x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Sâmbătă 2 februarie 2008

Sâmbătă 2 februarie 2008

de Ramona Vintila    |    02 Feb 2008   •   00:00

Este ziua 33 a anului

Au mai rămas 333 de zile

 

Este ziua 33 a anului

Au mai rămas 333 de zile

 

Soarele

Răsare la 7:34

Apune la 17:25

Luna

Răsare la 4:19

Apune la 12:28

Lună nouă 7 februarie

Primul pătrar (Luna în creştere) 14 februarie

Lună plină 21 februarie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 29 februarie

 

Vărsător (20 ian. – 18 feb.)

Proverbul zilei:

“Unde nu te doare nu te legi”

“Proverbele Românilor”, Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

 

Sărbătoare creştină

Creştinii serbează astăzi În­tâm­pinarea Domnului. La 40 de zile după Întruparea şi Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, Pruncul a fost dus în Templu de Maica Domnului şi de dreptul Iosif. Atunci, bătrânul Simeon, căruia îi era făgăduit de la Duhul Sfânt să nu vadă moartea până ce nu va vedea pe Domnul Hristos, luându-L în braţe şi binecu­vân­tându-i a zis către Maria: “Iată, Acesta este pus spre căderea şi spre ridicarea multora din Israel şi ca un semn care va stârni împotri­viri, şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi”.

 

Calendar creştin-ortodox

Întâmpinarea Domnului; Sf. Mu­cenici Iordan şi Gavriil (astăzi); Sfântul şi Dreptul Simeon;

Sf. Prorociţă Ana (mâine)

Calendar romano-catolic

Întâmpinarea Domnului; Sf. Cornel, centurion (astăzi); Sf. Blaziu, episcop, mucenic; Sf. Oscar, episcop (mâine)

Calendar greco-catolic

Întâmpinarea Domnului; Ziua vieţii consacrate (astăzi);

Sfântul şi dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu şi profetesa Ana (mâine)

 

S-a întâmplat azi

 

În România

Sâmbătă, 2 februarie

1870 – Guvernul prezidat de Dimitrie Ghica demisionează. Se formează un cabinet liberal-mode­rat, în frunte cu Alexandru G. Golescu;

1889 – Instalarea primelor două lămpi electrice cu arc pentru iluminatul public, în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti;

1919 – Apare, la Bucureşti, săptămânal revista “Însemnări Literare” (până la 21 decembrie), sub redacţia lui Mihail Sadoveanu şi George Topârceanu.

Duminică, 3 februarie

1890 – Premiera, la Bucureşti, a piesei “Năpasta” de I.L. Caragiale, cu Grigore Manolescu, Constantin Nottara, Aristizza Romanescu.

 

 

În lume

Sâmbătă, 2 februarie

1878 – Grecia declară război Turciei;

1933 – Adolf Hitler dizolvă Parlamentul german.

Duminică, 3 februarie

1451 – După moartea sultanului Murad al II-lea, fiul său, Mehmed al II-lea, îi succede.

Născuţi la 2 februarie

1868 – Constantin Rădulescu-Motru, filosof şi psiholog (m. 1957);

1977 – Shakira, interpretă.

Născuţi la 3 februarie

1925 – Ştefan Mihăilescu-Brăila, actor (m. 1996);

1941 – Ştefan Iordache, actor.

 

Click istoric

Astăzi se împlinesc 472 de ani de când Pedro de Mendoza a fondat Buenos Aires sau Ciudad de Buenos Aires, actuala capitală a Argentinei. Oraşul a fost distrus de indieni şi refondat în 1580 de Juan de Garay. Buenos Aires a crescut în importanţă în 1776, când a fost numit capitală a regiunii Rio de la Plata. Numele iniţial al acestui oraş a fost Puerto Nuestra Senıra Santa Maria del Buen Aire, dar din această denumire a rămas doar Buenos Aires. De-a lungul timpului, cât şi în prezent, acest oraş-port a fost un punct de plecare în industria Argentinei cât şi în comerţul general al Americii Latine, contribuind în mod deosebit la dezvoltarea zonei.

 

Credinţe populare, tradiţii, semne

Primele trei zile ale lunii fe­brua­rie sunt dedicate unor ciudate divinităţi preistorice, numite Martinii de Iarnă, patroni ai urşilor. Cel mai puternic şi mai periculos dintre ei, Martinul cel Mare, este sărbătorit în ziua de 2 februarie, Ziua Ursului. La Stretenie sau Ziua Ursului, timpul este favorabil pentru observaţii meteorologice şi astrono­mi­ce, pentru prorocirea belşugului viţei-de-vie şi pomilor fructiferi. Conform tradiţiei, Ursul ar ieşi în ziua lui de celebrare din bârlog să-şi privească umbra pe zăpadă. Dacă este frig, ceaţă şi nu-şi vede umbra, îşi dărâmă bârlogul, trage un joc, merge la râu şi bea o gură de apă şi îşi vede de treburi prin pădure. Din contră, dacă timpul este frumos, e soare şi îşi vede umbra pe zăpadă, intră din nou în bârlog, pentru că iarna va mai dura 40 de zile. În legendele populare, ursul apare ca o fiinţă ciudată a pădurii: fată puii iarna, în timp ce alte vietăţi aşteaptă ano­timpul călduros; dacă timpul e fru­mos, intră în adăpost, dacă este urât, îşi reia activitatea prin pădure etc. Oamenii au asociat acest comportament al ursului cu timpul capricios de la sfârşitul iernii şi începutul primăverii. Două reprezentări mitice la vârsta senectuţii din Calendarul popular, Moş Martin la începutul lunii februarie şi Baba Dochia la începutul lunii martie, ar fi răs­punzătoare de zilele schimbătoare din aceste perioade ale anului, când se credea că se întâlneşte iarna cu vara. (Profesor Ion Ghinoiu)

×
Subiecte în articol: calendar februarie