x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Circovii de vara

Circovii de vara

12 Iul 2006   •   00:00
CALENDAR GASTRONOMIC
Timp de trei zile, intre 15 si 17 iulie, pericolul pandeste la tot pasul, caci a sosit vremea Circovilor. In traditia populara ei sunt divinitati de cele mai multe ori malefice, de care oamenii trebuie sa se teama. Circovii sunt reprezentati cel mai bine de Ciurica (sarbatorita la 15 iulie) si Marina (sarbatorita doua zile mai tarziu).

INEDIT. Prima zi este numita si Ziua femeilor. Patronata de o divinitate mai aparte, Ciurica, aceasta zi le ofera femeilor puteri nebanuite. Ele sunt mai puternice decat barbatii si vointa lor se implineste fara impotrivire. Mai mult, adeseori barbatii fug din calea sotiilor pentru a nu fi pedepsiti pentru toate supararile pe care le-au pricinuit in decursul anului. Traditia populara mai spune ca toti cei care vor fi batuti in aceasta zi vor fi "ciuruiti" mult timp de atunci inainte. Pedeapsa este strans legata de numele acestei divinitati populare, Ciurica. Femeile nu lucreaza pe camp si nici in gospodarie, nu imprumuta foc si nici nu dau gunoiul afara. In caz contrar, vor fi pagube mari si pericole.

PROTECTIE. Sfanta Marina ii protejeaza pe oameni de boli si le ajuta pe femeile insarcinate. In acelasi timp, plantele (menta, musetelul sau pelinul) se incarca cu puteri magice vindecatoare. Se foloseste mararul zdrobit si amestecat cu vin rosu. Pelinul se pune la uscat si este folosit la descantat. Tot din pelin se fac maturi si se dau apoi de pomana impreuna cu o gaina. Matura impletita in aceasta zi este buna pentru izbituri.

MAGIE. Un alt ritual neobisnuit are loc la miezul noptii. Cu bagare de seama, femeile merg pe ulita si iau o balega pe care o lasa la uscat. Cu ea se afuma si se descanta gospodaria pentru a preintampina durerile de urechi sau de dinti. Si tot in mijlocul noptii, dar de aceasta data pe camp, o femeie mai batrana traseaza un cerc, folosind diverse ierburi. In cerc sar toti cei schiloditi de boala pentru a se vindeca. Nu stim cu siguranta daca aceasta magie avea mereu efectele scontate.

O boala care odinioara a secerat multe vieti a fost febra tifoida. Era atat de temuta incat se credea ca toti cei care lucreaza de Sfanta Marina si nu o cinstesc cum se cuvine se vor imbolnavi cu siguranta de "lingoare", numele purtat uneori de tifos. Exista insa un leac despre care batranii spuneau ca-i ajuta pe cei "pedepsiti". Se strangeau noua catei de usturoi, exact in ziua de 17 iulie, caci doar atunci capatau putere, si se tineau intr-un loc ferit. La nevoie se zdrobeau si se ungeau cu aceasta solutie bolnavii pentru a scapa de chin.

12-18 IULIE
  • 12 M Sf. Mucenici Proclu si Ilarie; Sf. Veronica
  • 13 J Soborul Sf. Arhanghel Gavriil; Cuv. Stefan Savaitul; Cuv. Sara
  • 14 V Sf. Apostol Achila; Sf. Mucenici Just si Iraclie; Cuv. Nicodim Aghioritul
  • 15 S Sf. Mucenici Chiric si Iulita; Cuv. Iosif, Arhiepiscopul Tesalonicului; Cuv. Vladimir, Luminatorul Rusiei
  • 16 D Sf. Sfintit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai sai; Sf. Mucenici Avudim si Faust
  • 17 L Sf. Mare Mucenita Marina; Sf. Ierarh Eufrasie
  • 18 M 〠) Sf. Mucenic Emilian de la Durostor; Sf. Mc. Iachint, Pavel si Valentina
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul