x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

D-ALE UNIUNII

16 Mar 2005   •   00:00

17 martie 2005

UE mai lasa Croatia sa astepte

Deschiderea negocierilor de aderare dintre Croatia si Uniunea Europeana, prevazuta sa aiba loc azi, se amana pe termen nedefinit, a anuntat presedintia luxemburgheza a Uniunii. Europenii au luat aceasta decizie, pentru ca Guvernul de la Zagreb nu a reusit inca sa il predea Tribunalului Penal International (TPI) pe generalul Ante Gotovina (foto), inculpat pentru crime de razboi in timpul conflictului din fosta Iugoslavie. "Presedintia nu considera ca este posibil ca negocierile sa inceapa la 17 martie, iar o eventuala rasturnare de situatie ar constitui o surpriza de proportii", se arata in comunicatul de la Bruxelles.

De mai bine de o saptamana circulau informatii neconfirmate, potrivit carora negocierile cu Croatia nu vor incepe la data stabilita la Consiliul European din decembrie 2004. Motivul este asa-zisa lipsa de cooperare a Guvernului de la Zagreb cu TPI. Autoritatile croate au facut zilele trecute o incercare de a-i imbuna pe mai-marii europeni, inghetand averea lui Gotovina. Acest efort nu a fost insa suficient.

Presedintia Uniunii nu a inaintat o data la care negocierile de aderare ar putea incepe. Potrivit sefului diplomatiei britanice, Jack Straw, ar fi posibil ca discutiile sa demareze totusi in luna iulie. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul