x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Creativitate argentiniana

Creativitate argentiniana

03 Aug 2005   •   00:00
GARGANTUA SI PANTAGRUEL
Cat de bine e sa calatoresti! Nimic nu se compara cu momentul in care descoperi lucruri noi, obiceiuri si traditii la care nu te-ai fi gandit niciodata ca exista. Si ce satisfactie mai mare poate exista decat aceea de a lega prietenii cu oameni necunoscuti, carora le vei putea impartasi din experienta ta si cu siguranta vei primi acelasi lucru? Spre exemplu, ca sa ne intoarcem la domeniul nostru: specialitatile culinare. Avem mancaruri specific romanesti extrem de gustoase si de apetisante, cu care ne mandrim si care ne fac cinste. Dar nu trebuie sa uitam ca, acolo, undeva, intr-un colt de lume unde nici cu gandul nu am visat sa ajungem vreodata, sunt si alte bucate, la fel de gustoase, ale caror secrete am vrea sa le aflam. Tocmai de aceea, astazi, va invitam intr-o alta calatorie culinara, care speram sa va faca placere. In Argentina.

NOU. Odata ajunsi aici, va veti da seama foarte repede de faptul ca argentinienii sunt mari consumatori de carne, iar preferata lor ramane cea de vita. Extrem de inventivi, acestia pregatesc mancaruri condimentate si foarte multe sosuri. Sa nu va imaginati insa ca aici nu se mananca si altceva in afara de carne. Argentinienilor le plac, deopotriva, mancarurile pe baza de legume. Rosiile, fasolea, morcovii si castravetii sunt doar cateva dintre legumele folosite la prepararea diverselor bucate. Rulourile de vinete, prajite si servite cu usturoi si branza rasa, sunt in top. "Pastel de Choclo" este o mancare din faina de porumb si carne de vita pe care argentinienii pur si simplu o adora. Crocantele pateuri din carne de vita, pui, branza, porumb, spanac, asezonate cu rosii, gogosari si ulei de masline, sunt considerate "o emblema" a bucatariei argentiniene.

FRUNTASA. Nu se poate sa treceti prin aceasta tara fara sa nu incercati "locro" - o supa din porumb amestecat cu fasole alba si rosii. Deserturile din aceasta tara nu sunt foarte multe, dar sunt delicioase. Argentinienii savureaza dulceata de chayote, un fruct bogat in vitamine, pe care il consuma, de asemenea, crud sau in salata.

In materie de vinuri, Argentina se numara printre tarile fruntase, clasandu-se pe locul patru in lume. Insa, pe langa diversele soiuri de vin cu care se poate mandri (Merlot, Sauvignon, Cabernet etc.), berea este consumata cu mare placere de localnici. O bere rece face minuni mai ales atunci cand temperatura e ridicata... Insa bautura care defineste cel mai bine starea de spirit a argentinienilor este "matul", ce se prepara din ierburi medicinale.

Si, cum atunci cand petreci si te simti bine timpul trece foarte repede, este momentul sa ne despartim de prietenii nostri de aici si de toate specialitatile lor culinare. Nu inainte de a va oferi doua dintre retetele pe care le-am cules de pe aceste meleaguri. Nu mai stati pe ganduri si incercati-le!

RULOURI DE VINETE
INGREDIENTE: o vanata, un morcov, o telina, mujdei, cascaval ras, o rosie.

PREPARARE: Se taie vanata felii subtiri, iar morcovul si telina se taie betisoare. Se infasoara cateva betisoare de legume intr-o felie de vanata, formand rulouri. Acestea se stropesc cu mujdei, se pun deasupra cascaval ras si o felie de rosie. Se dau la cuptor, la foc potrivit.

RULOURI DE PORC CU CIUPERCI
INGREDIENTE: 800 g pulpa de porc, 300 g ciuperci, 200 g cabanos, 4 oua proaspete, castraveti murati, smantana, verdeturi.

PREPARARE: Pulpa se portioneaza si se bate cu ciocanul ca la snitel. Rulourile obtinute se umplu cu ciuperci taiate lamele, cu castraveti murati, carnaciori, verdeata tocata si cu ouale fierte si taiate felioare. Deasupra se toarna smantana. Se da tava la cuptor si se lasa timp de 30 de minute. Se servesc cu garnitura de legume.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul