x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Carul de foc

16 Aug 2006   •   00:00
CALENDAR GASTRONOMIC
O poveste populara culeasa de M. Olinescu ("Mitologie romaneasca") ne dezvaluie cum a fost creat, la inceputuri, Soarele. Pe langa farmecul lui inerent, acest adevarat basm popular incearca sa explice si o serie de realitati ale satului.

INCEPUTURI. Dupa ce Dumnezeu a creat pamantul si pe toate vietuitoarele, le-a lasat in intuneric, caci el, atotvazator, nu avea nevoie de lumina pentru a observa tot ce se intampla. Insa, la rugamintea dracului, s-a induplecat sa lumineze pamantul, ca sa vada fiecare fiinta pe unde merge, caci prea erau pline de rani. Asa ca i-a cerut dracului sa-i aduca din cele patru colturi ale lumii, aur, cremene si piatra pretioasa. Dracul a facut asa cum i s-a cerut. Insa, in intelepciunea sa, Dumnezeu s-a gandit ca nu e bine sa creeze un lucru asa de important de fata cu dracul, ca sa nu faca si el la fel si sa dea apoi, din neatentie, foc pamantului.

Asa ca, in timp ce el dormea, Dumnezeu a lovit cremenele cu piatra pretioasa si au sarit scantei. Apoi a suflat in ele din ce in ce mai tare, pana cand s-a format o uriasa minge de foc, Soarele, mult mai mare decat pamantul. La sfarsit l-a ascuns binisor sub pamant, ca sa nu-i sperie pe oameni.

Dimineata, cand oamenii s-au trezit, au observat ca pot sa vada ceea ce se afla in jurul lor. Iar cu cat trecea timpul, pe cer incepu sa apara o uriasa minge de foc. Oamenii s-au speriat foarte tare, pentru ca erau convinsi ca acesta le este sfarsitul. Dumnezeu i-a linistit, spunandu-le ca Soarele este ochiul lui care vede absolut tot ce se intampla. Poate din aceasta cauza se petrec noaptea cele mai multe faradelegi, muritorii crezand ca nu pot fi vazuti de Dumnezeu.

EXPLICATII. Ca sa se poata deplasa mai usor pe bolta cereasca, Soarele are roti, aproape ca un car, si este tras in zori de boi. Acestia urca cu greu pana in mijlocul cerului. Asa ca toate treburile importante sunt facute pana la amiaza, pentru ca timpul pare mai lung. Atunci se lucreaza campul, se duc animalele la pascut sau se trebaluieste in gospodarie. Ca sa coboare la asfintit, carul solar este tras de iepuri. Din aceasta cauza se insereaza usor, iar timpul trece mai repede. Activitatile incepute dupa-amiaza au mai multe sanse sa nu fie terminate la timp.

Cand asfinteste, Soarele se duce in palatul lui de aur, neinchipuit de frumos, unde, ca sa prinda puteri pentru o noua zi, bea o cana cu vin si mananca niste paine. Iata de ce painea si vinul sunt cele doua alimente nelipsite de pe masa oamenilor. Ele le dau putere sa duca la capat activitatile de zi cu zi.

19 - 25 APRILIE
Sfintii Martiri Brancoveni
"Ucenicul nu este mai pe sus de invatatorul sau, nici robul mai pe sus de domnul sau"

Matei, capitolul 10, versetul 24

  • 16 M Sf. Mahrama a Domnului; 〠) Sfintii Martiri Brancoveni: Constantin Voda cu cei patru fii ai sai: Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache
  • 17 J Sf. Sfintit Mc. Miron; Sf. Mucenici: Straton, Ciprian si Tirs
  • 18 V Sf. Mucenici: Flor, Lavru, Polien si Leon
  • 19 S Sf. Mc.: Andrei Stratilat, Timotei, Agapie si Tecla
  • 20 D Sf. Prooroc Samuel; Sf. Mucenici: Sever si Iliodor
  • 21 L Sf. Apostol Tadeu; Sf. Mucenic Vasa; Sf. Mucenici: Donat diaconul, Romul preotul, Silvan diaconul si Venust
  • 22 M Sf. Mucenici: Agatonic, Antuza, Zotic, Irineu si Or
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul