x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Chile - Radacina inventivitatii

Chile - Radacina inventivitatii

06 Iul 2005   •   00:00
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Caldura mare!... nici nu-ti mai vine sa iesi din casa! Dar nu poti sa refuzi o invitatie in Chile. Promitem sa nu va plictisim prea mult... Doar atat cat sa va trezim interesul si sa va starnim curiozitatea. Ca doar sunt atatea lucruri fascinante si exotice in America de Sud! Trenul a pornit, iar misterele sunt pe cale sa fie dezvaluite...

VARIETATE. Cum va suna o bucatarie "mozaicata"? Nu, nu la propriu. Doar ca asa pot fi descrise obiceiurile culinare ale chilienilor. Inventivi din fire, ei nu s-au sfiit sa preia elemente din diverse culturi culinare, cum ar fi cele din Spania, Anglia sau Germania. Cu toate aceste surse de inspiratie la indemana, nici una dintre retetele lor nu aduce catusi de putin cu alta. Sunt inventivi si pot realiza chiar si zeci de noi combinatii doar din cateva ingrediente. Preluand de la toata lumea cate ceva, au ajuns sa aiba ca repere culinare esentiale mancarurile pe baza de carne, peste si fructe de mare. Asa se face ca nu poti pleca din Chile fara sa fi mancat macar o data din Pastel, un delicios sufleu de vita cu piure si struguri, sau din Aijaco, supa cu carne fripta.

GURMAND. Dar sa revenim la deprinderile zilnice! Cu toate ca fiecare tara le-a "imprumutat" cate ceva, rezultatele obtinute in urma amestecului de ingrediente care mai de care mai ciudate sunt cat se poate de originale si gustoase. Va veti delecta cu Porotos, o mancare pe baza de pastai de fasole amestecate cu boabe de fasole si sos usor picant. Totusi acestea sunt unele dintre cele mai elaborate feluri, pentru ca in mod normal, in Chile, nu se pierde prea mult timp cu pregatirea mancarii. Ceva simplu, cum ar fi salatele, placintele cu legume sau fructe si... cam la asta se rezuma de multe ori masa. Si cum chilienii sunt atipici, aflati ca mananca de cel putin patru ori pe zi, iar principala masa e pranzul, luat in mod obisnuit pe la ora unu dupa-amiaza. La micul dejun si la cina, localnicii servesc feluri usoare, care sa nu le incarce prea mult stomacul.

SAVOARE. Despre deserturile chiliene, chiar daca nu sunt prea variate, se poate spune ca li se aplica la fix dictonul "putin, dar bun". Desi nu si-au dezvoltat o industrie a dulciurilor, chilienii sunt primii care vin la masa cand e vorba de ceva dulce. Au facut o adevarata pasiune pentru crema de lapte, unul dintre cele mai usoare, dar gustoase deserturi existente.

PUI CHILIAN


  • Ingrediente: un pui, 3 cepe, 3 morcovi, o lamaie, 4 lingurite cu ulei de masline, un pahar cu vin rosu, sos vinegrette, sare, piper, verdeata.
  • Preparare: Ceapa se taie solzisori. Morcovii si lamaia se taie rondele. Puiul se fierbe in apa cu sare, se scoate, se unge cu ulei de masline si se introduce la cuptor. Se adauga ceapa, morcovii si vinul. Se scoate din cuptor si se garniseste cu multa verdeata, servindu-se, dupa preferinta, cu sos vinegrette.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul