şi stabileşte relaţiile reciproce dintre aceştia şi organele de stat.

ÎN LUME
68 d.Hr. - S-a sinucis împăratul roman Nero;
1959 - Este lansat la apă "George Washington", primul
submarin dotat cu rachete balistice.

NĂSCUŢI LA 9 IUNIE
1939 - Ileana Cotrubaş, artist liric;
1963 - Johnny Depp, actor.

 

Click istoric
La 9 iunie 1870, în urma unui atac de cord, a murit celebrul scriitor englez: romancierul Charles Dickens. Se naşte la 7 februarie 1812, în Portsmouth, Hampshire. La vârsta de 12 ani, Charles Dickens este destul de matur ca să muncească mai bine de zece ore pe zi într-o fabrică de cremă de ghete.

Din 1827 a început să lucreze ca funcţionar într-un birou de avocatură. După o scurtă perioadă în care a lucrat ca stenograf la tribunal, Charles Dickens a devenit ziarist. La 9 iunie 1865, Dickens este implicat într-un accident de cale ferată. În 1867 are prima întâlnire cu cititorii în New York. Aceste întâlniri cer însă mult efort şi vor contribui la deteriorarea stării lui de sănătate.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne
Ziua solstiţiului de vară pe stil vechi, când se spunea că începe să se usuce rădăcina grâului şi să se coacă bobul în spic se numea în Calendarul popular Vartolomeul grâului. În vechime, pe stil vechi, ziua de celebrare a acestui sfânt corespundea cu solstiţiul de vară. De aceea, Vartolomeu era un important hotar în scurgerea anuală a timpului: ziua şi insolaţia începeau să scadă, în pădure se răsucea frunza pe ulm, plop şi tei, iar noaptea apărea pe cer constelaţia Găinuşa. Ca personificare a zilei ce-i poartă numele, Vartolomeul grâului avea trăsăturile unui aprig zeu ce îi pedepsea pe cei care îi nesocoteau ziua: stârnea furtunile şi vijeliile.
Profesor Ion Ghinoiu

 

"Încă o zi infectă..."
9 IUNIE 1937
"A fost o săptămână abominabilă; e cu neputinţă să înduri o disperare mai mare" (David Gascoyne)
"Încă o zi infectă..." sau "365 de motive de a nu te ridica din pat", Pierre Enckell/ Ed. Art

×
Subiecte în articol: calendar