x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

D-ALE UNIUNII

03 Feb 2005   •   00:00

4 februarie 2005

Registre intregi pentru alimentele consumate in UE

Pentru a fi siguri ca sunt in cunostinta de cauza cand vine vorba de provenienta alimentelor pe care le consuma, europenii impun noi reglementari prin care companiile din sectorul alimentar vor fi obligate sa inregistreze provenienta marfurilor pe intreg lantul de fabricatie si distributie pana la consumator. Incepand cu data de 1 ianuarie 2005, comerciantii sunt obligati sa pastreze rapoartele de evidenta de intrare si iesire a produselor pentru o perioada de cel putin cinci ani, informeaza editia electronica a cotidianului britanic The Telegraph. Toate aceste noi reglementari ale Comisiei Europene, adunate in ghidul publicat la inceputul acestei saptamani, au fost de altfel cuprinse si in Articolul 18 al Legii Alimentelor. "Toate evidentele trebuie pastrate pentru cinci ani, cu exceptia celor pentru alimente perisabile, precum carnea proaspata, caz in care documentele vor fi pastrate numai sase luni", a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Philip Tod. Noua directiva va afecta si institutiile care se ocupa cu diferite acte de caritate si care, pana in prezent, nu erau obligate sa contabilizeze si sa raporteze donatiile alimentare. Cu toate acestea, statelor membre li se permite sa analizeze situatiile de la caz la caz. Noul pachet de legi are ca scop standardizarea sistemului de urmarire a alimentelor pe teritoriul Uniunii, acest sistem permitand autoritatilor sa identifice mult mai rapid produsele infectate sau contaminate. (Maria Toader)

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul