x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Să vină în Deltă cineva căruia îi pasă”

“Să vină în Deltă cineva căruia îi pasă”

08 Mai 2008   •   00:00
 “Să vină în Deltă cineva căruia îi pasă”

“Politica şi-a băgat tot timpul coada în Deltă şi nu cred că este cu totul anormal... Important este să nu primeze acest interes în defavoarea interesului de protecţie a Deltei”, spunea fostul guvernator al Deltei Dunării. Virgil Munteanu şi-a aniversat de curînd ziua de naştere.

“Politica şi-a băgat tot timpul coada în Deltă şi nu cred că este cu totul anormal... Important este să nu primeze acest interes în defavoarea interesului de protecţie a Deltei”, spunea fostul guvernator al Deltei Dunării. Virgil Munteanu şi-a aniversat de curînd ziua de naştere.

 

 

“Mă ocup de o bază turistică şi îmi doresc ca ea să fie un model pentru desfăşurarea activităţii de turism în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Sînt născut în zona Deltei şi există o oarecare tradiţie, tatăl meu lucrînd, de asemenea, toată viaţa aici. În acelaşi timp este şi o pasiune, pentru că Delta este într-adevăr cea mai importantă zonă naturală pe care o are România şi de care ar trebui să fim cu toţii mîndri.

 

 

Imediat după ’91 s-a înfiinţat Rezervaţia Biosferei. Primul guvernator de atunci, actualul academician Marian Traian Gomoiu, m-a invitat să vin la Administraţia Rezervaţiei, la vremea respectivă lucrînd la Institutul de Cercetări pentru Delta Dunării. Atunci s-a schimbat tot firul vieţii mele, pentru că ulterior am putut beneficia de pregătiri, de stagii şi de specializări care m-au adus foarte aproape de această zonă. De asemenea, domnul Eugen Tarhon, cel de-al doilea guvernator al Rezervaţiei, care a făcut tot ceea ce se putea face pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, a influenţat practic destinul meu. Cu sprijinul dumnealui am beneficiat de pregătiri şi de specializări în acest domeniu.  Cele mai frumoase amintiri pe care le păstrez din perioada în care am fost guvernator al Deltei... sînt foarte multe. Ocazia de a primi cea mai înaltă distincţie europeană în domeniul protecţiei mediului, Diploma europeană pentru arii protejate oferită de Consiliul Europei. Sînt doar vreo 50 de zone naturale din Europa care beneficiază de această mare recunoaştere. O altă satisfacţie era că atunci cînd mă întîlneam cu oamenii din satele din Deltă spuneau: acum este mai bine, acum avem peşte mai mult, avem turişti. Asta însemna că aveau surse de venit mai multe. Alte episoade... nu pot şi nu cred că voi uita niciodată vizitele diverselor personalităţi care au admirat aceste locuri. Dezamăgiri... la fel de multe ca şi satisfacţiile. Era 2003 şi nu mai era apă în Deltă, era  secetă puternică. Au fost tot felul de presiuni, pentru că Delta este un teritoriu care atrage foarte multe «pasiuni». O dezamăgire este şi faptul că multe lucruri pe care le-am făcut la un moment dat sînt distruse, aruncate într-o nepăsare şi atunci este dureros. Sînt mîndru pentru că am realizat ceva şi ceea ce fac acum este un motiv pentru care mă felicit. Un lucru negativ este cel de-a nu fi putut îndeplini toate obiectivele care existau în faţa acestei zone naturale.

 

 

M-aş bucura, pentru că este un an de schimbări, şi de schimbări politice, ca cei care vin prin zona aceasta să le şi pese de ea. Să vină cineva căruia îi pasă...”

×
Subiecte în articol: calendar