x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Bun in toate

04 Ian 2006   •   00:00

DICTIONAR GASTRONOMIC
Ghimberul este o planta erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat in uleiuri eterice. Cel mai des este folosit sub forma de condiment, datorita gustului usor iute, dar in acelasi timp dulceag.

DICTIONAR GASTRONOMIC
Ghimberul este o planta erbacee din regiunile tropicale, cu rizom aromatic bogat in uleiuri eterice. Cel mai des este folosit sub forma de condiment, datorita gustului usor iute, dar in acelasi timp dulceag. Se cultiva inca de acum 4.000 de ani in regiunile tropicale, in tari precum Australia, India, Jamaica sau China.

UTILIZARE. Este folosit atat in stare proaspata, cat si uscat, murat (in otet sau cherry), cristalizat sau sub forma de praf. Atunci cand este prajit prea tare, capata un gust amarui, la fel cum se intampla si cu usturoiul. Ghimberul tanar este suculent si are un gust mai putin pronuntat. Plantele mature sunt mai fibroase, iar aroma este puternica. In bucataria chinezeasca se foloseste din plin acest condiment pentru a acoperi mirosul persistent al fructelor de mare sau al carnii de oaie.

Ghimberul este un ingredient de baza si pentru prepararea prajiturilor, bomboanelor, dar si a baututurilor nealcoolice. Despre o astfel de bautura, numita Canton, se spune ca a fost creata in China, in timpul dinastiei Qing, din nu mai putin de sase varietati de ghimber. In Marea Britanie se produce in mod curent un vin de ghimber. Dar nu numai ca are o aroma aparte, ghimberul reprezinta si un remediu pentru multe stari neplacute. De altfel, un stravechi proverb indian spune ca tot ceea ce este bun se gaseste in ghimber. Grecii antici obisnuiau sa consume paine cu ghimber imediat dupa marile petreceri, pentru a preveni mahmureala. Marinarii chinezi mancau ghimber pentru a nu fi afectati de raul de mare. Acum, se foloseste pentru a ameliora starile de greata, crampele la stomac sau lipsa poftei de mancare.

CREMA DE MORCOVI CU GHIMBER

  • INGREDIENTE: 450 g morcovi, 6 linguri cu unt, doua lingurite cu chimion, o lingura cu ghimber, doi catei de usturoi, doua linguri cu suc de lamaie, 100 ml lapte, sare, piper.
  • PREPARARE: Morcovii se pun la fiert intr-un vas cu apa si sare, pana cand incep sa se inmoaie. Se clatesc cu apa rece si se lasa la scurs. In acest timp, se incinge intr-o tigaie o lingura cu unt si se prajesc semintele de chimion timp de 30 de secunde. Se adauga ghimberul ras si usturoiul presat si se lasa timp de un minut. Se mixeaza morcovii impreuna cu amestecul de chimion si ghimber, adaugandu-se zeama de lamaie, restul de unt, laptele, sarea si piperul. In cele din urma se va obtine o crema mai moale (se mai poate adauga lapte daca este necesar). Se serveste calda.
  • ARPAGIC
    bulb mic de ceapa obtinut din samanta si din care, in urma plantarii in pamant, va creste ceapa obisnuita.
  • ARTOS
    paine speciala dusa la biserica inaintea marilor sarbatori religioase, urmand a fi binecuvantata de preot si folosita la sfanta impartasanie.
  • BATCa
    peste mic, asemanator cu platica, de culoare verde-albastrui pe spate si argintiu pe burta.
  • BATOG
    spinare de morun sau de nisetru, afumata si sarata.
  • BACANIE
    pravalie in care se vand diferite produse alimentare.
  • BARDACA
    ulcica smaltuita, realizata din lut si prevazuta cu toarta; in unele regiuni, acest nume este purtat de o varietate de prune lunguiete si usor strangulate spre coada.
  • BECATA
    numele purtat de o familie de pasari calatoare cu ciocul lung si cu carnea gustoasa, care traiesc mai ales in regiunile mlastinoase.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul ghimber