x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Cei zece cresc de la an la an

Cei zece cresc de la an la an

07 Apr 2005   •   00:00

Recent intrate in comunitatea europeana, statele din centrul si estul Europei se conformeaza din punct de vedere economic standardelor Uniunii datorita unei evolutii peste asteptari.

  • de MARIA TOADER
  • TOT MAI BINE. Statele care au aderat in 2004 au de ce sa fie multumite
    Cele zece state care au devenit membre ale Uniunii Europene (UE) de la 1 mai 2004 au realizat progrese foarte mari in ceea ce priveste reducerea deficitelor bugetare, dar si in recuperarea progresiva a intarzierii economice pe care o inregistrau comparativ cu celelalte 15 state ale Uniunii. Executivul european a salutat aceasta evolutie a noilor membri, cu ocazia publicarii previziunilor in sectorul economic pentru anii 2005 si 2006. Comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia, a explicat ca cele zece state au o crestere potentiala estimata de 4 procente, iar unele dintre ele chiar au depasit acest procentaj. De altfel, nou-venitii se afla cu mult deasupra previziunilor de crestere pentru zona euro, cu 1,6% pentru anul 2005 si 2,1% pentru anul viitor.

    DIFERENTE. Dintre toti membrii intrati in Uniune in 2004, doar Malta a fost statul care nu a inregistrat o crestere economica foarte mare. Previziunile pe anul in curs arata ca Produsul Intern Brut (PIB) va creste doar cu 1,7%, in timp ce pentru 2006 procentajul se pare ca nu va depasi 1,9%.

    La cealalta extrema se afla Letonia, care este fruntasa plutonului celor zece, cu o crestere remarcabila a PIB-ului, de 8,5 procente. Ea este urmata de Lituania care a inregistrat o crestere de 6,7%, de Estonia cu 6,2 procente, de Slovacia si Polonia cu procentaje apropiate (5,5 % si 5,3%). Si pentru urmatorii doi ani previziunile sunt optimiste, Comisia Europeana anticipand o crestere pentru Letonia de 7,2 si 6,9 procente, pentru Lituania de 6,4% si, respectiv, 5,9%, iar pentru Estonia de 6% si 6,2%. Autoritatile de la Bruxelles au tinut sa remarce ca unele state au facut eforturi bugetare mari si "prezinta puternice reduceri ale deficitelor publice", spre exemplu Cipru si Malta.

    ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul