x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Economisiti curentul!

Economisiti curentul!

de Anca Aldea    |    13 Dec 2005   •   00:00
Economisiti curentul!

Autoritatile romane emit constant legi si ordonante, Bucurestiul raspunde pozitiv solicitarilor UE in privinta normelor pe care le are de indeplinit dupa aderare si, cu toate acestea, multe mai sunt de facut in plan concret.

Negocierile intre Romania si Uniunea Europeana la Capitolul Mediu nu s-au incheiat, desi - spune Bucurestiul - eforturi in acest sens exista, iar progresele noastre in domeniu sunt semnificative, in sensul ca ele se armonizeaza cu cerintele UE.

Recent, la Bucuresti, s-a desfasurat, sub auspiciile Ambasadei Marii Britanii, tara care detine presedintia Uniunii Europene, precum si a G8 (statele cele mai industrializate din lume), o expozitie cu tema "Puterea schimbarii". Expozitia a fost adusa in Romania prin intermediul Centrului Regional de Mediu pentru Europa Centrala si de Est (REC), din cadrul Parteneriatului pentru Energii Regenerabile si Eficienta Energiei (REEP). Au fost prezentate, intre altele, studii de caz ale unor strategii de succes in domeniu, tehnologii avansate, parteneriatele dintre REEP si guvernele diferitelor tari, intre care si Romania, precum si intre REEP si organizatii internationale dedicate dezvoltarii tehnologiei energiei regenerabile si a energiei eficiente.

ECONOMII CU CAP. Unul dintre cele mai dezbatute subiecte in cadrul workshop-urilor organizate in aceasta expozitie a fost despre economisirea energiei electrice, care reprezinta o sursa majora de emisii de gaze cu efect de sera, una dintre sursele care se afla la baza schimbarilor climatice. Au fost prezentate, in acest sens, cateva trucuri care ajuta la combaterea acestei schimbari: daca e prea cald, consumatorul ar trebui sa reduca temperatura termostatului cu un grad Celsius. Astfel ca, in Marea Britanie, o gospodarie ar economisi 30 de lire sterline pe an, reducandu-si astfel factura la incalzire cu pana la 10%. Si folosirea apei calde ar trebui gestionata cu grija. Un englez econom foloseste, la un dus sau la o baie in cada, apa la temperatura de 60 de grade Celsius. Astfel, el economiseste zece lire sterline in fiecare an.

SFATURI UTILE. Britanicii ne sugereaza ca, pentru a elimina pierderile de caldura, ar trebui sa folosim izolatori din PVC la usile exterioare si banda adeziva de polietilena pentru ferestre. Sfaturile englezilor la adresa noastra continua: trageti draperiile cand apune soarele, pentru a impiedica pierderile de caldura prin ferestre!; stingeti lumina atunci cand parasiti camera!; evitati sa lasati aparatele deschise sau la incarcat daca nu este necesar!; nu lasati usa deschisa la frigider mai mult decat e cazul!

Sfaturile nu se opresc aici. Englezii sustin ca emisiile de gaze de sera pot fi controlate si atunci cand ne aflam la volan. De exemplu, in timpul stationarii, motorul autovehiculului trebuie sa fie oprit, viteza de mers sa fie redusa, iar instalatiile electrice de la bord sa fie folosite la limita. Dupa formula "Mensana in corpore sano" (O minte sanatoasa intr-un corp sanatos), britanicii au invatat ca plimbarea in aer liber si ciclismul asigura lega-tura vitala intre sistemul de transport si alternativa "fara emisii" a autovehiculelor.

In majoritate, cetatenii europeni sunt constienti ca, desi industria este sectorul cu ponderea cea mai mare in consumul total de energie, potentialul cel mai ridicat de economie de energie este cel din sectorul rezidential.

PRIORITATE
Englezii, ca majoritatea europenilor de altfel, au inteles ca emisiile gazelor de sera trebuie reduse. Pentru ca economia mondiala sa renunte usor-usor la dependenta de carbon. Anul acesta, tarile membre G8 au convenit sa creasca piata energiilor curate, sa faciliteze folosirea lor in tarile in curs de dezvoltare, deci si in Romania, si sa ajute comunitatile vulnerabile sa se adapteze impactului schimbarilor climatice. Pentru Marea Britanie, protectia mediului inconjurator reprezinta o prioritate la Presedintia UE si a G8, motiv pentru care abia anul acesta s-a recunoscut oficial ca problema schimbarii climatice este reala, ca activitatea umana contribuie la agravarea acestei schimbari si ca este imperativ sa se actioneze urgent la nivel global.
×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul