x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Vinerea neagra Rastignirea pe Golgota

Vinerea neagra Rastignirea pe Golgota

28 Apr 2005   •   00:00

Vinerea este ziua rastignirii lui Hristos, ziua postului negru. E si ziua mortii lui Hristos, care a inviat Duminica. Denia de vineri seara cuprinde randuiala Prohodului Domnului, cantare de o frumusete si profunzime deosebite.

  • CALENDAR
  • SARBATOARE CRESTINA
    Vinerea este ziua rastignirii lui Hristos, ziua postului negru. Denia de azi cuprinde randuiala Prohodului Domnului. Slujba se incheie cu procesiunea de inconjurare a bisericii, care simbolizeaza inmormantarea lui Iisus. La sfarsitul slujbei se inconjoara biserica cu Sfantul Aer (sau Epitaf) care simbolizeaza trupul mort al lui Hristos. In Vinerea Mare nu se mai slujeste Sfanta Liturghie, pentru ca Insusi Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum.

    Credinte populare, traditii, semne
    Ziua dedicata zeului vegetatiei, protector al vitelor, cailor, holdelor semanate, viilor si livezilor se numeste Arminden, sarbatorita la 1 mai in Transilvania, Banat, Bucovina, Moldova si la 23 aprilie (Sangiorz) in Muntenia si Oltenia. In Tara Lapusului ea este celebrata la Rusalii. Obiceiurile specifice acestei zile sunt: impodobirea cu ramura verde, substitut al zeului vegetatiei, a stalpilor portilor si caselor, a intrarilor in adaposturile vitelor pentru protectia oamenilor si animalelor de spiritele malefice; implantarea in curtile caselor, la stanele oilor a unei prajini inalte cu ramuri verzi in varf sau chiar a unui arbore intreg impodobit cu cununi de flori si spice de grau. In Moldova se organizau petreceri campenesti, unde se manca miel fript si se bea vin rosu amestecat cu pelin pentru schimbarea sangelui si apararea oamenilor si vitelor de boli, in special de ciuma. Local, Armindenul se considera inceput de vara si limita calendaristica pana cand se mai putea semana porumbul. Obiceiul prinderii ramurii verzi sau implantarii Pomului de Mai a fost amalgamat cu traditia inspirata din episodul omorarii copiilor de Irod relatata in Noul Testament. Conform legendei, dupa ce Irod ar fi taiat o zi intreaga capetele copiilor, mergand din casa in casa, in speranta ca unul dintre ei ar putea fi Domnul Iisus, a pus seara, ca semn, o ramura verde la locuinta unde a ajuns si de unde urma sa inceapa a doua zi macelul. Dar, in timpul noptii, oamenii au pus ramuri verzi la toate casele, inselandu-l pe Irod si salvandu-L pe pruncul Iisus. (Profesor Ion Ghinoiu)

    ×
    Subiecte în articol: calendar